Grand Hyatt Playa del Carmen Resort, Mexico by Sordo Madaleno Arquitectos

resting with magnificent view of mangrove and seafront

Project Specs

Location:
Materials:
Category:

非常感谢 Sordo Madaleno Arquitectos 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Sordo Madaleno Arquitectos on gooood 。
Appreciation towards Sordo Madaleno Arquitectos for providing the following description:

卡门凯悦酒店位于墨西哥普拉亚德尔卡曼海滩的中心,坐落于一个狭长的坡向海边的基地之上,享有140米的海岸和珍稀红树林景观。

The project is located in the heart of Playa del Carmen on an irregular site that slopes down to the sea, with a 140-meter beachfront and a significant area of natural mangrove to be preserved.

▼酒店外观,exterior view ©Image courtesy Paul Rivera

在一系列前期的规划、土地利用及自然区域保护研究之上,形成了一个三段式规划,从而保护和改善了周边环境。每一区域都有不同的设计意图,多层次的游览路线为客人们带来丰富体验。

A series of studies of distribution, land use and protection of the natural area led to the development of an architectural program divided into three blocks with architectural solutions that protect and enhance the environment. Each block is designed with a different intention to generate a wide range of sensations, routes and experiences for guests and visitors.

▼首层平面图,plans  ©Image courtesy Sordo Madaleno Arquitectos

第一个区域创造了酒店和外部街道之间的过渡。一条蜿蜒的室内商业街,让人仿佛身至纽约第五大道一般休闲惬意。商业街沿着地势缓缓上升,从而定义了通往主入口的车行流线。宴会厅巧妙地利用高差设于广场之下,而酒店后勤区则设于商业街的下方。

The first block forms the connection between the avenue and the hotel, creating an interior roadway for pedestrians and vehicles lined by retail stores, generating an informal urban ambience recalling that of the famous 5th Avenue. This indoor street ascends to define the access route to the main plaza, which becomes the motor lobby. Taking advantage of this elevation, the ballrooms are located beneath the plaza, while the back of house areas are located underneath this indoor street.

▼酒店主入口,the main entrance ©Image courtesy Paul Rivera

▼宴会厅设于入口广场之下,the ballroom located beneath the entrance plaza ©Image courtesy Paul Rivera

▼入口大台阶细节,the grand stairs detail ©Image courtesy Paul Rivera

▼入口大堂内景,the lobby interior ©Image courtesy Paul Rivera

▼入口大堂的另一侧面对大海,the lobby facing the sea ©Image courtesy Paul Rivera

第二区位于场地中心,在不同元素之间创造了视觉和空间上的联系。它的平面呈矩形,被四层的酒店房间所环绕。一个美妙的红树林花园坐落于其内,成为酒店房间的独享景色。

The second block is located at the center of the site, forming a visual and spatial connection between the various elements. It takes a rectangular shape, surrounded by a four- story block of hotel rooms. Inside are the fabulous mangrove gardens, which are preserved and used to create a central garden, the perfect setting for the surrounding rooms.

▼被酒店房间环绕的红树林花园,左侧是散步道,the mangrove gardens being the perfect setting for the surrounding rooms ©Image courtesy Paul Rivera

一条带有顶棚的开敞散步道位于花园之上。沿途设有亭台,客人们可以在这里观赏壮丽的海景。散步道之下的空间同样被利用起来作为会议室和spa空间。

Above this garden and right at the center of the second block there is an open covered pedestrian walkway, with amenities, pavilions and exceptional sea views, which can be seen from the first block. The space beneath this promenade area is employed for the meeting rooms and spa.

▼从入口大堂沿着散步道向海边漫步,the covered walkways ©Image courtesy Paul Rivera

沿着散步道可以看到一个大的弧形圆锥体高耸于地面,其上以石材饰面。它意在成为宏大景观中的视线聚焦点,象征着本地特有的巨大石灰岩沉积洞穴。这个天然井的内部有一个开阔宁静的空间,为客人提供了放松的场所。客人们可以沿着天然井的顶部的坡道向下而行,然后抵达一大片开阔区域。这里的凉亭内提供茶点,客人们可以享用墨西哥传统小吃,如柑橘淡水。

A large curved, conical, stone-clad volume rising from the earth is the principal visual element related to the spa. Its design alludes to the magnificent cenote pools that are unique to this area. Inside an expansive, peaceful space is provided for guests to relax. Beyond the cenote’s top, guests descend a ramp and arrive at a large area that features kiosk that serve different kinds of refreshments one might find in a traditional Mexican market, such as agua fresca.

▼高高耸立的天井象征着本地特有的石灰岩沉积洞穴,成为空间漫步的高潮,the cenote being a climax of the promenade ©Image courtesy Paul Rivera

▼天井下有一片户外休闲空间,可以享用传统小吃,the open space with kiosk providing refreshments ©Image courtesy Paul Rivera

第三区位于最接近大海的区域,一个55米宽12米高的“海景之窗”让客人们置身于壮丽海景的包围之中。这一区也是酒店的主楼,设有娱乐设施,从这里可以直抵海滩。环绕四层酒店房间的水池及露台为客房提供了美妙的景观。

As the closest to the sea, the third block offers the best views, which are shared with the rest of the site and enhanced with a striking 12-meter high window that spans 55 meters wide.

This final block is the heart of the hotel and accommodates the entertainment amenities, with the advantage of the direct contact with the beach. The pools and terraces surround the four-story building providing the rooms and suites with the best views.

▼从“海景之窗”可以直达辽阔的海滩,享受壮丽的海景,the third block has direct contact with the beach as well as fantastic views  ©Image courtesy Paul Rivera

▼从游泳池可以通往spa,the entrance to the spa ©Image courtesy Paul Rivera

▼spa位于天井的下方,the spa beneath the cenote ©Image courtesy Paul Rivera

    

沙色饰面及石材、大面积天然木材、本地植物、水景以及温暖的灯光与其他细节一起打造了一个与周围环境相协调的空间。为酒店特别打造的艺术品来自艺术家César López-Negrete,占据着酒店最宏大的空间。

建筑师Sordo Madaleno Arquitectos负责所有的建筑设计,以及spa的室内设计、水池、健身房、俱乐部、蜜月套房、两个餐厅以及饭店后勤区的设计。而Rockwell Group则承担了宴会厅,会议室,两个特色餐厅和凉亭的内部设计。散步道、客房和套房设计由两家公司共同完成。

The selection of materials and finishes was based on adaptation to the surroundings, with sand-colored cladding and stone, extensive use of natural wood, native vegetation, water bodies, and warm, indirect lighting, among other details. The project’s largest and most significant spaces were purpose-designed to showcase artworks. The concept of this art was worked in conjunction with the artist César López-Negrete, and his pieces were specifically created for this project.

Sordo Madaleno Arquitectos was responsible for the complete architectural design and the interior design of the SPA, pools, fitness center, Grand Club lounge, the brides room, two restaurants and the back of the house. Rockwell Group designed the interior of the ballrooms, meeting rooms, two signature restaurants and the kiosks. Together, Sordo Madaleno with Rockwell Group designed the paseo, guest rooms and suites.

▼ 设有艺术品的电梯厅,artworks and elevators ©Image courtesy Paul Rivera

▼客房外的走廊,the corridor of the guest rooms ©Image courtesy Paul Rivera

▼客房室内,room interior  ©Image courtesy Paul Rivera

▼艺术品装点的庭院,patio and artwork  ©Image courtesy Paul Rivera

▼悬挑层平面图,cantilevered floor plan ©Image courtesy Javier Sordo Madaleno Bringas

▼spa平面图,spa floor plan ©Image courtesy Javier Sordo Madaleno Bringas

▼剖面图,sections ©Image courtesy Javier Sordo Madaleno Bringas

President: Javier Sordo Madaleno Bringas
Architecture Leader: Javier Sordo Madaleno de Haro
Project Leader: Andrés Cajiga
Construction Area: 60,000 sqm
Location: Playa del Carmen, Quintana Roo, Mexico
Architectural Team
Project Manager: Daniel López
Design Team: Liliana Reyes, Maricarmen Lazo, Perla Vázquez, Andre Jaques Bodin
Gabriela Puente
Photography: Paul Rivera
English text: Sordo Madaleno Arquitectos
Chinese text: gooood editor Yi Ting

More: Sordo Madaleno Arquitectos 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Sordo Madaleno Arquitectos on gooood 。

Post a Comment