Ginza Place, Tokyo by Klein Dytham architecture

A Contemporary Explanation of Japanese Fretwork

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 Klein Dytham architecture 予gooood分享以下内容。更多请至:Klein Dytham architecture on gooood 
Appreciation towards Klein Dytham architecture for providing the following description:

Ginza Place 是东京银座商业区的一个大型商业开发项目,可以说是日本近年来最受瞩目的一个商业地块。一个世纪以来,银座以其优雅和复杂,逐渐成为日本文化和商业的中心。Ginza Place大胆而精心设计的立面,成为繁华的四丁目街口的收官之作。

Ginza Place, a major commercial development in Tokyo’s famous Ginza shopping district, occupies arguably the most prominent recent development site in Japan. Ginza’s reputation for elegance and sophistication has made it a center of Japanese culture and commerce for more than a century. Ginza Place completes the neighborhood’s central intersection by introducing a bold and well calculated facade to the streetscape.

▼建筑外观,the front view ©Image courtesy Klein Dytham architecture

日本知名的鸢尾书店的设计师Klein Dytham architecture操刀此次设计,创造了一个综合了周边建筑的特点的公共形象。与此同时,设计反映了这个地区复杂的特征。银座不仅因为精品时装屋和艺术画廊而知名,更是一个巨大的当代建筑博物馆。许多日本乃至世界知名的建筑都汇聚于银座。

这个地块的业主是一家来自札幌的公司,拥有超过百年的历史,以啤酒而知名,业主希望在这个具有重要意义的地块建造一座不朽的作品。他们决心拆除原有的结构,并举办设计竞赛征集方案。Klein Dytham architecture与日本最领先的建筑工程公司大城建设合作完成了项目的改造。

Tokyo based Klein Dytham architecture handled the facade and building massing, and was tasked with creating a public face that synthesized the surrounding architecture and captured the energy of the intersection. At the same time, the design had to reflect the sophisticated character of the district. Ginza is known not only for its elite fashion houses and art galleries, but for its renowned collection of contemporary structures. Many of the biggest names in Japanese and international architecture have built in Ginza.

The realty arm of Sapporo, a company better known for beer, has owned the site for over 100 years. Seeking to create a building befitting a site of this importance, they decided to demolish the existing structure and hold a competition for the replacement. Klein Dytham architecture worked with leading Japanese construction company Taisei Corporation to realize their winning massing and facade proposal.

▼Ginza Place成为繁华的四丁目街口的收官之作,Ginza Place completes the neighborhood’s central intersection ©Image courtesy Klein Dytham architecture

立面设计的灵感来自日本传统手工艺品中的浮雕细工。它通常用于一些小物件,如篮子和餐具等。幕墙网格从下往上逐渐扩大,以与建筑尺度相适应。幕墙系统的开放性使得立面可以自由敞开或者封闭。灵活的建筑表皮不均匀的分布于建筑体块之上,在赋予立面独特的细节的同时,减弱了立面巨大的尺度感。

The facade takes its inspiration from sukashibori, a type of open latticework found in traditional Japanese crafts. Typically used in small items like baskets or tableware, the panel system used here was blown up to match the scale of the architecture. The permeability of the system allowed the facade design to be opened and closed strategically. The flexible architectural skin is applied unevenly over the building mass, breaking the large facade into smaller sections.

▼立面设计的灵感来自日本传统手工艺品中的浮雕细工,the facade takes its inspiration from sukashibori ©Image courtesy Klein Dytham architecture

更大范围的立面组合与周边环境的尺度相一致,尤其是位于本项目正对面的精工大厦。精工大厦建成于1932年,从那以后就成为了银座的象征,它的钟楼更是这个地区的重要标志。精工大厦的立面呈现经典的三段式构图:裙楼、中段和带有高耸钟楼的上部。

The larger composition of the facade takes cues from the surroundings, especially the Seiko Building (Wako Building) on the opposite corner of Ginza’s main crossing. The Seiko Building became a symbol of Ginza upon its completion in 1932, and its clock tower remains the icon of the area. Klein Dytham analyzed the facade, breaking it up into a short podium, a taller mid section, and a vertical extension at the top suggested by the upward thrust of the clock tower.

▼立面的尺度与对面的精工大厦相呼应,the facade design is responding to the Seiko Building ©Image courtesy Klein Dytham architecture

这种让尺度随着建筑高度的增加而增加的方法在Ginza Place中得到了重现。镶板立面被分为三段,反映了周边建筑的高度。底座的图案最小,以在街道范围营造亲密的人性尺度。二层尼桑展厅外设置了通透的玻璃,显得十分令人瞩目。

This increase in scale as the building rises from small to medium to large was repurposed in Ginza Place. The paneled facade is clearly divided into three sections, which reference the height of surrounding structures. The pattern is smallest at the base to establish a more intimate scale at pedestrian level. The panel facade begins on the second floor, where a wide aperture was made to reveal a Nissan show room behind.

▼立面在底部区域与人性尺度相适应,the pattern is smallest at the base ©Image courtesy Klein Dytham architecture

▼通透的尼桑展厅显得格外引人注目,the Nissan show room with transparent glass  ©Image courtesy Klein Dytham architecture

镶板的尺寸在中部和上部逐渐增加。立面图案一开始是自限的——图案在内部膨胀和收缩,从而创造一个闭合图形。到了最上面的部分则向上无限延伸。这种垂直方向上的运动与街对面精工大厦的钟楼形成了直接对话。

The size of the panels increase in the middle and upper sections. The lower two sections of the panel system are both self contained; they swell and shrink parabolically to form an enclosed pattern. But the higher section continues to grow upwards, culminating in full floor-height panels at the building’s crown. This dramatic expression of vertical movement puts Ginza Place in direct conversation with the famous Seiko clock tower across the intersection.

▼立面呈现出有张力的动态,the facade has a dramatic expression of vertical movement ©Image courtesy Klein Dytham architecture

每段镶板立面之间被落地玻璃窗所分开。其中第三层和第七层的转角处没有玻璃,而是成为开敞的露台。这两个露台成为了饭店,坐享银座的景色。从而将大楼内的公共活动与街道之间建立了联系。它也创造了一个机会让客人们可以享受“看”和“被看” 的乐趣,这在银座十分罕见。在银座大部分建筑都是封闭的。

Each of the three sections are separated by horizontal breaks of floor-to-ceiling glass. The glazed sections on the third and seventh floor peel back to create broad balconies at the corner. Both balconies are occupied by restaurants that overlook Ginza crossing. Exposing public functions at the corner connects the activity in the building to the vibrant streets below. It also creates an opportunity for patrons to see and be seen in a way that is rare in Ginza, a district where most facades are formal and closed.

▼饭店所处的楼层带有开放露台,可以让客人享受“看”和“被看” 的乐趣,the restaurant with balconies is connected with the vibrant streets below ©Image courtesy Klein Dytham architecture

这种复杂镶板系统的建造需要建筑师与建筑公司之间的紧密配合。每一个面板都由一整块铝单板构成,铝板被折叠和焊接起来,表面用粉末喷涂。每一块铝板都是预制的,并且都有独立的编号以标记它在立面上的独特位置。

大成建设负责建造并安装面板。每块面板背后的法兰盘都精心连接到专为本项目开发的定制金属底座之上。这个现在已经是大成建设的专利。这一框架系统主要是考虑到地震影响,在地震之时,每一块单元都可以自由的活动和相互调整位置。板块之间的空隙被控制在八毫米。立面工艺的水准是对于为建筑形式创造灵感的浮雕细工的完美演绎。

立面设计理解并反映了银座地区的工艺传统。镶板系统在传承日本传统形式的同时,对它进行了改进。通透的表皮创造了一种欢迎的氛围,与周围社区和谐相处。

▼这个独特的立面是对于传统浮雕细工的完美演绎,this unique facade is a perfect transformation of the traditional sukashibori latticework ©Image courtesy Klein Dytham architecture

Creating a panel system of this complexity required close collaboration between Klein Dytham architecture and Taisei. The front face of each panel is made of a single piece of aluminum plate. Incisions were made in the plates which were then folded, welded at the seams, and powdercoated. Each panel was prefabricated and given an individual address to record its position on the facade.

Taisei oversaw the fabrication and installation of the panels. Flanges on the back of each piece were carefully attached to a bespoke metal substructure developed for Ginza Place and now patented by Taisei. This framing system responds to the seismic concerns in Tokyo by allowing panels to shift and resettle freely. Gaps between panels were minimized to a clearance of 8 millimeters. The level of care and craftsmanship visible in the facade does justice to the sukashibori latticework that inspired its form.

The facade interprets and reflects the lineage of craft that is the mainstay of Ginza. The panel system acknowledges traditional Japanese forms but repurposes them to create a permeable skin that welcomes the community in and contributes to the social atmosphere of the neighborhood.

Ginza Place的设计从建筑及社会的角度与周边环境紧密联系,尤其是具有悠久历史的精工大厦和其他位于街角的建筑,从而为日本最前沿的商业区创造了一个充满活力的街道中心。通过这种方式,它成为了一个有力的当代建筑宣言,同时也是银座多元文化的代言人。

The design of Ginza Place engages its surroundings both socially and architecturally. It pays special attention to the historic Seiko Building and the other structures on Ginza Crossing, effectively tying together the central intersection of Japan’s foremost commercial area. In doing so, it manages to be both a striking contemporary architectural statement and a responsible steward of the sophisticated culture that has always defined Ginza.

▼Ginza Place成为了一个有力的当代建筑宣言,a striking contemporary architectural statement ©Image courtesy Klein Dytham architecture

▼首层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼三层平面图,third floor plan

▼七层平面图,third floor plan

More: Klein Lytham architecture,更多请至:Klein Dytham architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment