项目对接服务成功案例分享第十期:20万设计费,MACARIA国际精品婚纱礼服馆

柔和纯净的婚纱展示与体验空间,多棵设计

项目标签

设计公司:
位置:
标签:

谷德项目对接平台(查看更多项目申请成为会员寻找设计师)已经运营了近两年的时间,平台上发布过的项目总额超5亿,项目对接成功率为19%。项目周期不一,建筑时间最长,室内和景观次之。目前陆续有一些会员接到的项目建成完工或者设计阶段完毕,我们由衷地为这些合作成功的会员和业主高兴。

在平台上,我们发现了一些富有才华的年轻公司一年内不止接到一个项目;看到有经验丰富的公司甚至进军海外成交了国外的度假酒店项目;目睹在传统渠道上只能接室内项目的建筑师成交了多个建筑项目;了解到优秀的设计公司对业主议价能力很强,可以大幅提升业主原有预算等等多种情况。我们将展示会员在平台上接到的项目,附以谷德对建筑师的简短采访,了解他们对接项目的经过和感受。

期待做得更好,期待助您一臂之力。

本次介绍的项目是 多棵设计(更多关于他们:Studio DOTCOF on gooood)在平台上接到的MACARIA国际精品婚纱礼服馆,最后实际设计费是20万。点击这里看当时发布的项目信息。

gooood Get-Project platform ( more project information/membership register/look for designer) has been in operation for nearly two years, having published projects with nearly 500 million budget in total and the success ratio of 19% in the project alignment. Different fields require different project periods, as the architectural design requires for the longest time, while the periods of the interior design and the landscape design follow in the subsequence. Currently, it is a good pleasure and honor to see that some of our members have completed the construction or the design of the projects they received. On the platform, we have discovered that some talented young companies have obtained more than one project commissions within one year, some experienced companies have marched into the oversea market with commissions of overseas exclusive hotel projects, some architects who could only obtain interior projects in the conventional way have dealt with several architecture projects, and that some outstanding design companies can have a great impact on their clients that they could convince their clients to raise the original budget by a wide margin, etc. Now, we are going to display the projects our members have received on our platform accompanied with brief interviews, listening to their processes and the feelings toward the project alignment on our platform. We hope for a better platform, as well as your supports.

This time we will introduce the “MACARIA bridal & more” Store completed by Studio DOTCOF (more: Studio DOTCOF on gooood).  The final design fee was ¥200,000.  Click HERE to see the project info on get-project platform.

(the interview is only in Chinese)

▼项目外观,external view of the project ©Mono

▼室内概览,overall view of the interior space ©Mono

 

设计师会员回访

谷德采访了项目设计事务所Studio DOTCOF,请陈曦设计师回答了在对接过程中的一些经历以及使用项目推介平台的体验

1. 您在项目对接平台一年一共和多少个甲方有相当程度的接触沟通,最终接到了几个项目?

约和5个甲方有过比较详细的接触沟通,接到了1个项目。

2. 接到的项目是什么类型,设计费是多少?项目进展到了什么程度?该项目完成后除了设计费还给你带来了哪些你认为有价值的事情。

接到的项目是一个商业空间项目,是一个精品婚纱集合店,设计费和网站上的费用差不多。目前项目已完工。

对于设计公司来说,设计费的收入,以及设计作品的完成都是有价值的。

3. 从网络平台对接项目,在和甲方沟通的过程中是否遇到了一些不一样的问题?是如何克服的?

沟通经历下来感觉还好,和平时同甲方对接的过程差不多。没有特别的不一样。

4. 您认为能够从网络平台接到项目,您自身的优势有哪些?

我们一直是一家将建筑改造和室内设计结合得比较紧密的公司,如果客户的项目刚好有这方面的需求,就会体现出我们的优势;

另外项目所在地也很关键,如果是同城的项目,客户可能会从沟通,后期跟进等角度选择设计方。

5. 您认为谷德项目对接平台的优势在哪里?从哪些方面为您带来了显著的帮助?

谷德网的平台让对设计有一定认知的客户,可以对接到专业的设计团队。

像我们作为偏设计型的小型的设计公司,平时一般忙于具体的设计项目,很少去拓展项目以及网罗相关项目信息。谷德网的项目信息推送还是提供了很多可能性。

6. 您认为平台还可以在哪些方面有所改善?

个人建议可以完善项目过程中的跟进服务:合约及设计费的跟踪确认,设计周期的跟踪确认,项目落地的跟踪确认等。如果能确保甲乙双方的对接时各自诉求的满足,相信平台对接的项目中出现更多优秀的项目,对平台的信誉度会更加提升。

 

业主李女士回访

1. 请问在决定设计公司之前您与多少家公司进行过比较深入的沟通?

3-4家。

2. 请问选中的设计公司的哪些优点或者特点是您中意的?

有类似的店铺和想要的风格的项目设计经验;设计公司主理人的专业背景;沟通时让人觉得很踏实和靠谱;设计团队的审美。

3. 您觉得谷德项目对接平台的优缺点有哪些?

优点:发布项目设计需求后有很多优质的设计公司主动联系,另外网页中设计公司及项目案例介绍清晰,整体来说在选择和联系设计公司的环节中都很便捷。

缺点:暂未发现。

 

项目展示
Project Description

本项目是为Macaria婚纱店所做的一个建筑改造及室内设计项目。我们为其设计了一个漂浮在水面上的,有着柔和曲线屋顶的白色建筑,希望能在周边逼仄与日常喧闹的环境中,创造一个符合婚纱店柔和安静气质的纯净空间。

The project is an architecture renovation and interior design for Macaria. We designed a white  architecture with a soft-curve roof, which floating on a water surface. We hope to create a gentle, quiet and pure space, which is suitable for wedding dress store.

▼项目外观,external view of the project ©Mono

原建筑是一个单层的钢结构建筑,位于其所在园区的小广场中央,同园区主楼有一个连廊连接,四周为停车场。初次查勘时,我们发现原建筑的主入口位置过于隐蔽,不具有识别性,不易找到。且通过此入口进入建筑后,折板屋面是横向出现在人眼的前上方,显得层高比较低,略为压抑,没有体现出屋顶的特点。其次,小广场外停车过于杂乱,有些车直接停在建筑的玻璃幕墙外,对室内空间的景观视野造成极大的影响。另外,原建筑钢结构的品质及观感不佳,给人一种工业时代快速生产的廉价感。

The original building is a single-story steel structure building. It is located in the middle of a small square, and linked with the main office building by a corridor, surrounded by a car park area. In the first site survey, we found the original main entrance was too hidden to be identified, and difficult for visitors to find. And, after entered the building, the folding roof appears horizontally, which looks relatively low in height and slightly depressed, without reflecting the feature of the roof shape. Furthermore, the car parks were disorganized, and some cars even park adjacently to the glass curtain wall, which blocked the scenery of the interior space. In addition, the quality and appearance of the original steel structure is not good, conveying a sense of cheapness, as a reflection of rapid industrial manufacturing.

▼基地原状,original site ©Studio DOTCOF

如何理清建筑与周边杂乱的关系?如何在改造设计中,将现状的不利因素规避,甚至转化为项目的特点?这是我们在这个改造项目中需要解决的最重要问题。

How to organize the relationship between the building and surrounding clutter? How to avoid the disadvantages of the current situation and even transform them into the features of the project ? These are the most important problems we need to solve in this project.

▼设计过程,design process ©Studio DOTCOF

庆幸的是,在初次查勘时,经过现场反复地行走,观察,体会以及构思,我们同甲方一起当即在现场就初步确定了将建筑的主入口改在建筑的西南面,面向小广场,从建筑的山墙面进入。原来的山墙就变成了建筑的正立面。

对客户品牌而言,折板屋面的造型正隐合了其品牌名称的首字母“M”; 对建筑改造而言,改造后的主入口更加醒目,便于客户寻找。从山墙进入,层高的感觉体验也比较高,完全从视觉上规避掉了较低的主梁。

Fortunately in the first site survey, after repeatedly walking, observing, experiencing and thinking, we, together with the client, decided to change the main entrance to south-west side. Thus, visitors can enter from the gable wall, and the gable wall then turned into the front façade.

For the client’s brand, the shape of folding roof is just implicitly coincide with the initial letter “M” of the brand name. For the renovation itself, the current main entrance become more visible for visitors to find. Enter from the gable side, visitors can experience a relatively higher space, visually avoid the lower main beam.

▼“M”型折板屋面,M-shaped folde roof ©Mono

主入口一旦确定,所有的设计其实都已经逐步有了答案。我们将主入口的玻璃墙面内缩了约2米,让室内空间跟停车场的距离拉大,避开影响;也为进入和离开建筑的人们提供了一个可以遮风避雨的过渡空间。在退距的同时,我们也在建筑的外围场地做了一圈浅浅的水池,进一步将建筑同不远处的停车场地区隔。

Once the main entrance is determined, all the other design ideas gradually came out. We pull back the glass curtain wall about 2 meters, to widen the distance between the interior space and the parking area outside. It also provide visitors who entering and leaving the building a transition space, sheltering from the wind and rain. At the same time, we also made a shallow pool outside the building to further separate from the parking area not far away.

▼建筑外围设置浅水池,shallow pool around the building ©Mono

建筑的幕墙更换为更加通透的玻璃,让阳光可以从不同的角度进入室内。而室内阳光最好的区域,就用来布置为大厅的沙发接待区。室内中我们用了较厚的墙体来形成空间,将钢结构的柱、梁都包在这个厚墙内。钢结构原本的工业感,“薄片”感转化为更加实体的稳定感。较厚的墙体也利于形成室内正空间,以及可在墙体中设置很多可利用的空间功能,比如展示壁龛,隐藏式壁柜,婚纱储藏衣架等。

The curtain wall is replaced with more transparent glass, allowing sunlight enter into space from different angles. The area with the best sunlight is used as sofa reception area. In the interior, we used thick walls to form different spaces and wrap the steel pillars and beams. The industrial and “thin slice” sense of the original steel structure is transformed into more solid and stable experience. Thick walls facilitate the positive interior spaces, and help to accommodate diverse functions inside its thickness, as the display niche, concealed cabinet and storage rack for wedding dress etc.

▼接待区,reception ©Mono

▼试衣间,fitting room ©Mono

▼镜面后设置隐藏壁橱,cabinet hidden behind the mirrors ©Mono

▼展示区,display area ©Mono

肌理涂料,米黄色洞石,驼色满铺地毯,半透明玻璃,镜面等材质被运用在空间的不同部位。设计希望通过上述这些空间与材质的操作,为客人营造一个柔和纯净的婚纱展示与体验空间。

Texture paints, beige travertine, carpet, translucent glass, mirror and other materials are used in different parts of the space. By the above manipulation of space and material, the design hopes to create a pure and soft space to display and experience the wedding dresses for visitors.

▼细部,details ©Mono

▼夜景,night view ©Mono

▼平面图
plan ©Studio DOTCOF

项目名称:MACARIA国际精品婚纱礼服馆设计
客户: MACARIA国际精品婚纱礼服馆
建筑改造及室内设计: 多棵设计 Studio DOTCOF
设计团队:陈曦,庄皓涞,李蓉,蓝兰,姚广国
机电设计:李目,郎茂倩
项目地址:中国上海市徐汇区枫林路
项目类型:建筑改造及室内设计-商店
项目面积:402m2
完成时间:2020.11
摄 影 机构:MonoPhotoCenter心象摄影
摄 影 师:Mono
艺术涂料:泥叭
满铺地毯:荣开地毯
地砖:达伦瓷砖

Project: “MACARIA bridal & more” Store 
Client: MACARIA
Architectural Renovation & Interior Design: Studio DOTCOF
Design Team: Xi Chen,Haolai Zhuang,Rong Li,Lan Lan,Guangguo Yao
MEP Designer: Mu Li,Maoqian Lang
Address: Fenglin Rd, Xuhui District, Shanghai, China
Project Category: Architectural Renovation & Interior Design
GFA: 402m2
Completion Date: 2020.11
Photographer: Mono Photo Center
Photographer: Mono

More:  多棵设计Studio DOTCOF on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »