GAS House by OOIIO Architecture

A house with four patios

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自 OOIIO Architecture 对gooood的分享。更多关于他们:OOIIO Architecture on gooood Appreciation towards  OOIIO Architecture for providing the following description:

本设计是由OOIIO Architecture建筑设计公司完成的一个独栋住宅项目。业主是一对年轻时尚的夫妻,他们希望拥有一个舒适、明亮又特别的房子。

OOIIO Architecture completes the construction of a new single-family housing project. It is a work done with much love for a young and modern couple who wanted a comfortable, bright and different house.

▼入口,entrance

这栋GAS住宅是建筑师与业主一起动手设计修建的。业主从建筑师着手设计的第一刻起就加入到了激动人心的设计工作中,让建筑师倾听他们的建议,并提出想法,希望能为自己建造出一个独特的家,一步步将梦想变为现实。该项目位于西班牙中部托莱多的一个村庄,占据了一个不大的拐角场地,建筑师希望能最大程度上让建筑接收到自然光线。

Casa GAS has been designed hand in hand with the clients, who from the first moment were personally involved in making their home as special and personal as possible, letting the architects work and listening to their advice, proposing ideas, participating of the exciting process that means to build your own house, to materialize a dream. The project of this house came up when the architects tried to introduce everywhere the natural light in a not very big plot, in a corner, in a village in Toledo, central Spain.

▼场地,location

设计团队希望可以让这个项目以一种高效简单的方式(随时随地考量自然光线问题)尽可能满足业主的需求。设计师在场地中规划了四个天井,也可以说是四个采光井或者四个自然通风装置,贯穿整个场地。

OOIIO´s team decided to organize the house program to satisfy the client’s needs in the most efficient and simplest possible way, always thinking in the natural light. For this purpose, they located four patios, designed and strategically placed in the plot, which are four light wells, four natural ventilation distributors, alternated throughout the site.

▼天井, patios

每个天井根据功能的不同高度也不尽相同。因此,最高的天井可以与最“尊贵的”起居室相连,最低的与车库相连。

Among these patios grow volumes that reach different heights depending on the function they hold. Thus, the highest will be the one corresponding to the most “noble” living-dining area and the lowest to the garage.

▼四个天井的高度不尽相同,among these patios grow volumes that reach different heights

房子整体采用了干净的白色,配以简单的线条,窗户的开口丰富了立面造型。但天井的立面并不像其它地方一样,它们是项目的“核心”、建筑的核心,这也解释了为什么建筑师要用材料饰面来表达它的重要性,建筑师采用了瓷砖贴片,使墙面与众不同,完成整栋房子的构图。材料在建筑中总是最基础的东西,在这次设计中,材料中的一员——瓷砖,成为了建筑中的主角:在拉曼查(La Mancha)的传统天井中,瓷砖通常都扮演着脚踢板的角色,事实上这种传统起源于更为古老的地中海文化。建筑师们不打算让瓷砖再充当脚踢板的角色,而是希望它可以装饰天井更高的地方——用六边形的瓷砖铺设墙面,底部保持空白。一系列的材料会随着庭院光线的变化而改变它的样子,让整个建筑拥有了独特的个性。

The house is white, clean, with simple and clear lines, with window holes strategically placed to enrich the composition of its vertical panels. But the facades of the courtyards could not be shown like the rest of the house, they are the “raison d’être” of the project, the heart of its architecture, that’s why we express its importance also in the materials that cover them, playing with some ceramic pieces, making them to stand out and complete the composition of the whole house. The materials are fundamental always in the architecture, and in the case of this project one of them, the ceramics, becomes the protagonist: The traditional patios of La Mancha usually play in their lower part with ceramic baseboards that actually come from a much older tradition of the different Mediterranean cultures. The architects of OOIIO have gone around the traditional skirting boards, making now the upper part of the patio the one covered by hexagonal ceramic pieces and the lower part the one clean of them. A set of materials that accompanies the fall of light through the courtyards and brings a lot of personality to this housing project.

▼墙面由六边形的瓷砖铺设,底部保持空白,the upper part of the patio the one covered by hexagonal ceramic pieces and the lower part the one clean of them

地下室通常都会是黑暗封闭的房间,但在这个项目中却是一个特殊的地方,四个天井可以同时向地下室洒下自然光线,让它成为一个开放、清新、明亮的空间。

The basement of the house that would normally be understood as a dark and closed place, suddenly becomes a very special place, natural light falls through the four patios at once, becoming an open, fresh, protected and very bright floor.

▼四个天井可以同时向地下室洒下自然光线,the basement of the house becomes a very special place, natural light falls through the four patios at once

建筑师将室内设计与建筑设计相结合,内外呼应,满足客人的个性化需求,营造出一个清新、简单、原汁原味又充满乐趣的家园。

The work carried out with the interior design of the house served to complete and enhance everything expressed in the rest of the building, adapting at all times to the personality of the clients, achieving a project of fresh, simple, original and fun housing.

▼客厅和厨房,living area and kitchen



▼夜景,night view

▼剖面透视图,section perspective view

Status: Built.
Project Year: 2016-2018.
Location: Toledo, Spain.
Area: 310 m2.
Team: Joaquin Millan Villamuelas, Natalia Garmendia Cobo, Jessica Bérard, Paolo Mercorillo.
Structures: Consultora CPE, Juan Vallejo.
Interior Design: OOIIO Architecture.
Facilities: Agroser Ingenieros.
Civil Engineer: Esteban Martín Tesorero.
Safety Manager: Esteban Martín Tesorero.
Client: Private.
Builder: Eco-Magón s.l.
Photography: Josefotoinmo.

More:OOIIO Architecture. 更多关于他们:OOIIO Architecture on gooood

Post a Comment