墨西哥城OMR画廊 / Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

跳跃的红,冷酷的灰。凸显建筑粗野气质,不落窠臼的画廊设计。

项目标签

类型:

来自 Max von Werz 对gooood的分享。更多请至:Max von Werz on gooood 
Appreciation towards Max von Werz for providing the following description: 

在一座百年老宅度过了30年岁月后,著名现代艺术画廊OMR终于决定迁往新址。这座名为Sala Margolin的建筑此前曾是唱片书店,粗犷而原始的外表极具野兽派的气质。网格状的混凝土板屋顶下是单一的巨大空间,而商店内部不同的功能空间则通过地平高度的微妙变化区分。与承重墙一起支撑起厚重屋顶的是四根细长的混凝土柱子,阳光从其围合而成的天井洒下,照亮了整个展厅。

After 30 years in a turn-of-the-century Porfirian villa, the renowned contemporary art gallery OMR decided to move to a new location. The chosen site was an existing brutalist building called Sala Margolin, originally dedicated to the sale of records and books. The building’s design consisted of a single large space covered by a coffered concrete roof slab under which the different sections of the store were organized by subtle changes in floor level. The roof was supported around the perimeter and by four slender concrete columns framing a central skylight, the most important light source for the space.

▼建筑入口,entrance

001-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

建筑师希望在满足空间使用需求的同时,尽可能地保留建筑现有的模样。通过拆除位于空间中央的浴室,并削弱部分细节装饰的存在感,建筑师创造出一个开敞高挑,呼应着建筑粗野外貌的内部展览空间。为了赋予空间更多的灵活性,使之能够随展览需求改变格局,建筑师整平了展厅内部高低起伏的地面。墙壁也仅简单的施以白漆,展出的艺术品悬挂在5.5米高的展厅的任何一个角落都不显突兀。而位于一层,环绕主展厅的依次是入口庭院、前台、设备储藏室以及拥有一个小酒吧的后院空间。

The design strategy was to preserve the existing building as much as possible. A central bathroom core was demolished and some interior details toned down so as to bring out the character of the building and transform it into a generous exhibition space. In order to provide the flexibility required by the client, the concrete floor was leveled and structural wall linings were applied to the interiors, allowing the hanging of substantial artworks anywhere within the 5.5 meters room height. Accompanying the main exhibition space on the ground floor are an access courtyard, reception, technical storage space and a rear garden courtyard onto which a bar opens.

▼高挑开敞的内部展览空间呼应着建筑的粗野外貌,a generous exhibition space with the character of the building

002-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

▼从展厅回望入口前台空间,view from the exhibition hall to the reception

003-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

▼从展厅看向后院,view from the exhibition hall to the rear courtyard

004-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

▼干净的空间没有任何装饰,a pure space without any decoration

005-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

为了不破坏现有空间的品质,建筑师在其顶部加盖了空间,以容纳所需的附属功能区。新建的顶层空间包括了多功能空间、艺术品存储空间、办公室、图书馆、厨房和一个露台。新建顶层空间的建筑结构遵循了原有的空间结构而定,形成了具有灵活性,能够根据需求进一步划分空间、安排流线的9平米网格。拾阶而上,参观者首先来到的是一个可以用于临时展览、作品陈列、工作或是研讨、交流的巨大多功能空间。而占据了原有天井位置的是一间小小的图书馆,承接着功能各不相同的数个空间。临街一侧是对私密性要求更高的会议室、厨房和馆长办公室。外侧进深4米的露台创造了一个安静的冥想空间,同时让加建空间不为街道上来往的行人所见,维持了原有建筑立面的完整性。侧面的楼梯连接着露台与屋顶空间,为大型的社交活动提供了充足的空间。而这里也时不时被用作户外工作室,进行未来展览的部分前期准备工作。

A vertical extension accommodates supplementary programs in order to not compromise the existing spaces. This new top floor houses a multipurpose space, art storage, offices, a library, meeting room, kitchen and terrace. The newly built top floor is organized according to the structural scheme of the original construction, roughly forming a 9-square grid layout that provides a maximum of flexibility by allowing a variety of ways to subdivide space and distribute circulation. On reaching this floor, visitors discover the large multipurpose space that functions as an extension of the main exhibition gallery, a showroom, a work space and a place for workshops and lectures. In keeping with the position of the original skylight, the library becomes a new central light space that articulates all other functions. Facing the street is a more private space where the meeting room, kitchen, executive office and terrace are situated. The terrace is the result of a 4-meter setback of the top floor which functions as a mediating element towards the street, keeping the proportions of the original facade intact and allowing for a discreet intervention. A lateral staircase leads from here to the rooftop effectively creating an extension of the terrace during larger scale social events. In turn, this space has been conditioned to function as an outdoor workshop where part of the preparatory work for exhibitions is done.

▼顶层的多功能空间,the large multipurpose space at the top floor

020-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

▼占据了原有天井位置的小小的图书馆,the library in the position of the original skylight

023-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

▼图书馆承接着功能各不相同的数个空间,the library becomes a new central light space that articulates all other functions

022-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz     021-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

▼办公室与露台,office and the terrace

024-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

同时,建筑的后侧也相应的向后扩展,在不影响现有结构稳定性的同时,实现了上下层空间的连通。不过两米宽的竖向交通空间在夹层设有卫生间,而洋溢着现代气息的通透玻璃立面也创造了一个俯瞰后院的最佳场所。运用标准钢型材在地搭建的玻璃立面上一个个长方形窗格首尾相接,可以轻推开启的窗扇实现了室内空气的自然流通。立面顶层的部分空间可完全开启,通过可以移动的升降平台运送大幅画作,免除了安装电梯所带来的对建筑结构或是后院空间的破坏。

By thickening the wall that faced the rear courtyard it was possible to resolve the vertical circulation to the new top floor without affecting the structure of the existing slab. This “thickened wall” – a mere two meters wide – allowed the accommodation of a mezzanine with bathrooms as well as the opening up of the newly added interior spaces towards the courtyard by means of a modern and paired down glazed facade. Built on site using standard steel profiles and arranged in rectangular modules this façade integrates projecting windows allowing for passive ventilation. In lieu of a fixed goods lift that would have required the perforation of the existing slab or the introduction of an extra volume infringing on the rear courtyard, the facade has an openable section that allows the movement of large format artworks to the top floor via a mobile lifting platform.

▼通透的立面上 一个个长方形窗格首尾相接,the windows are arranged in rectangular modules

007-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

▼隐藏在展厅与后院之间的竖向交通空间, the vertical circulation in-between the exhibition hall and rear courtyard

008-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz     013-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz     014-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

017-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz     015-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz     018-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

▼可以轻推开启的窗扇实现了室内空气的自然流通,projecting windows allowing for passive ventilation

010-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz     012-Galería OMR, Mexico City by Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz

最终的改造成果凸显了建筑原有的粗野气质,在适应其全新文化用途的同时,防止了建筑落入似乎已约定俗成的无趣白色方盒的窠臼。

The result is a sober project that amplifies the character of the original building whilst preparing it for a new cultural life without falling back on the international conventions of the sterile white cube.

▼一层,ground floor

PDF (2)

▼二层,second floor

PDF (2)

▼三层,third floor

PDF (2)

▼剖面,section

PDF (2)

Credits

Complete name of project: Galería OMR
Architectural project: Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz
Collaborators / team: Javier Moctezuma & Oriam Morales
Built surface area: 455 m2
Construction: Cantiliver
Structural engineering: Ricardo Camacho / DECSA
Service engineering: Taller 2m
Photography: Rory Gardiner
Location: Calle Cordoba 100, Colonia Roma Norte, 06700 Mexico City
Date: 2016 (February)

MORE: Max von Werz,更多请至:Max von Werz on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »