gala in Shanghai, Beijing by COLORFULL YUJING DESIGN

The solid steel plate and the transparent U-shaped glass echo back and forth, invigorating the original building

Project Specs

Location:

感谢 COLORFULL昱景设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们:COLORFULL YUJING DESIGN on gooood.
Appreciations towards COLORFULL YUJING DESIGN for providing the following description:

项目位于上海市静安区南京西路中段,建筑面积1500平方米,应业主要求对其进行外立面改造与室内设计。

The project is located in the middle section of West Nanjing Road, Jing’an District, Shanghai, with a construction area of 1,500 square meters. We renewed the facade and interior at the request of the owner.

▼建筑外观,exterior view

由于建造时间较早,该建筑平面轮廓线较其他沿街新建筑更为凸出;两侧环境乏善可陈,主入口隐藏在场地深处难以聚集人流。综合考察现场条件,最终拟定的设计概念为“The Edge”。意在把握凸出的有利位置,将一个尺度恰当而清晰的体块置入场地,使立面与街道景观产生新的联系,同时仍能保持商业建筑醒目的特质。

▼建筑采用“The Edge”的设计概念,充分利用地理位置,concept design of “the edge”, making full use of the favorable position of the bulge

Built quite long ago, the building is more building’s plane outline is more prominent than other new buildings along the street; the environment on both sides is not highlighted, and the main entrance is hidden in the depths of the site and therefore couldn’t attract people into the venue. After comprehensive investigation of the site condition, we finally set the concept as “the edge”, which means to make full use of the favorable position of the bulge, and put a properly-sized and clear body into the site, so that the facade and the street landscape are reconnected, while still maintaining the striking feature of commercial buildings.

▼建筑改造过程,立面与街道景观产生新的联系,renovation process of the project, reconnecting the facade and the street landscape

设计以由外及内的关系推演为切入点,强调塑造转角建筑的体量感。钢板与U型玻璃一实一虚,前后呼应,承担了限定体量与模糊边界两种功能——在人行视角,前端起伏的介质呈现明确的体积感,后部半透明的轻盈带来边界的不确定性。透过行道树的映衬与遮蔽,起伏流动的转角以建筑语言重构。梧桐的季节变化被镀膜玻璃以倒影形式引入,消解了立面的纵向连续感,钢板造型的流动特征得以强调,藏在深处的入口由此具备向心力。设计概念正以此方式,激发场地活力。

The design is based on the relationship between the outside and the inside as a breakthrough point, emphasizing the sense of volume of the corner building. The solid steel plate and the transparent U-shaped glass echo back and forth, performing functions of limiting the volume and blurring the boundary —— from the perspective of the pedestrian, the front undulating medium presents a clear sense of volume, whereas the rear translucent medium brings the uncertainty of the boundary. Through the reflection and obscuration of the street trees, the undulating “edge” is reconstructed by brand new architectural language. The seasonal changes of the paulownia tree are introduced in the form of reflection by the coated glass, which eliminates the longitudinal continuity of the facade. The flowing feature of the steel plate shape is emphasized, and the entrance hidden in the depth has thus become distinct. The design concept is to stimulate the vibrancy of the venue in this way.

▼建筑外观局部,钢板与U型玻璃一实一虚,前后呼应,partial exterior view, the solid steel plate and the transparent U-shaped glass echo back and forth

室内层高极低,因此公共部分选择裸顶以充分利用现有高度,配合金属、玻璃、浅色自流平地面,使硬装部分呈现冷硬利落的效果,而植物与家具的置入又给使用者提供新一层次的体验。三层作为联合办公,具有多种复合功能属性,人们经半开放的独立办公区走出,在流动的公共空间,开始一段谈话,或者驻足观看被引入室内的风景。

▼室内平面关系图,plane diagram

The indoor story height is extremely low, so we chooses the bare top for the public area to make full use of the existing height, and the metal, glass and light-colored self-leveling floor make the hard decoration neat and tidy, while the plants and furniture are provide the users with a different experience. As a co-working space, the third floor has composite functions. People step out from a semi-open separate office room to the public area whether to start a conversation, or to enjoy the scenery that is introduced into the room.

▼室内空间局部,公共空间选择裸顶以充分利用现有高度,partial interior view of the building, choosing the bare top for the public area to make full use of the existing height

▼室内空间局部,在黑白的室内空间中置入木材元素,partial interior view, inserting the material of the wood into the black and white interior space

▼室内休息空间,透过大面积的玻璃窗可以看到外部空间中的绿树,the interior rest area, viewing the surrounding trees through the large windows

独立房间的半透玻璃缓解了墙体围合带来的压力,将室内活动映射到公共区域,这种通透感也正是创意联合办公的重要属性。

The translucent glass of the separate office rooms alleviates the pressure caused by the enclosure, and presents the indoor activities to the public area. The sense of transparency is also one of the important attributes of creative co-working spaces.

▼室内空间局部,半透玻璃缓解了墙体围合带来的压力,partial interior view, the translucent glass alleviates the pressure caused by the enclosure

▼室内空间局部,半透玻璃营造出一种通透感,partial interior view, the translucent glass creates a sense of transparency

▼室内楼梯空间,一侧采用白色穿孔板,interior stairs space with the white perforated plates on the one side

▼室内楼梯空间,interior stairs space

▼三层平面图,3F plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

项目名称:gala集社
项目地址:上海市静安区南京西路832号
设计方:COLORFULL 昱景设计
建筑面积:1,500㎡
项目设计 & 完成年份:2018
主创及设计团队:赵宗阳、小野良介、张颢、张亚云
摄影版权:直译建筑摄影
客户:上海福铭资产管理股份有限公司
品牌:地毯-鸿鼎;U型玻璃-阿普尔顿;锈色不锈钢-涵旺

Project name: gala
Project location: No. 832 West Nanjing Road, Jing’an District, Shanghai
Design: COLORFULL YUJING DESIGN
Gross Built Area (square meters): 1,500㎡
Design year & Completion Year: 2018
Leader designer & Team: Sunny Zhao, Ryo Ono, Hao Zhang, Yun Zhang
Photo credits: ArchiTranslator
Clients: Shanghai Fuming Assets Management Co., Ltd.
Brands / Products used in the project: Homedee; ASG; Hanwang

More: COLORFULL YUJING DESIGN        更多关于他们:COLORFULL YUJING DESIGN on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment