Farmville mix-use building, Portugal by AND-RÉ

Adapting building to changing needs

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 AND-RÉ 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:AND-RÉ on gooood
Appreciation towards AND-RÉ for providing the following description:

Farmville是一栋为特殊企划设计的混合式建筑,可以(并且已经)随时间变化结构。该项目是AND-RÉ2010年的一个比赛获奖作品。当时,项目被规划成多功能混合建筑,包括农业合作社行政楼,设计工作室孵化器,10间设计师或艺术家的住宅,商店,生物市场,餐厅,酒吧及一个两层的地下停车场。设计师将场地特征转化为具有代表性的设计语言,并以此为基础探索如何提升建筑的大众认同感。建筑物之间的分隔方便了行人穿行,使建筑与城市能够横向互相渗透,保证居民能够轻松融入社会活动。

Farmville is a mix-use building conceived for a specific program that could (and did) change during time. The project is the outcome of a competition won by AND-RÉ in 2010. At the time the project brief described a mix-use program that included the Agricultural Cooperative administration building, an Incubator for design start-ups, 10 houses for designers and artistic residences, shops, a Biological Market, restaurant, bar and a two levels underground parking. The proposal aimed for a contemporary identity based in vernacular references translated to the design in the form of the icon archetype shape, thus promoting recognition and identification by collective memory. The separations between buildings open the building to the city, allowing pedestrian crossings and transversal permeability that ensures urban and social experiences of proximity.

▼项目街景,street view of the project ©Ricardo Oliveira Alves Architectural Photography

▼建筑之间的间隔方便行人穿行,the separations between buildings allowing pedestrian crossings ©Ricardo Oliveira Alves Architectural Photography

▼建筑间的楼梯,stairs between the buildings ©Ricardo Oliveira Alves Architectural Photography

建筑中立柱相互独立,方便灵活地应对现代项目未来发展的不确定性。项目中的建筑采用了耐久性非常好的外墙系统。由混凝土制成的外壳上是一层耐腐蚀的锌板,屋顶被塑造成倾斜的形状。建筑内部没有柱子或其他结构性元素,因此可以灵活的安排空间。这样一来,建筑内部仅靠独立的钢框架划分,并可根据将来的需求轻松的改变。

▼建筑立面,包裹着耐腐蚀的锌板,elevation, the facade with zinc cladding ©Ricardo Oliveira Alves Architectural Photography

▼立面及入户门细节,detail of the facade and the doors ©Ricardo Oliveira Alves Architectural Photography

The structural independence of the volumes allow future flexibility suited to contemporary programmatic uncertainty. The buildings are conceived as time resistant, longstanding envelopes. Like concrete shells, with zinc cladding, the resistant hull is extruded in the shape of the tilted roof archetype section. The interior allows a flexible space by the absence of pilars or structural elements. This way, the program is accomodated and divided in structural independent steel frame volumes, that ocuppy the interior void, and can be easly changed according to future needs.

▼斜坡型屋顶, tilted roof ©Ricardo Oliveira Alves Architectural Photography

▼屋顶上亦覆盖耐久材料, roof is also covered with durable materials©Ricardo Oliveira Alves Architectural Photography

▼斜屋顶下大面积开窗,large window under the tilted roof ©Ricardo Oliveira Alves Architectural Photography

该项目的设计任务是打造一幢可以至少使用100年的建筑,但设计团队清楚,建筑必定会随着时间的流逝过时。虽然数百万美元的投资能够负担起建筑刚投入之初所需费用,但除非是建造临时性建筑,设计团队还是需要以长远的眼光规划建筑,使其能够适应未来不确定的需求变化。在该项目建成的最初几年中,建筑进行了多次修改,顺利地适应了功能及需求的变更,并成为可长期使用的庇护性场所。

When the architects are asked to conceive a building that will stand for, lets say, 100 years, we can antecipate that a program like the one on the brief, most certainly would become obsolete. Yet, an investment of millions can´t become so rapidly obsolete as the nature of the program that it will acommodate in the first years of the building life. Either we built temporary constructions, or we must have the responsability to create the strategy for the building to adapt to the unforseen and uncertain future program needs. In this case the program changed several times in the first years of the building life, naturaly accomodating new uses, adapting itself to changing needs, providing a shelter that will maintain its utility through time.

▼建筑立面细节,可调整的阳台及门窗挡板增强建筑的灵活, facade details, adjustable panels for balconies and windows which increase the flexibility of the buildings ©Ricardo Oliveira Alves Architectural Photography

ARCHITECT /DESIGNER: AND-RÉ
COLABORATORS: Bruno André / Francisco Salgado Ré / Adalgisa de Castro Lopes / Catarina Fernandes / Dalila Gomes / João Fernandes / Marcos Cruz / Mariana Oliveira / Regina Botelho / Rui Israel / Sara João / Sofia Mota Silva
LOCATION: Paredes, Portugal
DATE: 2010

More: AND-RÉ 。更多关于:AND-RÉ on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment