徐汇区枫林路街道社区文化活动中心立面更新,上海 / Wutopia Lab

无限透明的微笑

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

感谢 Wutopia Lab 予gooood的分享。更多关于他们:Wutopia Lab on gooood
Appreciation towards Wutopia Lab for providing the following description:

Wutopia Lab于2019年底完成了上海徐汇区枫林路街道社区文化活动中心立面更新改造。为平静平常的街道创造了一个无限透明的微笑般的公共空间。

By the end of 2019, Wutopia Lab completed the facade renovation of Fenglin Road Street Community Cultural Activity Center in Xuhui District, Shanghai. It creates a special public space for the original peaceful street, showing an infinite transparent smiling expression.

▼改造后外观,external view after renovation ©CreatAR Images

社区文化活动中心同时兼为林曦明现代剪纸艺术馆社区志愿服务中心未成年人活动中心学雷锋志愿服务站点青年活动中心等,是一处集合多种功能的复合型社区文化活动场所,是社区公共服务中心,也是附近居民业余生活的活动场地。中心原来的布局无法满足需求,再加之长期漏水,要更新大修。Wutopia Lab负责这次外立面设计。

中心所在的南北向的双峰路两侧都是上世纪7080年代建设的工房。街道面对的是连续的围墙和居民楼的山墙。偶尔有些商铺。街道尺度宜人,行道树长得很好。走在双峰路有时会恍惚,时间有些粘滞,仿佛走在改革开放初期的上海某条街道,从长白到曲阳,都有点像。

▼改造前后立面对比,comparison of the facade before and after renovation ©(左)CreatAR Images,(右)Wutopia Lab

The Community Cultural Activity Center is the combination of Lin Ximing Modern Paper-cut Art Museum, Community Volunteer Service Center, Youth Activity Center and Lei Feng Volunteer Station, etc. It’s not only an ordinary service center, but also an activity area for nearby residents. The original layout of the center cannot meet the demand, and the renovation is necessary due to a long-term water leak. The Wutopia Lab is responsible for the facade design.

The center is located on Shuangfeng Road, which is flanked by industrial buildings built in the 1970s and 1980s. Facing the street, there are continuous walls and gables of residential buildings, occasionally there are also shops. The spatial scale is pleasant and the trees grow well. When you are walking down this road, it’s like travelling back in time, as if back to the early days of reform and opening up.

▼改造后的文化活动中心,culture center after renovation ©CreatAR Images

.

没有记忆我们就不存在了
We wouldn’t exist without memory

我之所以选择枫林街道的社区规划师,是因为2018年4月到2019年1月,由于家人生病,我每周都有三次要来到这里。一个陌生的街道由此在某个方面变得非常熟悉并塑造了我的记忆。我的一个记忆是从东安路到中山医院边上的药房买药那段不算长但不友善的路,幸亏一段骑楼为我提供了遮荫和喘口气的地方。

枫林街道是医院和医学院的密集聚集区域,有痛苦,绝望但更有的是希望。枫林街道有着密集的建成于7080年代的公房小区,有着大量的老龄人口,居民有着强烈的社区归属感和属地化。但这些社区也显得老龄化,建筑以及街道的表情安静但有些暗淡,活力似乎在退散。

I chose to become the community planner of Fenglin Road Street is partly because of my memories with this community. From April 2018 to January 2019, I came here three times a week, due to my family’s illness. The original strange road then became more and more familiar to me and somehow shaped my memory. One of my memories is the way to buy the medicine, from Dong’an Road to the pharmacy next to Zhongshan Hospital. It’s a short but unfriendly journey. Fortunately, an arcade provided me with shade and a place to catch my breath.

Fenglin Road Street is full of hospitals and medical schools. There is pain, and despair. But more than that, there is hope. Fenglin Road Street is a dense community of public housing built in the 1970s and 1980s. It also has a large elderly population and the residents here have a strong sense of community attachment. But these neighborhoods are also aging. The expression of the building is a little dim and the energy seems to be fading.

▼轴测图,axonometric ©Wutopia Lab

.

设计就是我保留的记忆
Design is the memory I keep

我把社区文化活动中心设计成我的记忆的具象化表达。所以要消解堡垒一般的厚重的立面,创造一个类似骑楼的柱廊作为灰空间为路人提供喘息的去处。

I shaped the community cultural activity center as a concrete expression of my memory. Therefore, I wanted to get rid of the heavy, fortress-like façade and create a colonnade as a gray space to provide breathing space for passers-by, such as an arcade.

▼改造后平面图,消解厚重的立面墙体,plan after renovation, get rid of the heavy walls ©Wutopia Lab

我决定采用一种在上海濒临消亡的传统工艺剁斧石作为立面的装饰面作法。将掺入白石子的水泥砂浆﹐抹在建筑物表面﹐硬化后斩凿,形成有纹路的石面样式。工人一人一天才能剁出约一平米。这仿佛治病,需要的耐心以及持久。很长的时间里看不到效果,但突然有一天卸下安全网,精致的饰面展现出来后,这一切都是值得的。

I decided to adopt a traditional craft that was almost dying out in Shanghai — artificial stone with textures cut with an axe. Apply the cement mortar mixed with white stones to the surface of the building, and cut it after hardening to form a patterned stone surface. A worker can only finish one square meter a day. This is like a cure that requires patience and persistence. You won’t see the effect for a long time. But one day the safety net was removed and the delicate finish was revealed, it was all worth it.

▼改造后的立面采用掺入白石子的水泥砂浆,cement mortar mixed with white stones is applied on the new facade ©CreatAR Images

我在剁斧石立面上和地面上嵌入了总共50块边长分别为15CM、12CM、8CM三种不同尺寸的金属枫叶。似乎是为了呼应枫林街道的枫叶标志,但更多是纪念正是枫叶似火的季节,家人的病开始好转,这是希望。

I embedded a total of 50 metal maple leaves on the facade and the ground, which have three different side lengths: 15cm, 12cm and 8 cm. On the one hand, this is to echo the maple leaf sign of Fenglin Road Street. On the other hand, it is to commemorate the maple leaf season, the autumn, when my family’s illness began to heal. That was the hope.

▼立面嵌有不同尺寸的金属枫叶,the facade is embedded with metal maple leaves ©CreatAR Images

▼立面细部,details of the facade ©CreatAR Images

柱廊后面的气候边界为全通透的玻璃立面,改善内部采光的同时,柱廊空间因为明亮,其公共性得到了极大的提升,消解了街道的粘滞感受。枫叶的橘色成为拱券的镶边。喇叭口的拱券是为了避免拱廊看上去像一片纸。最后,这充满希望的橘色拱券为双峰路展露了一个透明的微笑。洞悉生活所有真相,依然热爱生活。

The climatic boundary behind the colonnade is transparent glass. This improves the lighting of the interior space. At the same time, the public character of the colonnade space is greatly enhanced because of its brightness. The orange color of the maple leaf is also the color of the edge of the arch. The flared arch is designed to prevent the arcade from looking like a piece of paper. The orange arch reveals a transparent smile for Shuangfeng Road. After knowing all the facts of life, and still love life.

▼立面后的柱廊空间,colonnade space behind the facade ©CreatAR Images

▼玻璃立面提升空间公共性,glass facade helps enhance the public character of the space ©CreatAR Images

▼夜晚的柱廊与室内空间,colonnade space and the interior in the night ©CreatAR Images

.

城市微空间复兴是一次记忆重组
The Renaissance of urban micro space is a reorganization of memory

由于紧邻菜市场,社区文化中心门口是许多居民每天买菜的必经之路,改造过程中周围热心居民一直询问项目的进展,非常期待着活动中心的重新启用,期待新的公共生活的开启。更新后的社区文化活动中心成为双峰路的一个高潮,一个重新焕发活力的场所。城市微空间的意义不仅仅在创造一个好看的场景,而是对个人和居民的记忆做一次提炼和重组,记忆可以通过不同的表现形式成为我们生命的最终定义。枫林路街道社区文化活动中心立面更新就是一次记忆的再定义。

Close to the market, the community cultural activity center is the only way to buy food for many residents. During the construction period, residents around always ask about the progress of project. They are all looking forward to the reopening of the center. After the renovation, the community cultural activity center becomes a popular place of Shuangfeng Road. The significance of urban micro space is not only to create a beautiful scene, but also to refine and reorganize the memory of individual and group. Memory can be the ultimate definition of our lives through various forms. The façade renovation of Fenglin Road Street Community Cultural Activity Center is exactly a redefinition of the memory.

▼改造后的建筑夜景,night view of the building after renovation ©CreatAR Images

▼立面金属枫叶反射灯光,metal maple leaves on the facade reflect light in the night ©CreatAR Images

项目名称:徐汇区枫林路街道社区文化活动中心立面更新
设计公司:Wutopia Lab
主持建筑师:俞挺,闵而尼
项目建筑师:赵晓玲
设计咨询:另外建筑工作室
建筑摄影:CreatAR Images
业主单位:徐汇区枫林路街道
建筑面积:77.8㎡
项目地址:中国上海
设计时间:2019.03至2019.05
施工时间:2019.06至2019.11

Project name: The façade renovation of Fenglin Road Street Community Cultural Activity Center, Xuhui District
Design company: Wutopia Lab
Chief architect: Yu Ting; Min Erni
Project architect: Zhao Xiaoling
Design consulting: Lingwai Architectural Studio
Photography: CreatAR Images
Client: Fenglin Road Street of Xuhui District
Floor area: 77.8㎡
Location: Shanghai, China
Design time: 2019.03 to 2019.05
Construction time: 2019.06 to 2019.11

More:Wutopia Lab。更多关于他们:Wutopia Lab on gooood

发表评论