Eureka Centre by Taller de Arquitectura de Bogotá

Half-moon structure and oval-leaf like courtyard

Project Specs

Location:

感谢 Taller de Arquitectura de Bogotá 对gooood的分享。更多请至:Taller de Arquitectura de Bogotá on gooood
Appreciation towards Taller de Arquitectura de Bogotá for providing the following description:

在Anglo Colombian学院的Eureka中心内,研究、实验、对想法的探索、学习过程与其他各个方面一同形成了一种循环型的学习体系;因此,围绕着这些功能,建筑师打造了一个同心结构。

In the Eureka Centre Building of the Anglo Colombian School, research, experimentation, the search for ideas and the learning of processes, among others, come together in a cyclical system of learning; hence, the concentric construction that surrounds them.

▼中心外观,exterior of the centre

在材料方面,Eureka中心方案通过使用与校园内其他建筑相同的主要材料——黏土,加强了中心与校园建筑的联系。但是,设计也借助立面锯齿状的砖砌体块,进一步凸显了其形态与其他正交型建筑的区别。拼图式的部件相互连接,更好地处理曲线弯曲程度,如此一来,标志性的立面分隔构件能够形成一种流畅的曲线型,让窗户按照直角角度安装。

In terms of materiality, the proposal for the Eureka Centre facilitated the articulation of the building to the whole multiplex through the implementation of the same predominant material in the School, clay. However, the formal composition of the building, different from the orthogonal buildings of the complex was enhanced through the implementation of a façade in serrated brick. This allows the marked breakages to solve, in a fluid way, the materiality of the curve and at the same time the implementation of the windows on right angles, which when the puzzle pieces are connected solve the sinuous proposed curve.

▼Eureka中心方案通过使用校园内建筑相同的材料——黏土,促进了建筑与校园建筑的联系,the proposal for the Eureka Centre facilitated the articulation of the building to the whole multiplex through the implementation of the same predominant material in the School, clay

▼设计借助立面锯齿状的体块,进一步加强了形态与其他正交型建筑的区别,the formal composition of the building, different from the orthogonal buildings of the complex was enhanced through the implementation of a façade in serrated brick

建筑师设计的同心结构由两个相对的半月形构成,独立元素组成的整体虽然末端没有闭合,但视觉上仍是一个完整的结构。整体结构设计以从两端生成入口为前提,让“绿色”和公共活动渗透到建筑中。两个半圆形结构略有膨胀,在首层水平面上作为一条纵向轴线,形成建筑两端的入口处。入口通过在中心轴线两端相对位置的悬挑进一步得到突显强调。悬挑突出部分的下方设计为开放而又避雨的遮蔽区域,与校园丰富的景观相互联系。两个黏土材料的半圆形结构围绕着中央森林般的庭院,其形态像是一片“椭圆形”的叶子;在中央庭院,人们可以看到周边所有的活动。庭院富有动感的形态与校园中其他静态的立方体形态形成对比,塑造了研究中心独特的形象。

▼悬挑突出部分的下方设计为开放而又避雨的遮蔽区域,与校园丰富的景观相互联系,these entrances are formally highlighted with a particular gesture through two large overhangs provided in opposite positions, at each end of the central axis

The proposed concentric construction, configured by two opposing half-moons, generates a composition of independent elements that are read as a whole, even when the ends of them do not formally coincide. The composition starts from the premise of generating access thresholds in these extremes and simultaneously allowing the “green” and consequently the public activities penetrate the building. The two half-moons slightly dilated, define a longitudinal axis that at the ground floor level generates access points to the building. These entrances are formally highlighted with a particular gesture through two large overhangs provided in opposite positions, at each end of the central axis. The areas planned under these protrusions act as open and protected spots from the rain, attached to the abundant landscaping of the campus. Two clay half-moons, embrace a central forest-like courtyard with an “oval” configuration in the form of a leaf; where you can see and mix all of the activities that come together in the perimeter. The kinetic form of the patio, in contrast to the static cubic blocks of the rest of the School, allowed us to give a special image to the research within the building complex.

▼同心结构由两个相对的半月形构成,形成独立元素组成整体结构,the proposed concentric construction, configured by two opposing half-moons, generates a composition of independent elements

▼中央森林般的庭院, a central forest-like courtyard

▼楼梯,stairs

“椭圆形”庭院的周边是几间教室,非正交型空间采用“非固定管道”技术,内部使用家具/可移动结构,可以及时最大化地满足不同方案和多种任务需求。

On the other hand, the classrooms foreseen in the perimeter of the “oval” patio, conformed by non-orthogonal spaces and powered by technology for “non-fixed pipe” laboratories, were implemented with furniture/mobile structures, which guarantee maximum capacity to develop programs and variable tasks in time.

▼内部功能空间,interior room

▼首层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼立面图,elevation

CREDITS
Cliente: Colegio Anglo Colombiano
Area: 4967m²
Project Year: 2014 -2017
Architects: Taller de Arquitectura de Bogotá/Daniel Bonilla Arquitectos – Daniel Bonilla y Marcela Albornoz
Design Team: Isabel Saffon, Julián Cortés, Christian Durango, Esteban Lozada, Andrea Mozzato, Iván Castro, Carolina Herrera, Santiago Ballen, Lucas Castro, Susana Garzón, Laura Zapata, Laura Santana
Interior Design (Covered Plazas/Central Patio/Student Lounge): Arquitectura e Interiores
Project Management: Exacta Proyecto Total SAS – Luis Guillermo Vallejo
Budget: PAYC
Structural Calculus: CNI Ingenieros – Nicolás Parra
Construction Management: Obreval SA – Fernando Zarama
Soil Study: LFO Ingenieros – Luis Fernanado Orozco
Electrical Design: LM Ingenieros
Structured Wiring: LM Ingenieros
Hydro Sanitary Design: Proyectos y Diseños Hidráulicos SA – Bernardo Rodríguez
Acoustic Design: ADT Diseño y Tecnología – Daniel Duplat
Bioclimatic Consultant: Arquitectura y Bioclimática – Jorge Ramirez Fonseca
Security Design: AGR y Cia Ltda – Jaime Andés García
Mechanical Ventilation:
Lighting Design: Carmenza Henao Londoño
Landscape Design: Taller de Arquitectura de Bogotá/Daniel Bonilla Arquitectos – Daniel Bonilla y Marcela Albornoz
Location: Bogotá, Colombia
Photographs: Rodrigo Dávila

More:Taller de Arquitectura de Bogotá更多关于他们请至Taller de Arquitectura de Bogotá on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment