EDGE, Shanghai by Aedas

Floating Garden Amidst Modernity

Project Specs

Design:
Location:

感谢 Aedas 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Aedas on gooood
Appreciation towards Aedas for providing the following description:

5月22日, UCCA尤伦斯当代艺术中心全国第三座场馆正式入驻由Aedas打造的上海盈凯文创广场。作为2021年初竣工的新项目,盈凯文创广场凭借其独特的建筑设计,已成为上海静安的都市文化新地标,立体雕塑般的建筑轮廓,无形中传递着凝固的艺术之美,开放的空间设计,联动滨河区域一同打造出崭新的城市会客厅。

On May 22, the third venue of UCCA Center for Contemporary Art in China officially settled in Aedas-designed Shanghai Yingkai Cultural Plaza—EDGE. Shanghai EDGE is located in the Suhewan area, close to Shanghai’s old city and the Suzhou Creek shoreline.

▼项目周边城市肌理复杂,The complex urban fabric surrounding the project © Aedas

项目地处上海老城文化门户引领区与苏河湾金融板块之间的苏河湾区域,毗邻苏州河的黄金岸线,是城市核心区难得的滨水城市空间,具备连接城市公共活动,联动腹地与河滨的优越条件。同时,地块周边业态繁复,地铁双线接驳,大型商业综合体、高端住宅、老公房与待改造的历史建筑分布在四周,形成了传统历史人文与现代商业交织的复杂地块网络与城市肌理。

▼场地分析,site analyze diagram © Aedas

The site surroundings is interwoven with subway lines, large-scale commercial complexes, high-end residences, office houses and historic buildings, forming an intricate network, abounded with symbols of traditional and modern culture.

▼融入城市肌理的建筑,Architecture integrated into the urban fabric © Aedas

由于地处高密度城市腹地,地块面积狭小且限制诸多,除了严苛的退界要求外,地块近1/3的用地被地铁地下结构占据且不能设置结构物,再加上承载繁多的功能需求,如何解决诸多难点,成为设计的首要挑战。“我们需要透过繁复的要求与严苛的限制,看到设计的核心关键——一座属于城市、属于市民的文化综合体。” Aedas全球设计董事韦业启如是说。

Situated in a high-density city hinterland and immediately atop of a metro station, the site area is restrictive with stringent setback requirements. This raised design challenges in maximising land use, while creating a rich form and open urban cultural environment.

▼挑高开放空间与应对场地退界限制方案示意图,Schematic Diagram of the project © Aedas

▼建筑业态功能剖面图,Functional profile of building © Aedas

为打造出开放的城市文化共享空间,团队提出了“浮园”的设计概念,最大限度利用于地表之上的空间,以悬浮错落的体量在高密度的城市空间中,堆砌出一座立体的空中艺术花园,搭配立体雕塑般的立面设计,犹如浮于苏州河畔的悬浮之境,完美呈现出城市艺术生活的衍生载体。

To circumvent these restrictions, the design predicates the development in the concept of “floating garden”, ushering a three-dimensional edifice in the high-density urban space with suspended volumes, comprised of retail and cultural blocks as well as ample public platforms.

▼由街道看建筑,viewing the building from the street © Aedas

设计根据退界要求逐步对基本体量进行雕刻,通过退、盖、挑、叠的手法,巧妙地解决了由于场地限制与需求相悖的难题。考虑到地铁站的流线、通风及位置等限制,设计将地铁上盖与建筑主体脱离开,以挑空的首层空间摆脱1/3地块不设置结构物的限制,通过建筑体量覆盖地铁设施,最大化场地空间利用率,打造出开阔的城市共享空间。

The tower adopts a vertical stacking design with dynamic setbacks to create a staggering visual effect, and realize the natural division of functions in an optimal architectural form. The retail volume is raised to create space for the MTR facilities and transform the ground floor into an open public plaza.

▼雕塑般的建筑轮廓,Sculptural outline of the building © Aedas

塔楼采用功能堆砌的纵向叠合设计,以富有动感韵律的退台打造出体块堆叠的视觉效果,在错落中创造出丰富的空间场景,以立体都市会客厅为苏州河连贯的城市区域注入崭新活力。设计通过极具动感的多层退台空间,将限制变为优势,打破规整的建筑轮廓,以极具地标性的最优建筑形态,实现功能区域的自然划分。并将退台空间打造成为户外绿洲,释放出更多城市空间,不仅满足了商业与文化办公空间的高品质定位,营造出绿色宜人的环境,同时跳层开放的露台空间,为艺术展馆提供了独特的艺术品展示交流的场所,可在远眺陆家嘴天际线的美景中,尽享艺术之美。

By expertly jettying the retail block and inserting multiple platforms between the office volumes above, the team is able to maximise floor area in the development without breaching regulations, while freeing up additional breakout space for the users, including a rooftop garden with a view towards downtown Shanghai’s magnificent skyline.

▼正立面夜间实景,night view of the front facade © Aedas

面对多功能业态,设计将文化空间、商业空间、高敞艺术创造空间、城市开放空间与原有地铁设施空间在垂直方向竖向叠合,以文化功能为引擎,实现文化与商业的完美融合,构建出多功能叠合的立体城市综合体,提升商务腹地的多元价值。当代文化展示为业态主体量,与灵活自由的文化创意孵化平台一同,营造上海创意衍生的策源地。同时考虑到周围复杂的城市肌理,立面设计以竖向遮阳板为主,结合不同模数的节奏变化,以内敛的姿态融入城市,并满足环保节能需求。

These platforms also enable space for art exhibitions, and a host of unique creative endeavors, such as the spacious, professional photography studio—in concert with contemporary cultural display in the main volume, the development becomes a source of creative energy in Shanghai. By vertically integrating public facilities and the art, commercial, and leisure elements, the result is a multi-functional, three-dimensional urban complex that appreciably enhances the value of the hinterland.

▼立面设计以竖向遮阳板为主,The facade design is dominated by vertical sun visors © Aedas

“我们希望EDGE的设计可以成为一个有益于人民与城市的实践案例,通过创造开放的建筑空间为人们的公共文化生活提供载体,进而反馈城市与人的需求。”Aedas执行董事李巍如是说。

“By creating an open architectural space that acts as a vessel for the public’s cultural life, we hope that the EDGE can reflect the needs of, and be beneficial to the people and the city.” said Aedas Executive Director, Li Wei.

▼项目建筑全景效果,panoramic rendering of the project © Aedas

▼项目夜间效果图,Night view rendering of the project © Aedas

▼项目正立面夜景效果图,Night view rendering of the front facade © Aedas

▼项目模型,model the project © Aedas

▼总平面图,master plan © Aedas

▼三层平面图,F3 plan © Aedas

▼八层平面图,F8 plan © Aedas

▼北立面图,north elevation © Aedas

▼剖面图,section © Aedas

项目:上海盈凯文创广场
位置:中国上海
设计及项目建筑师:Aedas
业主:上海凯通文安建设开发有限公司
建筑面积:20,057.1平方米(商业:4,369.7平方米,文化:15,687.4平方米)
竣工年份:2021 年
主要设计人:李巍,执行董事;韦业启(Ken Wai),全球设计董事

Project: EDGE
Location: Shanghai, China
Architect: Aedas
Client: Shanghai Kaitong Wenan Construction Development Co., Ltd
Gross Floor Area: 20,057.1sq m (retail: 4,369.7sq m; culture 15,687.4sq m)
Completion Year: 2021
Design Directors: Wei Li, Executive Director; Ken Wai, Global Design Principal

More:  Aedas    更多关于他们:Aedas on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment