Econef Children’s Center by Asante Architecture & Design and Lönnqvist & Vanamo Architects

No longer homeless

Project Specs

Location:

感谢 Asante Architecture & Design + Lönnqvist & Vanamo Architects予gooood分享以下内容。
Appreciations towards Asante Architecture & Design + Lönnqvist & Vanamo Architects for providing the following description

Econef儿童中心是由设计团队Asante Architecture & Design、Lonnqvist & Vanamo Architects、Architects Without Borders Sweden与致力于改善阿鲁沙地区孤儿生活水平的瑞典-坦桑尼亚非政府组织Econef合作完成的项目。在私人捐赠的帮助下,Econef为住在华卡里孤儿院的16名儿童提供日常必需品,保障他们的安全。 新的儿童中心包括可供25个孩子使用的睡眠区和教室。

▼项目远景,distant view

▼项目概览,overview

▼拥有自耕田的中心后院, a central backyard from the tiller

Econef Children’s Center is a collaboration with Asante Architecture & Design, Lönnqvist & Vanamo Architects, Architects Without Borders Sweden, Engineers Without Borders Sweden and Econef, a Swedish-Tanzanian NGO that aims to improve the standard of living for orphans in the Arusha area. With the help of private donations Econef is able to offer security and everyday necessities for the 16 children living at the Jua Kali orphanage. The new Children’s Center includes sleeping quarters and classrooms for 25 children.

▼儿童中心内部概览,overview inside the centre

▼新的儿童中心包括可供25个孩子使用的睡眠区和教室,the new Children’s Center includes sleeping quarters and classrooms for 25 children

该项目旨在增强Econef组织的独立性,减少其对私人捐赠的依赖。为了实现这一目标,新的建筑既达到了生态和经济上的可持续,也在最大程度上降低了维护的成本。该中心通过安装太阳能电池板自给发电,雨水收集和自然通风系统也被整合到建筑设计中。施工技术和材料均源于当地,设计团队以传统技术为基础,尽量降低对外部施工技术的需求和运输成本。

The aim of the Children’s Center Project is to increase Econef’s independence and reduce its reliance on private donations. To help achieve this goal the new buildings are planned to be ecologically and economically sustainable and largely maintenance free. The center produces its own electricity through the installation of solar panels. Systems for rainwater harvesting and natural ventilation are integrated into the architectural design. The construction techniques and materials are local and based on traditional techniques to minimize the need for external construction expertise and excessive transportation costs.

▼雨水收集和自然通风系统也被整合到建筑设计中,systems for rainwater harvesting and natural ventilation are integrated into the architectural design

▼从用餐区域向庭院看去,view to the courtyard from the dining area

▼独特的双层天花板设计让空气更为流通,unique double ceiling design allows air circulation

木制框架抬高了波纹钢结构的屋顶,让空气得以在屋顶和内部天花板之间流通。两个屋顶之间的空间围上了剑麻杆,以驱赶昆虫,防止鸟类在屋顶下筑巢。内部天花板设有隔热层,既能抵挡日间的太阳也能在晚上调节低温。墙体由当地传统的烧制砖砌成,门和窗都是焊接的。百叶窗阻挡了正午的阳光,也让整个屋子变得更加明亮。

▼被抬高的波纹钢结构的屋顶,the wooden roof construction elevates the upper roof of corrugated steel

▼墙体由当地传统的烧制砖砌成,the walls are built of traditional local burnt bricks

The wooden roof construction elevates the upper roof of corrugated steel to create air flow between the roof and the inner ceiling. The space between the two roofs is covered with sisal poles to prevent insects and birds from nesting below the roof. The inner ceiling holds a layer of thermal mass, protecting against the heat of the sun and the lower temperatures at night. The walls are built of traditional local burnt bricks. The doors and the windows are welded. The louvered windows block the midday sunshine but still let in plenty of daylight.

▼内部天花板设有隔热层,既能抵挡日间的太阳也能在晚上调节低温,the inner ceiling holds a layer of thermal mass, protecting against the heat of the sun and the lower temperatures at night

▼建筑结构适应了非洲地区的特殊气候,the structure is adapted to the special climate of Africa

非洲猴面包树可以长到20米高,并具有独特的保水品质。树干能容纳12万升水,这样就能在沙漠干旱的时期存活下来。该建筑的雨水收集系统与猴面包树相似:雨水从屋顶的脊椎通过中央水槽,进入其中两个庭院的地下水箱。收集到的雨水可供儿童中心的孩子和员工淋浴、洗衣等等。

▼其中两个庭院拥有可以储水的地下水箱,two of the courtyards have underground water tanks that can store water

The African baobab tree can grow to be 20 meters in height, and has a unique quality to retain water. The trunk can hold up to 120,000 liters of water and can in this way survive the desert’s dry periods. Much like the baobab trees, the building harvests rainwater from the roof’s spine through a central gutter that leads water into two underground water tanks in two of the inner courtyards. The collected rain water serves several functions by supplying water to showers and laundry facilities.

▼卧室内部,the bedroom

▼房间的门窗都是焊接的,The doors and the windows are welded

▼用餐区域细部,details of the dining area

Econef孤儿院的孩子们从一开始就参与了项目的规划。他们对当地环境的熟悉与了解不仅在项目的设计过程中是必不可少的,而且这种亲身参与的经历也会让他们对新建成的设施产生一种归属意识。该项目是瑞典项目组、国际志愿者团队、坦桑尼亚客户组与施工团队之间的合作成果和一种真正意义上的文化交流。

The children at the Econef orphanage have been involved in the planning process from the beginning. Not only has their knowledge of the local environment been essential for the design process, but their participation is also likely to result in a sense of ownership for the new facilities. The project has been a teamwork and a genuine cultural exchange between the Swedish project group, the international group of volunteers and the Tanzanian client organization and construction team.

▼户外娱乐区域,outdoor recreation area

▼儿童中心大门细部,details of the centre door

▼项目选址图,situation plan

▼项目平面图,project plan

▼纵剖面,long section

▼横剖面,short section

Lead Architects: Carolina Wikström, Frida Öster (Asante Architecture&Design), Pilvi Vanamo (Lönnqvist Vanamo Architects)

Design Team: Lukas Bidö (Asante Architecture&Design / Architects Without Borders Sweden), Jockum Beckeld (A-Direkt)
Clients: Pro-bono work for Econef Tanzania
Engineering: Cornelis Oskamp
Landscape: Anna Valman, Julia Vilkenas, Johanna Ardland Bojvall, Hanne Nilsson
Collaborators: ECONEF, Architects Without Borders Sweden, Engineers Without Borders Sweden

Photo credits: Robin Hayes

More:Asante Architecture & Design + Lönnqvist & Vanamo Architects

Post a Comment