DR. ATL 285公寓楼,墨西哥 / BAAQ´

工业建筑的可持续性改造

项目标签

设计公司:
类型:
标签:

感谢 BAAQ´ 予gooood分享以下内容。更多关于他们:BAAQ´ on gooood
Appreciation towards BAAQ´ for providing the following description:

该项目位于Santa Maria la Ribera社区,建于60年代末。建筑师以造福居民和环境为前提,在保护和抢救文化遗产的同时,对其进行合理开发。该地区的人口逐渐密集化,并且由于其历史感且靠近市中心,吸引了一批想要住在文化和经济中心附近的年轻人。

Dr. Atl 285 was built in the late ’60s. It is located in the neighborhood of Santa Maria la Ribera. This building exemplifies the proper exploitation of heritage under the premise of bringing benefits to the population and the environment while preserving and rescuing cultural legacy. The area where it is located is undergoing a densification process, and due to its proximity to the city center, it holds a historical character that has attracted a young population that intends to live near cultural and economic centers.

▼项目外观,appearance © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

建筑原本的功能给设计和通道位置带来了挑战。后院的阳台和走廊采用渗透式建造系统,重复使用三角形网板,使得阳光可以穿过,既不影响公寓的采光,又保留了原有的立面轮廓。

The original building’s use also implied a challenge for the design and location of circulations, which were placed on the backyard patio, using a permeable construction system that allows natural light to pass through. With a triangular geometry for balconies and the corridor system’s replica, it was possible to preserve the original façade profile without affecting the apartments’ lighting.

▼通透的三角形阳台,不影响公寓采光,translucent triangle balconies,without affecting the apartments’ lighting © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

▼从室内看向三角阳台,view from the interior to triangle balconies © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

▼细节,details © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

旧庭院下面设置水处理设备,用来清理污水,同时可以循环再利用所有使用过的水。屋顶花园创造了一种公园的氛围,提升了整栋建筑的空气质量。

A water treatment plant was placed under the old courtyard to eliminate drainage discharges. It recirculates 100% of the water used. On top, a tree garden welcomes users creating the feeling of a park, regenerating the air quality of the entire building.

▼旧庭院,设置水处理设备,the old courtyard,placing a water treatment plant © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

该项目面临的最大挑战是使居民参与到社区组织中。建筑师利用阳台和屋顶等室外空间创造出促进居民共处的公共区域,改善了居民的体验,提高了建筑价值,促进了更加健康和可持续的生活方式。其中,屋顶花园被用作城市花园,为所有使用者提供食物,并促进居民之间的社交联系,体现出建筑在现有环境中的灵活性、城市再生的潜力以及其可持续发展的能力。通过修复该项目,文化和建筑遗产得到保护,不仅保留了社区的存在,而且减少了房地产开发对环境造成的影响。这种可持续的视角和周围的环境使得该项目超出预期,达到了更加可持续的效果。水处理设备节省了45%的水,一层的树园、屋顶的菜园,同其他相关政策结合,使该项目在可持续性方面表现出色,成为同类项目中的杰出典范。

▼屋顶花园顶视图,top view of the roof garden © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

The biggest challenge for Dr. Atl 285 was integrating its inhabitants within the social tissue of the neighborhood. The use, of outdoor spaces, such as patios and the rooftop, created common areas that encourage coexistence. Furthermore, it improved the user experience while adding architectural value and promoting a healthier and more sustainable lifestyle. The roof garden is used as an urban garden. It produces food for all users while causing a social connection among all the neighbors, which demonstrate the adaptability of architecture in the existing resources, the regenerative potential of the city, and the ability to generate sustainable projects nowadays. All this to preserve the cultural and architectural heritage through the restoration of these constructions and projects, not only to maintain the presence of each neighborhood but also to reduce the environmental impact of real estate development.This vision and circumstances made the project evolve into a much more sustainable version of itself than was originally expected. A water treatment plant that helps save up to 45% of water, a tree garden on the ground floor and a vegetable garden on the roof, combined with the rest of the strategies involved, make Dr. Atl 285 excel in terms of sustainability, turning it into an outstanding example among projects of its kind.

▼居民可以参与种植,健康可持续,residents can participate in planting,healthy and sustainable © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

▼从屋顶回看城市,looking back on the city from the roof © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

这里以前是工业建筑,因此该项目基于网状钢筋混凝土梁柱结构,创造了没有隔墙的通透空间。建筑师提出一种布局体系,在现有的几何结构中置入方形木块,提供私人空间,并将其模块化,使它们可以根据不同的功能、尺度和布局进行复制组装,以满足市场需求。

The building was designed based on a reticular structure of reinforced concrete beams and columns, due to its previous industrial vocation, creating diaphanous spaces without dividing walls.A configuration system was proposed to take advantage of the geometry in the existing structure, relying on placing cubic elements of wood to provide private areas and also to generate a modular design that could be replicated according to the different programs, sizes, and configurations in order to meet the market’s needs.

▼没有隔墙的通透空间,diaphanous spaces without dividing walls © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

▼模块化方形木块,可以根据不同的项目、尺度和布局进行复制组装,modular cubic elements of wood,can be replicated according to the different programs, sizes, and configurations © Jaime Navarro/Arturo Arrieta

Location: Santa Maria la Ribera, Mexico City, Mexico
Completion year: 2019
Gross square footage: 3,600 m2
Architect: Alfonso Quiñones – BAAQ´
BAAQ´: Jalil Miguel, Alfonso Sodi, Gerardo Reyes Retana
Contractors: Factor Eficiencia
Photographers: Jaime Navarro/ Arturo Arrieta

More:  BAAQ´     更多关于他们:BAAQ´ on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »