Cottage in the Vineyard by Ramón Esteve Estudio

View house in the landscape.

Project Specs

Location:

来自Ramón Esteve Estudio 对gooood的分享。
Appreciation towardsRamón Esteve Estudio for providing the following description:

Fontanars地区的村庄边境,坐落着一间小木屋。它面朝广袤的农田,并试图在茂密的松树林与葱郁的葡萄园之间,为自己觅得一个安身之所,以求与周围环境的友好共处。因此,该木屋维持了内外设计及材料使用的整体性,以实现其于环境相融的温润之感。

Cottage in Fontanars is located in the municipality of Fontanars, on the outskirts of the village surrounded by large acreages. The project seeks the maximum environmental and landscape integration because of its border location between a zone of pine forests and the grapevine fields, being diluted practically in the vegetation. To this contributes the decision to develop the entire program in a single plant, in addition to the material chosen, which provides shade consistent with the place.

▼鸟瞰图,aerial view

“该乡村住宅的设计理念来自于当地的坡屋顶乡土住宅,并通过全新的设计手法展现出来。”

“This countryside retreat generated from the idea of a standard traditional rural house with its pitched roof, applying a new concept of space afterwards.”

 

形式构成
Generating Forms

几何线条描绘了住宅的传统外部轮廓,并进一步引发其内部的革新。与此同时,几何线条组织了住宅内部空间,纯木质材料介入空间组织,将居住空间合理分区。

The geometry consists in mapping the line edge that defines the traditional house to extrude it after, forming an envelope under which will be developed throughout the project. That line-concept, turned into a long concrete shell that organizes the dwellings ́ program and is crossed transversely by the rooms materialized as pine wood containers.

▼轴侧结构分析,axon analysis

   

“住宅由两部分结构组成,并通过不同的材料,形成两个主要部分。其中之一的内外结构均由白色混凝土构筑,其外表由松木板铺面。”

“The house is composed by two monolithic structures forming two large blocks made of different materials, the first one made of white concrete, both inside and outside, cut across by structural surfaces made of thermally-modified pine wood.”

▼混凝土与木材的对比设计,the using of concrete and wood

 

环境和景观
Environment and Landscape

踏着小径,穿过橄榄树林,来访者便走到小屋前。它在柏树,白杨树和松树间若隐若现。从门外进入,一个开阔的室内空间便映入眼帘,设有壁炉的房间成为该住宅的中心区域,并与各个功能区连通。从内向外的景致围框在松木门窗里,如同一幅幅画卷。基于私密性的考虑,住宅各个房门均可以上锁以围合出足够的安全区域。

The access to the plot is through a path surrounded by olive trees. In the background, you can see the house, hidden by groups of cypresses, poplars and pine trees. You enter the house through one of the wooden structures. The central space is a fluid common area dominated by a big fireplace towards which all the rooms are opened. From the inside, the views are framed by the pine wood surfaces that intersect the central space. By being considered a second residence, both these structures and the porches can be totally locked when the house is not inhabited.

▼隐藏在丛林深处,hidden by trees

   

▼通透的双面景观,view connections of both sides

▼空间的围合与开敞,close and open of the functions

   

▼厨房,kitchen

▼各个空间均与中央壁炉联通,the fireplace opens to each room

▼客厅,living room

▼卧室,bedroom

▼观景体验,views from inside

▼洗手间,bathroom

 

空间
spaces

住宅尽头的开敞走廊完善了整个空间的规划。它一面朝向广阔的树林,另一面对望葡萄园,双面景观让这个休闲空间更加怡人。20厘米木板用作现浇混凝土模板和住宅的其他木质结构。此外,松木家具和室内木艺也与住宅的木质结构相契合。混凝土与木材充分迎合了住宅结构的一致性。

A wide porch, placed at the end of the house, completes the home. It provides a lounge area linked to a dual landscape, on one side the immediate views of the pine forest, on the other side those of the vineyard. The house is modulated by the timber planks of 20 cm. that built the wooden boxes and also the timber formwork for pouring concrete. Also the pinewood furniture and the carpentry for this retreat have been specifically designed following the same modulation. Both materials, white concrete and timber, are coherent with the nature of the structure.

▼木材作为空间设计主要材料,wood as the main materials

▼木艺细节,detail

   

▼双面观景,views from both sides

 

绿色技术
Green Technology

“从环境上讲,它遵循被动住宅设计标准。通过太阳能板,生物能源,雨水收集系统的使用,来实现可再生能源和能源的循环利用。”Ramón Esteve

“Environmentally, it follows the guidelines for a passive house. Appropriate means are available to take advantage of renewable energy through the use of panels of solar energy, energy supply from biomass or collecting and storing drinkable rain water.” Ramón Esteve

▼夜色中的住宅,house in the dark

材料的合理使用和绝缘隔热性能良好的岩棉为住宅的能源解决提供保障。与此同时,自然光的合理把控也为住宅的节约照明做出了贡献。

The energy saving is optimized thanks to the materials used and a thermal insulation of rock wool with great insulating ability. Also, the installation of lighting is energy-eficient due to a control system that optimizes the use of natural light.

▼平面图,plan

▼剖面图,sections

Architect Ramón Esteve
Collaborating Architects Anna Boscà, Víctor Ruiz
Collaborators REE Tudi Soriano, Patricia Campos
Technical Architect Emilio Pérez
Constructor COVISAL FUTUR SL.
Project Manager Gonzalo Llin
Photographer Mariela Apollonio
Production and Audiovisual Alfonso Calza
Project 2012
Surface 414.74 m2

Chinese text: gooood
English text: Ramón Esteve

More: Ramón Esteve

Post a Comment