Revigres Office by Carlos Castanheira

Office space on a site both interior and exterior

Project Specs

Location:
Category:

感谢 Carlos Castanheira 对gooood的分享。更多关于他们:Carlos Castanheira on gooood
Appreciation towards Carlos Castanheira for providing the following description: 

基本上所有项目都开始于基地调研。对于建筑师来说,大多基地不是一片土地,就是某处室内空间,而此次项目既是室内,也是室外。Revigrés新办公室的未来使用者们对设计提出了明确的要求:靠近新的生产区,功能齐全,可持续,尽可能在体现自身特征的同时保持和谐。

Almost every project begins with a site visit. For the architect, almost always, the site is a piece of land, or else an interior. On this occasion it is an interior which also is an exterior. The new Revigrés offices have very clear parameters set out by their future users: proximity to the new production area, functionality, sustainability and if possible identity and harmony.

▼办公室外观,external view of the office ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

一开始,设计师认为如果办公室有必要靠近生产线,那就意味着在建筑中它要与二号单元的其他空间相分离。因此,任务书中的需求或许可以有不同的权重和解读。在参观基地的时候,设计师惊讶地发现自己需要在原有空间中建造一栋新的建筑。这项挑战虽然令人困惑,也激起了建筑师的专业热情。复杂的自动生产链上,设备和技术不断变换,也令设计师大受触动。

Initially I thought that proximity was necessary in relation to the production line, but in a building that would be separate to the other pavilions of Unit 2, and so, I saw these parameters as having a different weight and interpretation. At the site visit, I was surprised by the necessity and intention of making the new building within an existing one. Surprised, somewhat perplexed, pleased with the challenge that spices up our professional role, amazed by the complexity and automation of the production chain and by the constant construction and transformation of the equipment and technology.

▼建筑中的建筑,building in the building ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

▼项目所处的工厂环境,environment of the production line ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

空间中到处都有一些零散的临时材料,与高科技设备、生产过程和最终产品形成强烈对比,难以想象在物质转化的过程中经过了怎样的化学和技术手段。这里有一个巨大的箱子,曾用来安全运送设备部件,如今建筑师打算把它改造成一些新的东西,在材料自身的基础上,发挥新科技使用者们的聪明才智。这些为产品量身定做的集装箱被再次利用,以满足新的功能逻辑和可持续要求。

Here and there, were some slightly odd, makeshift materials that clashed with the high-tech nature of the equipment, the production process and the materials produced, which in a certain way conceal the chemistry and the mechanics of this process of transforming matter. A very large box that must have been used to safely transport some piece of equipment, now waited to be moved along and to be transformed into something new, something made possible by the material itself and by the ingenuity of the people who master these new technologies. Containers that are designed and made to measure, used and then later, are re-used within a logic of functionality and responsible sustainability.

▼施工过程,construction process ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

Revigrés新办公室位于二号单元南端。虽然工作空间仅由一些巨大的集装箱组成,但也要考虑陶瓷生产过程中热量和噪声的影响。面对这些为运输特殊部件定制的箱子,设计有必要根据业主和使用者的需求对其进行转译,将技术规范、建造时间、以及成本和建造手段等经济问题纳入考量。

The new offices for Revigrés are located inside Unit 2, at its southern end; they will be nothing more than containers, large boxes where people will work, but, not without some exposure to the heat and noise inherent in the production of ceramics. As happens with the customized boxes for transporting particular pieces, it was necessary to interpret the particular needs and requirements of the clients and users, the technical parameters, deadlines and economy in relation to expenditure and means.

▼办公室外观,由集装箱组成,external view of the office composed of several containers ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

▼建筑立面,巨大的开窗,facade of the project with large windows ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

▼堆叠的箱体,overlapped containers ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

随着项目推进,业主和设计师的一个共同目标是创造一个可持续的空间。很多时候,一些价值和想法在项目的进行过程中会逐渐变得平庸,流于寻常。可持续性也会失去它的宝贵特征,变成某种标签式的词语,仅仅用来区分事物是好还是普通。这个项目是可持续的,不仅因为其中包含了对于可持续性的强烈愿望,也因为这些愿望超越了必要性需求,本身也具备可持续特征。

As the project progressed, there was a shared desire to create something that would be sustainable. As is often the case in this type of process, some values become banal and some words become vulgarized; sustainability losses its noble character and becomes abuzz word used as a label likewise for things that are good and for things that are mediocre. This project is sustainable because there is a strong will to be sustainable and because, this willingness itself is sustained by reasons which are beyond those of mere necessity.

▼箱体之间的入口,entrance between the boxes ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

集装箱采用软木结构,墙面、地板和天花全部由刨花板制成。多孔黑色软木块增加箱子的保温和隔音性能。卫生空间的地面和墙面由瓷砖覆盖。

The containers have a softwood structure; the walls, floors and ceilings are made out of chipboard panels. The thermal and acoustic insulation is provided by black expanded cork agglomerate. The floors and walls of the sanitary installations are clad in ceramic tiles.

▼集装箱内部的办公空间,working space inside the containers ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

▼透过落地窗可以看到生产线,view to the production line through the large windows ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

▼二层走廊,corridor on the second floor ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

由木材和玻璃组成的简单集装箱,同时体现了任务制定者、木材加工和施工人员、以及设计师的意图,在与环境相协调的同时,满足人们的生产工作需求。制作箱子的材料亦是最终的成品,带来舒适的体验。

Simple containers in timber and glass, embodying the intentions of the people who commissioned them, the people who worked the timber and made up the frames and the people who designed them so that they could accommodate people and goods in harmony with the environment, while satisfying the requirements of productivity. So, the materials for making the box become the materials for the finishes and for comfort.

▼夜景,night view ©FERNANDO GUERRA . FG+SG

人类有着不断发明的能力,也许在遥远的未来,这些集装箱还会被转变成其他容器、盒子或板条箱,真正体现可持续性的精髓。

In a hopefully distant future, these containers can be transformed into other containers, boxes and crates, in a logic of sustainability that the human mind will forever be capable of re-inventing.

▼总平面图,site plan ©Carlos Castanheira

▼一层平面图,first floor plan ©Carlos Castanheira

▼二层平面图,second floor plan ©Carlos Castanheira

▼立面图,elevations ©Carlos Castanheira

▼剖面图,sections ©Carlos Castanheira

Architects: Carlos Castanheira
Year: 2013
Year: 2013
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG
Structure: HDP, Gabinete de serviços e projectos de engenharia civil, Lda.
Electrical: Igemaci Engenharia S.A.
Carpinters: Henriques e Rodrigues Lda.
AVAC: Ar Puro Lda.
Electricity And Drainage: Electro Clara Lda.
Client: Revigrés
Design Team: José Carlos Soares, Joana Catarino, Carolina Leite
Electricity: Electro Clara Lda.
Drainage: Electro Clara Lda.
City: Barrô
Country: Portugal

More: Carlos Castanheira     更多关于他们:Carlos Castanheira on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment