Civic Centre Lleialtat Santsenca 1214 by HARQUITECTES

To link structural bodies by introducing a large longitudinal void

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 HARQUITECTES 对gooood的分享。更多关于:HARQUITECTES on gooood
Appreciation towards HARQUITECTES for providing the following description:

该项目在三个出发点的基础上得以实施:充分理解Lleialtat Santsenca作为Sants社区合作社(1928年)的历史价值;详细了解建筑的物理现状,并尽可能地对其进行保持;积极迎合社区组织在2009年启动的建筑修复计划。在此基础上,项目提出了四个基本目标:第一,充分利用原始建筑中的一切既有资源;第二,制定清晰的干预和行动策略,使空间的潜在用途得到发挥和扩展;第三,在条件允许的情况下,使建筑与其所在的城市环境建立密切的联系;第四,为建筑的现状和未来发展制定可持续方案。

Three starting points: understanding the historic value of Lleialtat Santsenca (1928),an old working class cooperative in the Sants neighborhood; knowing to the detail the building’s (physical) state to maintain as much as possible; and being sensitive to the whole collaborative process launched in 2009 by neighborhood organizations to recover the building. To this end, four basic objectives were set out: first, taking advantage of everything that could be used from the original; second, defining an intervention strategy marking out the essential actions, conservative or not, allowing to recover and increase the potential uses of all those spaces; third, to establish an intensive dialogue – and tense, if due – with context; and fourth, to develop a sustainable proposal, regarding the work on the existing as well as the new interventions.

▼建筑外观,exterior view

该建筑由三个体量构成:主体量朝向Olzinelles和Altafulla街道,包含两个主厅(首层的旧商店空间和二层的中庭空间);中央体量可从Altafulla街道进入;最后则是位于建筑内部、无法直接从街道进入的L型体量。考虑到不甚理想的环境现状,建筑团队决定为建筑置入一个大型的纵向空间,从而将这三个主要的体块及其周围的所有新旧空间以一种“由公共到私密”的秩序连接起来。

The building consist of three structural bodies: the main one, onto Olzinelles and Altafulla streets, houses the two main halls (old shop on the ground floor and atrium on the first floor); the central one, with access from Altafulla street; and the interior one, without access from the street, which is L-shaped. The precarious hygiene conditions in the rest of the constructions, besides their being poorly connected, encouraged to propose a large longitudinal void, joining the three volumes and all their spaces – new and old – through a gradual progression, from the more public to the more private spaces.

▼建筑中置入了一个大型的纵向空间,a large longitudinal void was introduced to the building to join the three volumes and all their spaces

▼首层空间,ground floor

这一纵向空间是通过拆除面向Olzinelles街道的界墙而得以实现的。它成为了一种内向式的街道,并通过扩展既有的光井,在中央建筑中得到了强调。在最后一个体量的后方,与前两个体量相连接的三层空间成为了这一序列的终点。纵向空间的连续性使其构成了一个中庭,而原来与界墙相对的、充满历史气息的旧墙则成为了中庭四周的“新”立面。中庭为建筑内部的所有空间带来了光线和空气,成为横向和纵向交通的轴心,同时还为未知的功能需求提供了潜在场地。

The void results from completely demolishing the centerline near the party wall to Olzinelles street, becoming a sort of interior street, emphasized in the second structural volume by enlarging the existing light well. Finally, behind the last structural volume, a triple space contiguous to the void of the two previous volumes wraps up the sequence. The succession of voids configures an atrium limited by ‘new’ facades opposed to the existing party walls, which show traces of the building’s history. The atrium brings light and air to all the spaces, becoming the axis of the horizontal and vertical circulations, and offering new potential of use for unforeseen programs.

▼室内细部,interior view

▼充满历史气息的旧墙成为了中庭四周的“新”立面,the succession of voids configures an atrium limited by ‘new’ facades opposed to the existing party walls, which show traces of the building’s history

既有的屋顶已经无法继续使用,因而只保留了主厅的桁架结构。新的屋顶覆盖了整个建筑,并通过倾斜的结构与建筑的三个体量形成连接:屋顶的南面由多孔的聚碳酸酯材料构成,北面采用了绝缘金属板,设置在最高处的天窗为中庭带来光线和通风。

The existing roofs could not be used, so only the trusses in the main hall were maintained. A new roof is built above the whole building, associated volumetrically to the three structural bodies: three gable roofs, with cellular polycarbonate to the south and insulated metal sheet to the north, above a metal structure, illuminate and ventilate the atrium, with windows in the highest corners to favor natural convection.

▼主厅的桁架结构被保留下来,the trusses in the main hall were maintained

中庭空间的设计灵感来源于Lina Bo Bardi的办公室剧院,它作为一个过渡性的空间,通过走道和楼梯组织并统一了建筑的交通流线,使人想起建筑工地上的脚手架。建筑的热舒适性通过以惰性材料和绝缘层为基础的被动式房屋策略得以实现。

Inspired in Lina Bo Bardi’s Teatro Oficina, the Atrium is an intermediate bio-conditioned space that organizes all the circulations through a series of footbridges and stairs that evoke the image of the scaffolding in a construction site. The building functions thermally through passive strategies based on inertia and insulation; three lightweight roofs permit natural lighting and favor ventilation.

▼中庭空间通过走道和楼梯组织并统一了建筑的交通流线,the Atrium is an intermediate bio-conditioned space that organizes all the circulations through a series of footbridges and stairs

屋顶面积的增加能够提高太阳能的收获量。室内的热回收系统能够在冬天收集热量;在夏天,中庭顶部的空气被重复加热,能够促进空气对流,并通过屋顶上的脊窗将热空气释放出去。冬季,室内空间能够释放热空气,使中庭变得温暖。在第三个体量内,自然通风且遮阳的内部空间能够根据冬季和夏季调节对日光的吸收。

By increasing the volume of the roofs it is possible to increase solar gain: in winter heat is collected thanks to a heat recovery system for the interior spaces; in the summer, the air in the top part of the atrium is reheated, forcing a convection which releases the hot air by opening the roof Ridge windows, actioned by automatic sensors. In winter the climate controlled spaces release warm air, tempering the Atrium; in the third body, due to the excess of radiation, a ventilated chamber with a sun filter optimizes solar caption in winter and summer.

▼公共活动空间,public activity space

▼厨房,kitchen

▼室内细部,detailed view

▼墙面材料细部,material

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,plan level 1

▼二层平面图,plan level 2

▼剖面图,sections

CIVIC CENTRE LLEIALTAT SANTSENCA 1214
Site: Barri de Sants, Barcelona
Architect: HARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
Collaborators: Montse Fornés, Berta Romeo, Jordi Mitjans, Carla Piñol, Blai Cabrero Bosch, Toni Jiménez, Jorge Suárez Kilzi
Team: Societat Orgànica (consultoria medioambiental), DSM arquitectes (estructura), VIDAL enginyeria i consultoria (instal·lacions), i2A (acústica), Aumedes DAP (amidaments), Chroma rehabilitacions integrals (restauració façana), ESITEC enginyeria (inst. audiovisual)
Project years: 2012
Construction years: 2014-2017
Built area: 1.750m2
Cooling / heating requirements: 56.60 KWh/m2a / 23 KWh/m2a
Architect’s website: www.harquitectes.com
Architect’s email: harquitectes@harquitectes.com
Photographer: Adrià Goula adriagoula@coac.net
Awards: Premi Ciutat Barcelona 2017
Summary (eng) / Memoria (esp) / Memòria (cat)

More:HARQUITECTES。更多关于:HARQUITECTES on gooood

Post a Comment