Circle Wood, Poland by Mobius Architects

carving a house in the tree trunk

Project Specs

Location:

非常感谢 Mobius Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Mobius Architects on gooood 
Appreciations towards Mobius Architects for providing the following description:

本案中,建筑师设计了一座沐浴在自然中的房屋,创造出“森林的秘密”。房屋的业主是一位热爱艺术的收藏家,十分倾心于画廊般的室内空间。

The forest conceals its secrets. Following this philosophy, a project of a house bathed in nature was created. It captivated the investor, an art lover and collector, who appreciated its features alluding to gallery spaces.

▼项目概览,overview © Paweł Ulatowski

项目位于波兰的Izabelin市,场地环境独特,广阔沙地上密布的松林景观为设计带来了灵感。房屋规模不大,从外部观看,悬挑的椭圆形框架包裹住内部的车库和开放休闲区,巨大的体量给人留下了十分深刻的印象。

The vast, sandy plot densely covered with pine forest has created a unique setting for the house located in Izabelin. It was created in the thicket of the forest, and out of respect for it. The house is not overwhelming in size, yet may well impress with its scale from the outside. It is all thanks to an overhanging oval frame that encloses the garage and the open spa area in a harmonious circle.

▼建筑立面,the facades © Paweł Ulatowski

这座钢筋混凝土结构的建筑占地400平方米,外立面覆盖着源自西非的Okume木板。这种优雅而平整的特殊木材使建筑能够完美地融入森林环境。材料、颜色和圆形体量相结合,形成一栋隐匿于景观中的有机住宅。

The building with an area of 400 sqm built with a reinforced concrete structure is clad with panels of Okume wood, derived from West Africa. This exotic wood – elegant and knotless – perfectly blends the building into the forest surroundings. Thanks to the materials, colours and oval form, the building organically blend into the natural landscape of the forest.

▼木板覆盖的外立面,the house clad with panels of Okume wood © Paweł Ulatowski

▼建筑与景观相融合,blending into the natural landscape © Paweł Ulatowski

Przemek Olczyk Mobius Architekci事务所的合伙人Przemek Olczyk介绍了项目的设计概念。在建筑师的构想中,房屋本身便是一块圆木。设计仿佛是在树干上挖出透明的壁龛,通过对体块做减法形成了一个个舒适、半私密的房间,带来森林漫步的连续体验。落地玻璃窗模糊了内外边界,住宅与自然亲密无间,融为一体。

I thought of the house as a big piece of a tree trunk. Designing through reduction looked like hewing pockets of rooms and cosy, semi-private, glazed alcoves into the wood. Consequently, users can feel as if they are continuously strolling through the trees. It is full of glazing that blurs the boundaries. The plot offers the freedom, or rather intimacy of communing with nature and architecture – says the author of the project, Przemek Olczyk from the Warsaw office of Przemek Olczyk Mobius Architekci, while explaining the idea behind it.

▼半室外空间,the semi-outdoor spaces © Paweł Ulatowski

▼通高的落地玻璃窗,full-height floor-to-ceiling glass © Paweł Ulatowski

项目的业主既看重私密性,又希望能够充分享受Kampinos国家公园内的美丽环境。通过在“圆木”中央开辟中庭,建筑师巧妙地解决了看似矛盾的需求。中庭向天空敞开,自然得以渗透进房屋中,营造出愉快和谐的氛围,充足的日光在天然材料和宽阔的玻璃窗上都留下了痕迹。

However, the investor, who appreciates privacy, did not wish to hide away from the beauty of the surroundings enveloped by the Kampinos National Park. The answer to these seemingly impossible design assumptions was an atrium, soaring high into the sky, located in the central part of the spared pine trees. The atrium pleasantly and harmoniously seeps nature into the interior of the house, full of daylight, natural materials and spacious glazing.

▼庭院内的视角,view from inside the atrium © Paweł Ulatowski

内部空间宛如私人美术馆,精准地捕捉到大自然的和谐之美。雕塑般的丝带楼梯作为房屋内固有的艺术元素,成为了室内空间营造的重点。其他房间也各具特色,天然材料塑造出精致的环境。向外望去,高高的灌木丛和松树林组合成的沙地景观构成了一道随时间不断变化的风景。

The space inside is reminiscent of a private art gallery, sensitive to the beauty of nature designed in harmony with nature. A strong feature affecting the perception of the interior is the sculptural ribbon of stairs, which in itself is an artistic element of the building’s architecture. The other rooms are characterised by a sophisticated play with natural materials. The sandy landscape with tall grasses and pine trees overgrowing the area creates a background that changes with time.

▼透过玻璃看旋转楼梯,view of the spiral staircase through the window © Paweł Ulatowski

▼楼梯细部,details © Paweł Ulatowski

建筑师在巨大的圆木树干中进行切割,清晰地划分了不同功能区,既保证了私密性又与自然建立起紧密的联系。

The alcoves cut out in the huge trunk allow for clear zoning of individual functions, ensuring a sense of privacy and contact with the surrounding nature.

▼起居室,living room © Paweł Ulatowski

▼餐厅,dining room © Paweł Ulatowski

一系列细节中透露着材料的优雅和简洁。与自然的直接对话意味着房屋将随着周围的环境和天气而变化,在一天与一年中呈现出不同的景致。

The house is characterised by restraint to detail, which emphasises the elegance of the materials and its simplicity. Direct contact with nature means that the house changes depending on the surrounding aura – weather, time of day and year.

▼首层平面,the ground floor plan © Przemysław Olczyk Mobius Architekci

▼二层平面,the first floor plan © Przemysław Olczyk Mobius Architekci

▼屋顶平面,roof plan © Przemysław Olczyk Mobius Architekci

▼剖面图,section © Przemysław Olczyk Mobius Architekci

Project: Przemysław Olczyk Mobius Architekci
Implementation: 2020
Space:  400 sqm.

More:Mobius Architects   更多请至:Mobius Architects on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment