CIMC Headquarter Office Building, China by CCDI Dongxiying Studio

Finger-shaped volumes allow the building to act as a scenery to the nature

Project Specs

Location:

非常感谢 悉地国际-东西影工作室(联系邮箱:Wang.zhaoming@ccdi.com.cn 对gooood的分享。更多关于他们:CCDI Dongxiying Studio on gooood
Appreciation towards CCDI Dongxiying Studio (contact: Wang.zhaoming@ccdi.com.cn)for providing the following description:

中集集装箱总部办公楼位于东莞市松山湖国家级高新开发区南部区,中集智谷西南部,紧临松山湖及公共绿地,自然条件优越。地块东侧紧邻南山路,南侧靠近青田路,是城市道路的交叉口的重要空间节点。基地西侧不远处为松山湖景,风景资源特征明显。基地高差显著,植被良好,呈现东高西低的地形变化特征。总部楼偏居园区一隅。建筑形态呈指状,西侧打开,有效延长建筑长度,最大限度吸收松山湖的自然景观,也使得建筑成为自然的“对景”, 所谓“景”上添花。

▼中集集装箱总部办公楼概览,overview of CIMC Headquarter Office Building  ©张超

CIMC Headquarter Office Building is located in the southern section of Songshan Lake National High-tech Development Zone in Dongguan. It is at the southwest of CIMC Zhigu, neighbouring Songshan Lake and public green space, with superior natural conditions.The east side of the plot is adjacent to Nanshan Road, and the south side is close to Qingtian Road. It is an important space node at the intersection of the roads. Not far from the west side is Songshan Lake, providing great scenery and natural resources for the site. The site has a significant height difference and is nicely covered by vegetation. The terrain of the park is high in the east and low in the west, and the headquarters building occupies one of the corners of the park.The building is finger-shaped and opens to the west side, effectively extending the length of the building, maximizing the benefits of the natural landscape of Songshan Lake, and allowing the building can also act as a scenery to the nature.

▼建筑形态呈指状,西侧打开,最大限度吸收松山湖的自然景观,the building is finger-shaped and opens to the west side, maximizing the benefits of the natural landscape of Songshan Lake  ©方健

▼建筑紧临松山湖及公共绿地,自然条件优越,the building is near the Songshan Lake and public green space, with superior natural conditions  ©方健

 

如何梳理地形?解决建筑如何落地。

How to organize terrain? By solving how the building stands.

▼概念生成,concept process

东南侧建筑体量集中,嵌入高差地形,缝合场地高差;北侧量体完全架空,使得延绵起伏的地面景观延伸进架空区域,与东南侧首层建筑量体融为一体;西侧场地放置大小不一,高低错落的“建筑物体”,既是结构的支撑,有效区分场地空间领域,同时为区域人员提供了有顶遮阳、开放的南方公共空间。

The southeast side of the building is embedded in the sloping terrain to bridge the height difference. And the north side is completely overhead, so that the undulating landscape can be extended into the overhead area and merge with the first floor of the southeast side. For the west side, the buildings are with different sizes. They are not only the supports of the structure, but also effectively distinguish the space of the site, and even provide a sun-shaded open public space with the characteristics of southern China.

▼东南侧建筑体量集中嵌入高差地形,北侧量体完全架空,the southeast side of the building is embedded in the sloping terrain, the north side is completely overhead  ©张超

▼开放通透的体量,volume with glazing facade  ©张超

▼穿插体量形成不同的过渡空间,interlaced volumes form different transition spaces  ©张超

▼延绵起伏的地面景观延伸进架空区域,undulating landscape can be extended into the overhead area  ©张超

▼高低错落的“建筑物体”是结构的支撑,有效区分场地空间领域,buildings in different sizes are not only the supports of the structure but also effectively distinguish the space of the site  ©张超

▼建筑为区域人员提供了有顶遮阳、开放的南方公共空间,the building provides a sun-shaded open public space with the characteristics of southern China  ©张超

 

如何与风景建立关联?使得看与被看都能成为“风景”。

How to get connection with the scenery? By making both seeing and being seen can become “scenery”.

▼功能组织,function organization

设计控制14米进深的“办公岛”为单元,设置内开启扇,保证建筑良好的通风采光效果;各个与办公相关的配套功能与垂直交通一并形成“活力核心”,串联各个“办公岛”量体。

The “Office Island” with a depth of 14 meters is used as a unit, and the windows are opened inward to ensure the good ventilation and lighting effect. Each office-related supporting function together with vertical traffic form a “vibrant core” to connect all the “office islands”.

▼折叠幕墙分析,folding curtain wall analysis

▼立面保持建筑良好的通风采光效果,the facade ensures the good ventilation and lighting effect  ©张超

▼场地平面图,site plan

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼屋顶平面图,roof plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

▼节点,joint

项目名称:中集智谷集装箱总部办公楼
设计方:悉地国际——东西影工作室
联系邮箱:Wang.zhaoming@ccdi.com.cn
项目设计 & 完成年份:2013~2015
主创:朱雄毅
团队成员:李昕、黄虹、李璐瑛、陈洁、叶子菁、黄薇、吴玉华、吴文杰
项目地址:中国、广东、东莞、松山湖
建筑面积:2.85万平方米
摄影版权:张超、方健
客户:东莞中集创新产业园发展有限公司

More: 悉地国际-东西影工作室(联系邮箱:Wang.zhaoming@ccdi.com.cn 更多关于他们:CCDI Dongxiying Studio on gooood

Post a Comment