重庆BIK幼儿园 / F.O.G. 建筑事务所

激活整座校园的欢乐氛围

项目标签

位置:
类型:

非常感谢 F.O.G. 建筑事务所 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards F.O.G. Architecture for providing the following description:

重庆BIK幼儿园原址为一所废弃的小学。它依山而建,环抱于一片大型住宅区之中。我们希望通过本项目重新激活社区的教育空间,让教育与社区生活紧密结合。

The site was an abandoned primary school, located in Jiangbei District, Chongqing, surrounded by a vast residential community. F.O.G. was commissioned to transform it into a contemporary kindergarten, to revitalize the educational space within the community.

▼改造前的场地照片,Site photo before the renovation ©F.O.G.

该幼儿园室内面积近6000平方米,共五层。其中一层为公共区域,包括互动大厅、亲子小剧场等自然分隔的空间;二层至四层为教学区;五层为幼儿活动区。一层与顶层空间拥有一个共同的主题:玩+乐。正是这种充满情绪感受的行为互动,确保了孩子们在整体空间内的必要往来,从而激活整座校园的欢乐氛围。

▼改造后的主空间,The main hall after the renovation ©言隅空间

The kindergarten accommodates nearly 6000sqm of space within its 5-storey structure. The classrooms spread from the 2nd floor to the 4th floor, which is sandwiched by the indoor playgrounds on both ground floor and the top floor. Located on the ground level are areas dedicated to parent-kid interaction, which includes the Parental Reception, the Little Theatre and the Children’s Hall, while, on the top floor, the spaces are designed for food, games, and music.

▼空间总览,Space Overview ©F.O.G.

 

没有阻隔的活动空间
Space with no hard boundary

幼儿园的一层是整个园区的“客厅”,需考虑诸多动线的混杂和分流,如学生、家长、工作人员、参观访客等。同时,这里也要在最大程度上为孩子们提供活动空间,以及保留组织幼儿园集体活动的可能性。因此,我们利用吊顶的高度变化与墙体的凹凸转折来表达不同的功能区块,尽可能避免使用“门”与“隔墙”等具有阻断意象的实然空间语汇,而宜用软性手法,使接待区与亲子活动区自然呈现出相互连通、互为缓冲的空间布局。在互动大厅内,墙体的凹凸转折进一步细化,形成“空间褶皱”,从而勾勒出一系列功能不同的小型口袋空间。

▼首层公区 – 设计线索,GL Public Zone – design formation ©F.O.G.

▼首层公区 – 功能流线组织,GL Public Zone – circulation and program ©F.O.G.

“The grand living room”, located on the ground floor, is the central public space of the campus, where the visitors, pupils, parents and staff are able to gather and interact. The space can act as a multi-purpose indoor playground, as well as an events hall. In order to maximize the potential for flexibility, the space is subdivided via manipulating ceilings and wall features, avoiding fixed partitions and doors. A series of pocket spaces are formed within the folds of the walls inclosing the Children’s Hall, allowing for these to be visually connect to the centre of the room.

▼前厅:孩子与家长的接待空间
Reception: a host space for children and parents ©言隅空间

▼前厅:通过层高变化将接待空间与办公空间分离
Reception: office and public spaces are positioned on different heights ©言隅空间

▼前厅细节,Reception area detailed view ©言隅空间

▼活动空间:彩色的空间褶皱划分出数口袋空间
Children’s Hall: pocket spaces are created by the colorful folded wall features ©言隅空间

▼小型剧场,The Little Theatre ©言隅空间

▼亲子空间,The Parent-kid Space ©言隅空间

▼口袋空间,Pocket Space ©言隅空间

 

每一个空间都是“教室”
All spaces are educational 

孩子在学习中领悟知识,体悟情感。幼儿园空间设计应强调高度的灵活性和互动性,空间不仅不能成为孩子交流的屏障,反而应成为促进孩子交流的工具。在原本乏味的狭长走道之中加入“口袋空间”之后,教室大门被“藏”了起来。寻找自己的教室便成为了孩子们初入学堂的第一课。与此同时,口袋空间使得走廊也变成了课外学习的理想场所。地面的水磨石分割线条则以跑道的形式呈现,鼓励孩子们在室内运动。所有墙体均采用圆弧倒角设计,以提供柔和的视觉体验并保证孩子们在运动过程中的安全。

▼教学区,Learning Space ©F.O.G.

Children acquire knowledge, social skills and emotional intelligence through playing. As a place for playful learning a Kindergarten should provide the children with possibilities of connection, communication and interaction – where they can learn from both their educators and their peers. The corridors that connect the different study areas thus become informal learning spaces themselves, where the rounded corners and folding walls encourage exploration and playfulness in a safe and supportive environment.

▼教学区二层走廊,Learning Space – 2nd Floor Corridor ©言隅空间

▼教学区三层走廊,Learning Space – 3rd Floor Corridor ©言隅空间

▼教学区四层走廊,Learning Space – 4th Floor Corridor ©言隅空间

▼教学区四层走廊,Learning Space – 4th Floor Corridor

▼排练室,Rehearsal room ©言隅空间

 

孩子的就是孩子的
Children’s Space is for the Children 

作为孩子们的专属空间,儿童卫生间层高被刻意设计为2米,在为孩子们提供亲近友好且更具安全感的尺度的同时,也降低了成人误入儿童卫生间的可能。儿童卫生间的公共洗手水台被设计为圆形,让孩子们在洗手的同时也能相互交流和玩耍。

Toilets, the private zones of the children, are designed with only 2-metre clear height, to provide a cozy and intimate space feeling for the toddlers. Basins are also custom circular designs to allow children to gather while hand washing and giggle along together while the water runs.

▼儿童卫生间,Children’s toilets ©言隅空间

 

教室既是学习空间,也是“教具”
Classrooms as teaching aids 

幼儿在成长过程中会需要接触不同色彩、质地的材料来满足敏感期时对于事物的好奇。这使得空间中的所有元素都能成为孩子成长过程中的学习“教具”。园内共有四个色彩主题的教室,教室内部的色彩从下至上呈现出由深到浅的渐变效果,能有效帮助孩子提升对于色彩的敏感性。另外,每个教室都带有一个小门厅,在这里我们给孩子们配备了他们专属的清洁区,以便让他们从小养成良好的卫生习惯。

The classrooms offer a series of learning environments that use the simplicity of materiality and colour to provide functional spaces for the everyday educational and leisurely activities. Every classroom is designed with entrance lobby and washing area to provide for a home-like setting.

▼红色主题教室,The Red classroom  ©言隅空间

▼细节,Details ©言隅空间

项目名称:重庆BIK幼儿园
设计方:F.O.G. 建筑事务所 | F.O.G. Architecture
公司网站:www.fogarchitecture.com
联系邮箱:zheng.yu@fogarchitecture.com
项目设计 & 完成年份:2018年末-2019年末
主创及设计团队:
主创:詹迪、郑宇
团队:熊爱杰、何宇妤、张瀚文、许森
项目地址:中国·重庆市·渝北区·龙塔街道·黄泥磅·紫荆路4号
建筑面积:5600平方米
摄影版权:InSpace | 言隅空间 (www.inspace.ltd
合作方: 幼儿家具设计合作方:DEFRONT (www.de-front.com)
客户:重庆BIK幼儿园
品牌:幼儿家具:DEFRONT×F.O.G. ; 其他:造作、卡兰苏儿童卫浴、柏高地板

More: F.O.G. 建筑事务所

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享/协作者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »