Cheltenham Station by Cox Architecture

An exciting destination

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 Cox Architecture 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Cox Architecture on gooood
Appreciations towards Cox Architecture for providing the following description:

切尔滕纳姆站是埃平到索恩利段第三轨道(ETTT)项目里的一块,而ETTT项目又是北悉尼货运通道(NSFC)项目里的四个分项目之一。NSFC项目是澳洲和新南威尔士政府联合倡议的产物,旨在提升往返斯特拉菲尔德和纽斯卡尔的布罗德梅多的货运列车的载货量和可靠性。ETTT项目里含有六公里新轨道和升级轨道的建造,以把埃平至桑利区间的北行货运列车和所有车站的沿斜坡行驶的客运列车区分开来。

Cheltenham Station was one component of the Epping to Thornleigh Third Track (ETTT) project, one of four projects that makes up the Northern Sydney Freight Corridor (NSFC) Program. The NSFC Program is a joint Australian and NSW Government initiative to improve the capacity and reliability of freight trains between Strathfield and Broadmeadow, Newcastle. The ETTT project included the construction of six kilometres of new and upgraded track to separate northbound freight from all-stops passenger train movements along the steep incline between Epping and Thornleigh.

▼站台外观,exterior view

北上乘客的站台入口原先在临近街道处,然而新的货运路线与之矛盾。这就使车站不得不彻底进行重新配置和整修,并且在施工期还要正常运作。我们的愿景是考虑到基地的独特性并慎重地在设计上采取相应措施,同时把这个陈旧的车站改造成一个全新的公共设施,一个能给与之产生互动的人以富有当代气息的独特愉快的体验的新的车站。

Platform access for northbound passengers was previously an on-grade from the adjacent street however the new freight line cut off that option. This resulted in the need for complete reconfiguration and refurbishment of the station, which remained in operation during construction.Our aspiration has been to respond sensitively to the unique character of the station site, and transform an outdated public facility into a contemporary, distinctive, inspiring and enjoyable experience for everyone who interacts with it.

▼富有当代气息的独特车站,a contemporary, distinctive, inspiring and enjoyable station

切尔滕纳姆站开设于1898年,主要是迫于家住车站附近的William Chorley的压力才建立的。Chorley通过在他所有的周边土地上设置盟约来遏制商业发展。因此,在悉尼的道路网中,切尔滕纳姆站可以说是独一无二的,因为在其周边没有城市枢纽,更甚的是,商店也没有。它的周边环境就只是遗产保护区内的被绿化和景观覆盖的郊区。

Cheltenham Station opened in 1898 and was established mainly due to pressure from William Chorley, whose home was located near the station. Chorley prevented commercial development near the station by placing covenants on the surrounding lands which he owned.As a result the station is almost unique in the Sydney network, in that not only is there no urban hub surrounding it, there are not even any shops nearby. Its context is a green and heavily landscaped suburban environment within a heritage and conservation area.

▼地面站厅,The new elevated concourse

所以我们相应的设计就是运用适度规模的当代表现手法——与开阔的自然恣意欣喜相逢,为乘车的旅人制造美好体验。可一览整个地区的开放式的站台更加凸显了周围景观的本质特点。在设计时,车站的视觉通透性尽可能处理得高一些,并且相较于用巨大的结构,我们运用了一连串的的小体量元素来呈现它。

Our approach has therefore been to achieve an appropriately scaled contemporary expression that celebrates an openness and engagement with nature, and creates a positive customer experience. This is achieved through an open concourse with views to the neighbourhood complementing the inherent character of the surrounding landscape. The station is as visually permeable as possible, and is expressed as a series of related smaller scale elements rather than one large structure.

▼站台檐蓬,walk under platform canopies

  

新的地面站厅屋顶特意设计成漂浮状,使其可以与站台檐蓬区分开,成为独立的一部分。站厅的出入口和下方轨道与站台的视域的改进,提高了车站入口的辨识度,且通过被动检测增强了安全性。我们保留了站台层的现有建筑,因为在某些方面,比如这些建筑面砖颜色的细微差别,似是在把车站的过往经历娓娓道来。

The new elevated concourse roof is designed to float as a free standing element, separated from the platform canopies. The improvement in views into and out of the entry concourse, and also out over the tracks and platforms below, improves the legibility of the station entry and also enhances safety and security through passive surveillance.Existing buildings at platform level have been retained where appropriate and aspects such as subtle differences in face brick colour in parts of these buildings express the story of the evolution of the station over time.

▼夜景,nightview

考虑到现行有效的结构解决方案,快速建造,以及预制措施,站台雨棚采取简单明了的模块化设计,以谋求利益最大化和社区公共交通权益。对现如今的切尔滕纳姆车站来说,它不仅仅是一个激动人心的目的地,更意味着一种经历和体验,一种能鼓励而非阻碍公共交通使用的经历与体验。

The platform canopy design is simple and modular allowing for an efficient structural solution, fast construction and a measure of pre-fabrication, which combined to maximise value for money and public transport benefit to the community. Cheltenham Station is now an exciting destination and an experience that will encourage rather than discourage public transport use.

▼平面图,plan

▼立面图,elevations

▼站台剖面细节,detail section through platform canopy

项目面积:1700平方米
竣工日期:2016年
Project size:1700 m2
Completion date:2016

More: Cox Architecture。更多关于他们:Cox Architecture on gooood

Post a Comment