CASA TALIA餐厅,北京 / CAA建筑事务所

侨福芳草地新晋餐厅 : ‘悬浮’ ‘洁白’‘纯净’‘艺术’是其关键字

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

感谢 CAA建筑事务所 予gooood分享以下内容。更多关于他们:CAA on gooood.
Appreciation towards CAA for providing the following description:

“ 雨露给予生命之花的生长 ”——刘昊威
“Rain dew animates the growth to the flower of life” – Liu Haowei

侨福芳草地,京城中最赋艺术气息的商业办公综合体。近期到访过这里的人们,都会立刻注意到在近百米高公共空间里的“心脏”地带,出现了一座“悬浮”在空中、洁白而纯净的神秘“艺术品”,这就是刘昊威带领CAA建筑事务所完成的新作——CASA TALIA餐厅。

Parkview Green is the most artistically infused mixed-use complex in Beijing. People who visit will immediately notice a pure, crisp-white piece of artwork suspended 100 meters off the ground in the heart of the building. This is the new work done by the architectural firm CAA lead by Liu Haowei, the Casa Talia restaurant.

▼CASA TALIA餐厅外观,exterior view of the CASA TALIA restaurant ©CAA Architects

该项目坐落在芳草地中心塔楼的凹口处,这个从商场公共空间四个层级都可以看到的核心地带,曾经是著名的Dunhill餐厅的旧址。该地基不同于常规的商业空间,由公共露台空间与室内空间两部分组成,而公共露台拥有7米的挑高,可将整个芳草地四层多元的商业文化业态尽收眼底。之前随着Dunhill的离开,最佳的故事地点,却没有了故事。直到CASA TALIA的降临,让这个绝佳的空中地标重获新生。

▼餐厅坐落在芳草地中心塔楼的凹口处,the restaurant is located in the void space between the podium and tower of Parkview Green ©CAA Architects

The project, which is located in the void space between the podium and tower of Parkview Green where the renowned Dunhill restaurant used to occupy, is clearly visible from all angles of the central public space. The design is distinct from conventional commercial spaces because it separates the project into two parts: the exposed, public roof terrace, and an enclosed indoor space beside it. The public terrace has a height of seven meters, which provides a panoramic view of the four-story commercial culture of Parkview Green. With Dunhill’s departure, it allowed for the potential of a brand-new story to be told in its old location. The arrival of Casa Talia rejuvenated the story once again and the aerial landmark is restored.

▼餐厅爆炸轴测图,由公共露台空间与室内空间两部分组成,exploded axon of the restaurant consisting of an exposed, public roof terrace and an enclosed indoor space beside it ©CAA Architects

在古希伯来语中,TALIA意为“天上的露水”,CAA考虑到餐厅品牌的西班牙饮食文化定位,再结合对独特场地的空间构想,将惯用的超现实戏剧性的空间语言和对地中海式的自然崇拜融合在一起,而露台上这朵被空中雨露滋养的“生命之花”则是对餐厅品牌理念最好的阐释。当人们从芳草地不同入口进入这流光异彩的公共空间,在任意角度都可以看到这个新生命般的艺术装置,她像一个犹如被雨露滋润的维纳斯女神,优雅身姿吸引着每位路过者,令人想去一探究竟。

In ancient Hebrew, the word “Talia” signifies the dew of the heavens. Because of the restaurant’s Spanish heritage as well as its special location, CAA decided to integrate a surreal spatial expression conjugated with Mediterranean style. This “flower of life” being nourished by the raindrops above is most fitting to the restaurant’s branding concept. When people enter this radiant public space from different entrances, they’ll be able to marvel at this new-born installation. Like the goddess Venus saturated with rain, her elegance attracts all who pass by, yearning to investigate.

▼餐厅的公共露台空间,the exposed public roof terrace of the restaurant ©CAA Architects

▼餐厅的露台用餐区,设置了一个名为生命之花的白色装置,the roof terrace of the restaurant with a white installation named the flower of life ©CAA Architects

大屋顶丰富的自然采光是侨福芳草地在设计上的重要特点。于是在餐厅的露台设计上,CAA采用了室内空间的相反的表达,一个商业心脏地带的建筑装置,让一朵内内向外生长的生命之花,在平台上拔地而起。有人说它像一朵浪,像一枚贝壳、一尊圣杯, 还有人说它像捧珠的掌心…..其实在建筑师的感知里,它可以是任何沐浴在阳光下的生命体,温暖而有力量,是对场地空间最初的情绪,自然也是对全新空间的境界追求。

生命之花装置向外延伸的悬空部分最宽达到4米,作为设计的重中之重,刘昊威认为不仅要保证它在结构上的稳定性,从视觉体验上,更需要以最富张力的形态展现出来。最初工程师建议的结构设计方案常规又简单,但却没有办法完全实现花朵的自然盛放,所以建筑师坚持与结构工程师反复推敲可以兼顾力学与美学的方法。通过数月努力,最终使这朵花以最优美的身姿,稳稳地立于露台,而且顶部的平台最多可以容纳50人。

▼餐厅的露台用餐区,生命之花装置向外延伸的悬空部分最宽达到4米,the roof terrace of the restaurant, the flower of life cantilevers 4 meters from the ground ©CAA Architects

The rich natural lighting of the large roof is an important design feature of Parkview Green and so CAA took the same concept but altered it to suit an interior setting. It was designed to resemble a budding flower, growing from the inside to bloom at the heart of the commercial space that surrounds it. Some say it resembles a wave, a shell, a grail, and even the shape of someone’s palm cradling a pearl. In the perception of the architect, it can be any form of life bathing in the sun’s rays, warm and durable. This was the first impression of this space by the architect and thus evolved into a guiding concept for the entire project.

The flower of life cantilevers 4 meters from the ground, and as the highest prioritized design element, Liu Haowei believes that it must not only ensure its structural integrity, but more so needs to boast its elegant curvaceous form. The initial structural schematics proposed by the engineers were simple and conventional, and did not achieve the effect of the sought-after blooming flower. So, the architects had to continuously iterate and communicate with the engineers in order to achieve a fine balance between mechanics and aesthetics. After months of collaboration, the final structure stood gracefully and firmly at its site and could accommodate up to 50 people at once.

▼生命之花装置细节,details of the flower of life ©CAA Architects

生命之花将一层露台变为了双层露台,通过一小段旋转楼梯,可以登上花心,又是一重不一样的空间体验。花心上是一块不受外界干扰的净土,如同身处如生命体般的剧院中心,视野内是尽收眼底的芳草地的商业和公共艺术区,头顶是雨露般滴下的璀璨灯光。除了花心岛上的开阔之境,还有一处你最值得体验的彩蛋座位,就是在背靠“生命之花”的白色花茎处。伸展而出的巨大花瓣在头顶形成穹顶,而视线却依旧有露台的开阔,并在“朝、昼、夕、夜”的不同光线和灯光下,带来不同的氛围和体验。坐在这里,不论是白天日光里的精致一餐,还是夜晚灯光下的觥筹交错,都会是难忘的空间体验和记忆。

▼生命之花将一层露台变为了双层露台,the flower of life transforms the single-floor terrace into a double-deck terrace ©CAA Architects

The flower of life transforms the single-floor terrace into a double-deck terrace. Through a small spiral staircase, you can ascend into the heart of the flower, which has a completely different special experience as the spaces below. The flower is a clean slate, free from outside interference, as if standing at the center of living organism, omniscient of the commercial and public areas of Parkview Green. In addition to the open terrace, there are also seats situated at the stem of the flower that are worth a special visit. With the flower pedal hanging above you, people are not only able to observe the culture of Parkview Green, but also can also appreciate the dome-like effect that the underside of the flower creates. With varying amounts of natural light throughout the day, they each create a unique experience by blending of natural and artificial lights.

▼二层露台,the upper terrace ©CAA Architects

▼连接上下层露台的旋转楼梯,the spiral staircase connecting two terraces ©CAA Architects

走进餐厅内部,如同置身于神圣教堂的秘境中,混凝土的骨骼结构形成新的空间体系,交织围合,层层延伸有如幻境。从简单的矩形空间,到无穷尽的奇幻山洞,重新搭建的骨骼结构将周围商场的环境阻隔在外,瞬间将你拉入一个超现实的梦境,喧闹的氛围也逐渐沉寂,这也是整个空间的魔力所在。

Walking into the interior of the restaurant, it’s as if one had entered a mysterious section of a grand religious sanctuary. The concrete skeletal structure forms a novel spatial system, interwoven with numerous layers, each with its own sense of fantasy. From simple, rectangular spaces, to endlessly fantastical caves, the magic of the newly erected skeletal structure is that it pulls people into a surreal dreamscape, drowning out the hustle and bustle of its surroundings.

▼餐厅内部,混凝土的骨骼结构形成新的空间体系,层层延伸有如幻境,interior view of the restaurant, the concrete skeletal structure forms a novel spatial system, interwoven with numerous layers ©CAA Architects

而这份乌托邦式的不真实感却都经得起推敲,拱券不是简单的弧形,富有张力的曲线游走出对骨架的描摹和渲染,从天花延伸到墙面,又在地面得到呼应。隐藏在脉络里的灯光,点亮了各种材质的肌理感,混凝土与金属波纹的镜面形成明与暗,冷与暖的对比。有了筋骨和血脉,一切表达才有了生命力。

This mysterious spectacle does not only employ simply arcs, but rather utilize elegant complex curvatures to render and connect its ceiling, walls, and ground. The lighting hidden in the structure of its skeleton illuminates its associated textures. It unveils the alluring paradox between the concrete and corrugated metallic forms flaunting the contrast between warm and cold; only with flesh and blood can a structural space be brought to life.

▼富有张力的曲线从天花延伸到墙面,elegant complex curvatures connect ceiling and walls ©CAA Architects

▼混凝土与金属波纹的镜面形成明与暗、冷与暖的对比,it unveils the alluring paradox between the concrete and corrugated metallic forms flaunting the contrast between warm and cold ©CAA Architects

教堂般对称的结构,只有黑、白、灰、金四色的呈现。CAA非常尊重这份仪式感,但在这里用餐体验又是丰富和灵动的,没有一片纯粹的镜面却折射着光影,记录着每一个路过的身姿,从舒适的卡座沙发望出去,可以看见露台背面优美的旋转楼梯,带来一种丰富的、递进的层次感。

▼餐厅内部采用对称的结构,the interior space of the restaurant with a symmetrical structure ©CAA Architects

This symmetrical church-like structure dons only black, white, gray, and gold. CAA respects this formal atmosphere while also providing a rich and dynamic dining experience. From the cozy sofa, people are able to fully admire the majestic rotating staircase of the outer terrace.

▼从卡座沙发望出去,可以看见露台背面优美的旋转楼梯,from the sofa, people are able to fully admire the majestic rotating staircase of the outer terrace ©CAA Architects

餐厅深处的VIP空间,由外向内聚拢的围合设计,为前来就餐的人提供了相对私密的环境。通过与外部平台呼应的结构、稍有变化的色调,营造出独有的母体内的感受。CAA特别为此处创作 “星云”灯,将空间变得缥缈灵动。

The restaurant’s VIP room was designed with a cohesive inside-outside relationship in mind. This provides a private environment for patrons, while still maintaining its relationship with the external terrace through its use of a slightly different tint of color. In addition, the custom-made Nebula light not only illuminates the room but also gives it a nimble atmosphere.

▼餐厅深处的VIP空间,采用由外向内聚拢的围合设计,the restaurant’s VIP room designed with a cohesive inside-outside relationship ©CAA Architects

“你站在桥上看风景,看风景人在楼上看你;明月装饰了你的窗子,你装饰了别人的梦。”身处CASA TALIA独特的场景“舞台”,叙写每个人自己的故事——这也许才是侨福芳草地众多艺术景致中,最美的部分。对于刘昊威来说,他希望来到这里的人们,无论是独酌小憩、好友相聚、还是举办最具仪式感的活动,都能产生有趣且非同寻常的体验。他认为当代的空间设计不再局限于设计领域的范畴,更可能成为从空间营造的维度对商业和市场的推动。多维感官体验的戏剧化场景,艺术融合于商业,并打破了现实与虚拟的边界,成为可持续的IP赋能而创造价值,这是这个时代乃至未来众多线下实体消费领域不断发展的方向。

As one is standing on a bridge to admire the scenery, they might be unknown to the fact that somebody else might be admiring them. In the same way, when you decorate the windows to your house, the same window that you’ve decorated could appear in somebody else’s’ dream. In the situation of Casa Talia, each person has their own unique interactions and this unique communication between man and environment is what makes this installation rich and fulfilling. To Liu Haowei, no matter who or for what occasion people visit Casa Talia, he hopes that they will all be exposed to an interesting and extraordinary experience. He believes that the design of contemporary space is not necessarily only confined to design, but is also detrimental to the promotion of commerce in the area through the creation of a distinguished space. In fact, everything that is felt here through the senses breaks the boundary between the real and the virtual and is the direction that many corporations in the offline consumer market has sought to develop.

▼餐厅夜景,night view of the restaurant ©CAA Architects

▼平面布置图,layout plan ©CAA Architects

▼东立面图,east elevation ©CAA Architects

▼北立面图,north elevation ©CAA Architects

▼剖面图,section ©CAA Architects

业主方:TIAGO 集团
设计方:CAA建筑事务所
主持建筑师:刘昊威
设计团队:Edward Ednilao、张盼、Felix Amiss、任卓颖、邓越
顾问方:
灯光设计顾问 | 北京宁之境照明设计有限责任公司
建筑材料顾问 | 奇酷装饰材料(北京)有限公司
结构设计顾问 | 北京中帝恒成建筑设计有限公司
施工方:雅新(北京)装饰工程有限公司
设计时间:2019/01
竣工时间:2019/07
项目面积:300m²
项目地点:北京,侨福芳草地
摄影&摄像:©CAA建筑事务所 | Felix Amiss、Edward Ednilao、任卓颖
编辑:Misaki、何璇

Client:TIAGO
Architect Studio: CAA Architects
Lead Architect: Liu Haowei
Design Team: Edward Ednilao, Zhang Pan, Felix Amiss, Ren Zhuoying, Dengyue
Consultant:
Lighting Consultant | Beijing Ningzhi Lighting Design Co., Ltd.
Material Consultant | Qi Ku (Bei Jing) Architectural Decoration Material Co.,Ltd
Structural Consultant | Beijing Zhongdihengcheng Architectual Design CO.LTD
Manufacture: Ya Xin(Bei Jing) Architectural Decoration Co.,Ltd
Design Date: 01/2019
Completed: 07/2019
Area: 300m²
Location: Parkview Green, Beijing
Photography & Video: ©CAA Architects | Felix Amiss, Edward Ednilao, Ren Zhuoying
Editor: Misaki, He Xuan

More: CAA        更多关于他们:CAA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »