Casa Geometrica / Joho Architecture

An old house was built to be completely new.

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢Stephanie Langard将以下内容授权gooood发行。Appreciation towards Stephanie Langard for providing the following description:

在韩国首尔富人区的江南区论岘1洞,一所老房子被建成得焕然一新。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_7744KB5UKMMVT5FzNhRhKTQBpKlOtaNHYeLEctqDdkv-HWzc_ir5xu5_NNyEfi6vS729baiojgCq-hzHFCNQWxCYqBy-5EAO.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_NjBvLmbRDWd4SQlAN_RR9wsXb5fBwnlRCm8V6fBZ0tVbvFZzmv_Kpd5PpzNyKKUiD2VzXYPsmmIXFbSIxBUmwmIPXp4VLO9d.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_0tX4XzY8gCFvoImxEXS_fMhpZTyT1EnfBJsr4vkf1U2A37nlmmOurgi9mcUqbB13yjSYTR9bEdhS00BxUIiYpCG0bblbm5Nq.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_HRdWRJf-6HWb-6JNAtQ_o8k3xfcUtt6vwPw77FDAtoWJ7pCQ869yAxrONkJI6sGhPGVohd-4rFmL9FyMuUvlVN6opqderEzt.jpg

房子业主是一位电视广告制作人,他希望建筑师将这座老住宅转换成为一座覆盖着现代材料的新建筑。

建筑师Jeonghoon LEE陷入沉思:“如何将几十年历史的老房子翻新成具有现代感的全新建筑?“,建筑师告诉gooood:就建筑改建来说,重建会将一种材料覆盖在另外一种材料之上,而这种覆盖,真的就会将原来的历史,记忆还有时间都抹杀吗?人作为空间中的生物,有记忆也有时间感知,如果希望将空间的时间属性用几何特征表达,应该是什么样的?这是这次改建设计思考的重点。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_yvgStkW4pXr0EYuSIfmt3Es-ctsbGh8mMWaNbddzywr_pFa7Jdh1t_Le-MFAltcpYvxbxfnpnlVVSFAtGp2gBC0rREbVZPbl.jpg

The Geometry of Time

In essence, remodeling is covering one material property with another material property.  In other words, it is the work of reinterpreting the sentimental meaning of existing material property with new sentimentality.  Space is occupied by someone, but the trace of memories by the space and time remains in the physical space, not the place.  This is the reason why architecture is the subject of fear and dimness at the same time.  Space spits out the past memories in the footsteps of the past that are reinterpreted by someone who lives in the present.  If there is geometry in material properties, what could it be and what should it be?

New Sentimental Space

The client called us the day after registering the lot to request a design plan.  I did not hesitate even for a second before setting up an appointment as if I had known the owner.  Was it because of such confidence?  The client, who is a TV commercial producer, had strong principles about architecture and clear requirements for the details to realize them.  I thought that architects create architecture, but clients create the architects.  He demanded remodeling the existing single-family house into office spaces with a new type of sophisticated sentimentality covered with modern materials.  What kind of forms and materials are needed to renovate with modern sentiments a brick house that is decades old?

/wp-content/uploads/2014/10/_c_qqYfsDSC7k8WNjAUIK2qEU8NF5U3JLgfHx2HTuHzFBLoNrrunc_RT9oZ491vmUr27QVM_jEF69gFozpipFPdTMlZafWeZ_oc.jpg

最终,建筑师采用了穿孔不锈钢折板覆盖原有砖墙。这些棱形和三角形的不锈钢折板组成了建筑立体几何外观。这个工程共使用了530块板子,在上面进行了上万个穿孔。这些穿孔,为建筑带来了随时间变化的不一样的绝妙光影。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_gPvJG7M1-y2EVeMB38fjHtcdTr-O-cw4y8eO7qxJvYtDBgy9x3Bhl443-UiGrMmBYsLstsfbFftqzxpoZsCUbkMzMcbnEloW.jpg

The Geometry of Giwa and the Sentimental Identifier
Giwa (Korean roofing tiles) is order. Giwa roofing is a system of a type of geometric orders.  It is a combination of units optimized to endure rain and snow and an economical system to build the gable shape.  These tiles pair up with one another to create texture and tactual sophistication.  However, the sophisticated Giwa tiles are sometimes placed on the ambiguous borderline.  The curved figures of Giwa cluster to form the wavy shapes and the triangular geometry of gable constructs the order of the past. How would you comprehend the rules created by the repetition of its texture and geometry and modernly reinterpret the geometric cluster of the units?  They come from the geometric combination by sentimental identification.  The existing geometry of red Giwa and bricks contrasts with the gray tetrahedrons of black stainless steel in terms of texture and material sentimentality.  The different principles of geometry share heterogeneity and homogeneity and form a contact point at the same time.  It is the tension between two co-existing things with no one being superior, and the balance point created by the sentimentality of time and space.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_njXOGELrNiTVmIJaMn8dDQ9BMseuligJmMGGQjuZCTBPW67dMcs5rQLh7KDuu8Kr9B8xFIOYvhFhxM5N0TkOI6wVF4Dg5yjw.jpg

The Reconstruction of Geometry
Eighty-seven black stainless steel tetrahedron blocks form the basic unit that encases the existing masonry walls.  The exterior of black stainless steel cubes is a lump of skin made of 530 triangles and rhombuses.  In other words, the 530 geometric shapes are divided and reconfigured by the bored plates on top and bottom and the laser-cut triangles on the center.  The pattern of about 200,000 bored circles and 15,000 geometric patterns filter the light from the outside in various quantities and qualities.  Light is reorganized and the space is newly configured.  The past footsteps are reconfigured by geometry and the space is given the sense of time by the change of geometric light.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_gX1FjhpW54SHVdDar_HVp0TmxdeGUwQw5fJ64z-E373KXp0npJioDGq8gDAVT_1NozS9YMg9nZPdle2ZU0Lsv9o41rZM4S-3.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_EByoehdri67LoMOBsYG8-zg4JmSLhS7yijPXe2DKG5K5NVgnFBfc0EPwwMzELphST8Omf5jlUbTDljIHuaUT4ZiJ0xpFSEGx.jpg

原来封闭的地下车库和地下室被开放,做成一个折线棚子定义的炫酷露天车库,LED灯光藏在折线结构中。棚子一侧是不锈钢镜面曲墙,一侧是竹子景墙。在不锈钢镜面曲墙后面的房间是底层的艺术展厅,建筑师在这里别出心裁的设置了一面大理石曲墙。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_RbWUfY-D6kckuZMmG9k3mMtRiYg-lpKo6CkY8s8B6X_pxZ45-_6UqpXqIkSYWeXH3MFJKccUaNy1LbC73dS3-UfhX6O3MCgY.jpg

Space Reconstruction and Expansion of Basement

The most important and the most difficult part of remodeling is reviewing the measurements considering the commerciality of expanded space.  It means the scope and budget of remodeling and decides the future commercial value of architecture.  Considering the limited budget and the future expandability, I chose the basement space that can be expanded regardless of floor area ratio as the major site of this project.  In other words, I secured on the basement the required parking space considering the maximum virtual measurements for future expandability.  This space has been planned to provide the parking space and to be used as various forms of exterior space connected to the basement.  To secure this parking space, a certain steel lever pattern was changed in angle to alternate the louver on top and the stone on the bottom to create a pattern.  LED units were inserted inside the louver on top to allow various activities at nighttime in addition to the use of space for parking.  The horizontal flow of the new exterior walls in marble connects to the existing parking space to maximize the basement space for various uses such as a gallery.  The basement space was used to the fullest without changing the floor space ratio to leave room for additional expansion.  The existing house on top removed the existing ceiling materials to open up the space for the convenience of
renters.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_zU1JTTelAXBB1nC2ji_I8adHTF3RC599S-76s3eVTIhnlwJt7XwZGOGIU_7h6yWk_1btKeCD4rAjdSeF7HIY4Wj9PcQG-NyQ.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_Rjz5PpNiJc2HzF7n7nJ4bWI_fMfjEbVQo8YYO0o_oviuFFNPZtQrko4MXrQy4cU01kSenrnKp-dBxmVpRJhX_QKJEHSa-v5r.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_4aB8jo4ggd653mh59pMwNNPBblosv8KUm0mG0UU3B0r-jsifYTPJW9lwxTWWRuId129De3BspATvUyYwO9u4GwMKwYTnsxxP.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_ZVy9nmmxDdI_kvP6H8nwcZJy_LCCh3FHNzbxonzFKbK-r9e_qLMS2w3eD5ZUW7cv-PATA16Ev-LjcH5Jt80zs6epEnNDdhgs.jpg

全新的几何形态,全新的空间体验

/wp-content/uploads/2014/10/_c_XYrzd8HZ57K3deHx4V4ipvBI9295Oaz9FtPuUSZLoGe5g5496o7c3ZfBXOQg2OHt5KaK46XlsBy4qiNoWH-HDqRYWZiBV2D0.jpg

Camouflage, Disguise, and Tension

To hide or to reveal? This is the essential and ultimate question when it comes to remodeling.  These questions come from the same origin as the questions on whether to respect the existing material properties or to hide them through reconfiguration.  Architectural sentimentality means the spatial reconciliation between the traces of memories discovered by the architect and the current time.  As with most architectural structures from the 70s, the dark-red bricks and the red Giwa tiles are the major components that make a strong statement about the past context.  The Giwa tiles and bricks completely camouflage themselves.  They hide their real bodies for a while to lower themselves.  The material properties of the past space meet with the present materials to disguise themselves and transform their past sentimentality.  This means the reconstruction of balance and proportion of shapes, not just the conversion of colors.  Here, camouflage changes the sentimentality and reproduces the meaning of space.  The materials change themselves through camouflage to accept new geometry to be reproduced as new spatial bodies.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_U2b2PiCC_4FTLNWr48okkEx2l2oxjTQrDa1ErfIR6Nsf_5Qvohri6VbfFGXkpLe8PyITuTziTmpwGyBAOqXgRkIyw_iEJYGv.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_DyTQXMf5cAOnTeuvBXHqgEzNepbS5nM3jdfQklVAFYx_qJ77W3yh9mZnbOCv_qLM0BvJyGXWPjTOwnOmvz0ldacW2Sg14l2_.jpg

(remodeling Project)
– Architect : Jeonghoon LEE
– Design Team : JOHO Architecture(Il-Sang Yoon, Gae-hee Cho)
– Use : Office
– Location : 27-6, Nonhyeon 1-dong, Gangnam-gu, Seoul, Korea
– Completion : 2014.06
– Construction: Dong-jin Chea(JIUMconstruction)
– Material : Brick + Brushed Marble + Black STS(Laser cutting)
– Site area : 572.6 sqm
– Building area : 179.8 sqm
– Building to land ratio : 31.4%
– Floor area ratio : 46.6%
– Building scope : B1/2F
– Photograph :Sun Namgoong
English text Written by :Jeonghoon LEE

/wp-content/uploads/2014/10/_c_xU9n7Vq3QhYUPDuzHXnQGPsEVJIaaS2UhqfIZPJ4bu-ujqZPtdMYQyPklQcXlWzQHC6Pk_Fr0xbCZ8Jk4601ON_FNg8Gko7B.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_0rQl6yE4GO33bfPisTAeVSaxDfzzK-2ZfE4ODhfO8fkv__-_jlfTK4DNFADRZ8VSWu2cm8xGoW_ZAd8sqVfLjMHx562HBpDP.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_0I4fsm32TT6OzXL5XyebHn0qcPav1NyFhezQ-YsUtqHNINXQDahvpJ3KRxebfLn-vGMhhZ_QOozMtGfYqrOLh7PQpQCpSjtn.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_T6NHdLpGG2rn55NEcCVlhcCgPLcq1KhVMHlQ2huD51yI9vQxKp7JLfWwoCfOvj5_3V7KFmsS84DdVRWrCZIqfPB5bZY1dEEx.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_yes6HtwEcnuGOc7KB6o-CHhWSliS2aDu98XUO8Us_hA6vziNgyQXPCi4BNf45smVcldcrUOg9e3cpM6y0YZ4Cja5TvcSRA-u.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_B_6LGWF0Jmo8JWaJHsPHQDMd-k_n63JhrOP8jf_h05PSlzJ4jtDCqjKqg76ixJ63k7tl2JIWvRtdDSyoErBXjIVPlCcjAP1s.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c__kU1XyWd7JaUVHALDSdfgpEL5PW-wwjDL3Se2fNCLhoRCOR2DRgx3btRpQl609YF7qOKNj8bT02GFYD4-gp0WhZ39ny3Zwoh.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_CZAH2gg5pxJ5NIUzITXpX0zW5mtCYLiHny0n65HtBIbIIoB8Ia1ZNmmx6XCKB-tcRTGiRlDtVuO2MTE9YVRXrkMHJQxlFmrS.jpg

MORE:  Stephanie Langard

Post a Comment