CASA CONTÊINER by Marilia Pellegrini Arquitetura

How is possible to transform shipping containers into a modern and functional house

Project Specs

Location:

感谢 Marilia Pellegrini Arquitetura 对gooood的分享。 
Appreciation towards Marilia Pellegrini Arquitetura for providing the following description:

Marilia Pellegrini事务所在2019年圣保罗Casacor展览上推出了“集装箱住宅”(CASA CONTÊINER),展示了如何将运输用的集装箱转变为现代且实用的居住空间。

Architect Marilia Pellegrini presents the CASA CONTÊINER ( The container house) at the 2019 Casacor exhibition in São Paulo,  showing how is possible to transform shipping containers into a modern and functional house.

▼项目概览,project overview

该项目的概念是基于可持续性以及材料的再利用而提出的。此类结构模型具有制作周期短、清洁度高、施工速度快、干燥以及100%可回收再利用的特点。尽管拥有以上众多优点,但由于工业的普及,以及通常较为单一的内部装饰,人们对该类型建筑的印象往往是“冰冷”和“缺乏人情味”。该项目的首要任务便是彻底改变这一观点。

The concept of this type of project is based on the sustainability and reuse of materials. The time-frame for elaboration and execution of this model of construction is infinitely smaller, cleaner, faster, dry and with 100% reuse. Despite the many advantages, there is still a certain mistrust created, motivated especially by the popularization of industrial and simple finishes for this type of building, creating cold and impersonal environments due to the physical final aspects of construction. Her first mission was to prove the opposite.

▼住宅由两个尺寸为40英尺的集装箱并置而成,the house was made from two 40 feet containers attached along side to side

▼外观细部,exterior partial view

这座60平方米的住宅由两个尺寸为40英尺的集装箱并置而成,包含客厅、厨房、洗衣房,以及带有舒适浴室的卧室套间。室内空间以白色为基调,在形成极简主义氛围的同时起到了从视觉上扩展空间的作用。光洁无暇的表面能够掩盖住集装箱本身具有的工业纹路,使人难以用目光察觉。这种理性且高智的设计受到了原研哉提出的“空”的概念的启发,同时,空间中还展示了一些由佐藤大(nendo)设计的作品。

The 60 square meter house was made from two 40 feet containers attached along side to side and has a living, kitchen and laundry integrated, in addition to an ensuite with a comfortable bathroom. The spaces were taken by shades of white that has a protagonist role in the function of expanding the space and composing the minimalist climate with impeccable finish so that the container itself and all its industrial and corrugated structure would be imperceptible to the eyes. The Japanese atmosphere of space rationalization and intelligent design is present in the concept evoked by Kenya Hara (creative director of MUJI) in his “design of emptiness” that was a great inspiration to the architect. Within this logic, pieces of the acclaimed designer Oki Sato of Studio Nendo are present.

▼室内空间以白色为基调,the spaces were taken by shades of white

▼起居空间,living space

▼厨房和餐厅,kitchen and dining room

▼卧室,bedroom

▼灯光效果,lighting

住宅的地面和外立面的遮阳板选用了Cosentino生产的Dekton超密集饰面材料。这种材料兼具了大理石般的高贵质感以及防晒、抗污和耐磨的特性。建筑师选择将该材料同时用于内部和外部,以达到精致细腻的整体效果,使人完全无法看出住宅是用集装箱构建而成的。

To coat the external facade for floors and brises-soleil the architect chose Cosentino’s ultra-compact Dekton surface. These materials, which reproduce the noble appearance of the marbles,has properties of high resistance to sun rays, scratches, stains, abrasion and were the architect’s choice in this project because they can coat the container internally and externally giving a unified finish with sophistication and in this way it is not possible to say that the house was made from containers.

▼Dekton超密集饰面材料实现了精致细腻的整体效果,the use of the ultra-compact Dekton surface gave a unified finish with sophistication

选择集装箱是出于对当代需求的考量。建筑师对此表示:“我认为这座房子具有很强的功能性。例如它可以被当做一个附属性的建筑,为客人提供居住空间。这是一种没有风格,甚至没有任何属性的空间。”

The choice of the container was guided by the needs of the contemporary world: “I thought the concept of the house could work very well, for example, as a pavilion for guests on a plot of an existing house. A minimalist design that competes with no style, not even with nature. ”

▼室内细部,interior detailed view

▼浴室,bathroom

该住宅还拥有90平方米的户外空间。树荫下摆放着由建筑师本人设计的花岗岩雕塑长椅。螺旋式的体量由204块相同的石板构成,并直接在场地中进行安装。

The container house also has an external area of ​​90sqm with green area, fruit tree and a bench sculpted in Brazilian granite designed by the architect, mounted “in loco” with 204 identical stone plates forming a spiral.

▼庭院的雕塑长椅,external area with a bench sculpted in granite

▼室外概览,exterior view

▼镂空墙面细部,facade detail

▼场地平面图,site plan

▼立面图,elevations

 

▼剖面图,sections

CASA CONTÊINER
Marilia Pellegrini Arquitetura
E-mail: mail@mariliapellegrini.com
Instagram: @mariliapellegrini
Project Year: 2019
Area: 60m²
Location: São Paulo – SP – Brasil
Photographs: Ruy Teixeira
Instagram: @ruy_teixeira
Video link: https://vimeo.com/343500621/4743f94a63
Vide credit: Augusto Custodio

More:Marilia Pellegrini Arquitetura

Post a Comment