C.F. Café, China by dongqi Architects

Cheerful and modest

Project Specs

Location:

非常感谢 栋栖建筑设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们:dongqi Architects on gooood
Appreciation towards dongqi Architects for providing the following description:

坐落于常州的初饭轻食店,由栋栖建筑设计,通过空间的限定和材料的选择,将活跃轻快、温润质朴的品牌特性予以充分的还原。

Designed by dongqi Architects, Changzhou C.F. Café reveals a cheerful and modest branding character by spatial redefining and material selection.

▼空间概览,interior overview

概念设计之初,欧洲集市的概念被引入空间规划之中。空间由功能使用的需要,划分为面包烘焙、咖啡和水吧三个区块。S形人行流线从三个区块中穿行而过,连接了位于两端的出入口。每个区块均由一个非规则弧形吧台限定出来。顾客或闲聊于吧台侧,或穿行于吧台间,犹如置身于集市之内,通透性、开放性、活跃性和包容性得以显现。

▼平面图,plan

The idea of open market space is introduced into the concept design. The space is required to have Bakery, coffee making and juice making areas, which are redefined by using three curved bar counters respectively. People move through different areas or chatting alongside each area just like roaming inside an open market, giving an active, dynamic and pleasing atmosphere.

▼面包烘焙吧,Bakery bar

整个空间以不锈钢、水磨石和水洗石为主要材料。

Stainless steel, terrazzo and exposed aggregate finish are the main materials and crafts for the space.

▼用餐区,dining area

吧台面靠内侧的3/4为不锈钢面;外侧吧台面弧形交接到吧台立面,为水磨石逐渐过渡到水洗石的材质。吧台部分的水磨石和水洗石完全由手工打造。不锈钢的冷峻轻盈、水磨石的细腻敦实与水洗石的拙朴粗粝相互交接与对比,展现了丰富不失内敛的设计风格,以及创新又不失传统的工匠精神。

3/4 of the bar top is made of stainless steel, while the rest of the bar top including the side of the bar counter is made of terrazzo and exposed aggregate. The shiny terrazzo gradually fuses into the rough exposed aggregate finish by exquisite skills of craftsmen. The materials altogether show a mixed character of modernity and tradition.

▼水吧,Juice bar

▼吧台细部,bar counter detail

顶面局部嵌入式的弧形吊顶,同样使用了水洗石材质,强化限定了吧台空间。弧形吧台撞入侧墙,形成内凹的弧形不锈钢板墙面。其上的不锈钢层板,用以展示各吧台的相关产品和器具。

Three curved caps on top of each bar counter, using exposed aggregate finish, concave into the whole ceiling and highlight each area. The curved bar counters merge into the wall and create the concaved stainless steel walls for showcase.

▼弧形吊顶强化限定了吧台空间,the curved cap concaves into the ceiling and highlights each area

沿内街立面,以水磨石水洗石高吧台和大面积透明钢化玻璃为主元素,入口弧形内凹的空间,在与室内弧形吧台相呼应的同时,欢迎着往来的行人在此驻足。

The inner façade incorporates terrazzo bar table and transparent glass. The entrance, curving inward, echoes the curved elements of the space and welcomes the people come and forth.

▼材料,material

▼吧台材料示意,diagram

项目名称:初饭
建筑公司:栋栖建筑设计(上海)有限公司
网站:http://www.dong-qi.net
联系邮箱:info@dong-qi.net
设计团队:姜南 马翌婷 崔梦莹 王乐言
项目位置::中国江苏省常州市勤业路龙湖天街商场1楼
项目年份:2018
建筑面积:288m2
摄影师:吴青山

Project Name: C.F. Café
Architect Firm: dongqi Architects
Website: http://www.dong-qi.net
Email: info@dong-qi.net
Project Team: JIANG Nan, Yiting Ma, Mengying Cui, Leyan Wang
Location: Changzhou, China
Completion: 2018.10
Area: Around : 288㎡
Photography: Qingshan Wu

More:栋栖建筑设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们:dongqi Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment