Busan Cinema Center, Busan, South Korea by Coop Himmelb(l)au

天幕之下

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 蓝天组 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多关于他们:COOP HIMMELB(L)AU on gooood
Appreciation towards COOP HIMMELB(L)AU for providing the following description:

公共空间、文化及娱乐活动、科技和建筑以一种崭新的方式在釜山电影中心中相互交融,在城市中心打造了一个活力十足的新地标。LED天幕顶棚将不同的建筑体量和广场空间连接在一起,虚拟的天空之下,是延绵的多功能活动场地。多媒体、科技、娱乐和休闲的碰撞带来了一个丰富多变而极富特征的空间体验,让其成为了釜山国际电影节的主会场(BIFF)。

The Busan Cinema Center provides a new intersection between public space, cultural programs, entertainment, technology and architecture creating a vibrant landmark within the urban landscape. LED saturated outdoor roof elements acting as a virtual sky connect building-objects and plaza-zones into a continuous, multifunctional public urban space. Media, technology, entertainment and leisure are merged in an open-architecture of changeable and tailored event experiences. The Cinema Center also houses the annual Busan International Film Festival (BIFF).

▽ 河流南侧视角, Overview from South across Suyeong River

001-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

▽ 巨大的悬挑屋顶,建筑前侧是APEC公园,The cantelevered Big Roof of the BCC with APEC park in the foreground

002-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

▽ LED天幕顶棚将不同的建筑体量和广场空间连接在一起, LED saturated outdoor roofs connect building-objects and plaza-zones into a public urban space

006-Busan Cinema Center, Busan, South Korea

在蓝天组的设计中,“双锥”的交通空间、“电影山”、 “城市谷地”、红毯区以及“BIFF丘陵” 等大量功能空间以独特的形态相互重叠,而其上则是两面巨大的、由电脑控制的LED天幕屋顶。较大的屋顶悬挑85米,横跨了复合功能的“记忆广场”活动场地。剧院、电影院、展厅会场、办公室、创意工作室和餐厅在相互交融的各个体量和室外空间中各安其位,而层次丰富、灵活的空间结构让建筑能够在年度性电影节会场和日常公共建筑两个截然不同的身份中自如切换。

The concept of Coop Himmelb(l)au envisions an urban plaza of overlapping zones: the Double Cone, the Cinema Mountain, the Urban Valley, the Red Carpet Zone, and the BIFF Hill. This complex is sheltered by two large roofs that are enabled with computer programmed LED outdoor ceiling surfaces. The larger of the roofs includes a column-free cantilever of 85 meters over a multifunctional Memorial Court event plaza. The buildings contain a theater, indoor and outdoor cinemas, convention halls, office spaces, creative studios and dining areas in a mixture of sheltered and linked indoor and outdoor public spaces. The design of these spaces supports flexible, hybrid functionality that can be used both during the annual festival period and day-to-day use without interruption.

▽ 建筑东南视角,巨大的屋顶之下是“双锥”和旋转的坡道,  View from the Southeast corner of the Big Roof and Double Cone with access and overview ramps

004-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

高低起伏的屋顶上不断变化的LED屏幕成为了釜山电影中心最鲜明的特征。由视觉艺术家将根据由釜山电影节或釜山市政府举办的不同活动,在巨大的天花板上为其量身定制不同的动态灯效。这个内嵌的灯光界面成了建筑与外界交流的最好平台,也为其使用者创造了一个终生难忘的体验过程。

The dynamic LED lighting surface covering the undulating ceilings of the outdoor roof canopies gives the Busan Cinema Center its iconographic feature. Artistic lighting programs tailored to events of the BIFF or the Municipality of Busan can be created by visual artists and displayed across the ceiling in full motion graphics. Imbedded in the architecture the lighting surfaces serve as a communication platform for the content of the Busan Cinema Center and create a memorable atmosphere.

▽ 高低起伏的屋顶上不断变化的LED屏幕, the dynamic LED lighting surface

007-Busan Cinema Center, Busan, South Korea

008-Busan Cinema Center, Busan, South Korea

009-Busan Cinema Center, Busan, South Korea

建筑极富特色的“双锥”入口空间如同一个巨型的柱体,作为唯一竖向元素支撑起巨大悬挑屋顶结构,同时是连接“电影山”与“BIFF丘陵” 的交通枢纽空间。一层的咖啡馆人来人往,三三两两的客人闲坐在室外的座椅上,度过一段悠闲地时光。而上层隐藏在屋顶体量内的餐厅/酒吧会所拥有一流的出品和景色,高高在上俯瞰着不远处的河流和APEC公园。

在电影节其间,“双锥”的门前将铺上红毯,成为各方贵宾进入釜山电影中心的VIP入口。 一层空间可作为贵宾等待活动开始或是不同活动间小憩的休息空间,同时通过竖向交通系统,也可将人流引导至“电影山”或是“BIFF丘陵”的前厅。

The Double Cone is the symbolic landmark entrance element to the Busan Cinema Center and connects the Cinema Mountain and the BIFF Hill. The Double Cone also is the only vertical structural support for the large cantilevered roof acting as a large, singular column.

The ground level of the Double Cone contains a public café with outdoor seating, and the upper level links to a world-class restaurant, bar and lounge within the roof volume with views overlooking the APEC park and river beyond.

During the festival the Double Cone marks the Red Carpet Zone and VIP entrance to the “Busan Cinema Center”, and can be used as a pre-event space for VIP’s on the ground level, or as a pre-staging area for transfer to the Red Carpet procession to the outdoor cinema stage, or to the upper levels of the Cinema Mountain and BIFF Hill foyers.

▽ “双锥”入口空间以及屋顶下回旋的坡道, The Double Cone Cafe and Entry building with spiraling overview ramps suspended from the Big Roof

012-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

复合型的“电影山”由四个主要空间组成:1000座的综合性剧场拥有舞台塔和完整后台空间,而一个400座以及两个200座的影厅则可在日常使用。剧场和影厅拥有独立的入口空间,但巧妙的设计让这些空间在必要时亦可相互连通,成为完整的大空间。

The Cinema Mountain is a multifunctional building containing both a 1,000 seat multifunctional theater with fly-tower and full backstage support, and a three-screen multiplex comprised of a 400-seat and two 200-seat Cinema. Separate entrances and foyers are provided for theater and cinema respectively, however the foyers and circulation are designed so that they can be combined depending on operational preferences.

▽  “电影山”体量的倾斜玻璃幕墙以及西侧入口,Cinema Mountain sloped glass façade and Western entrance detail

011-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

▽ “电影山”入口空间,Overview ramps and Cinema Mountain entrances detail

013-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

▽ “电影山”体量内部大堂与交通空间,左侧为大剧院体量,Theater and Lobby circulation elements in the Cinema Mountain Lobby with the 900 seat Multifunctional Theater to the left

015-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

三层坐席、专业的视线设计和灵活的声学设计让这个剧院跻身世界一流。附带可移动音响设备的侧台和舞台塔可在举办小型演唱会或歌剧时收起,在大型戏剧、音乐会或其他表演场合是打开,为空间的使用带来更多灵活性。此外,舞台前方的可升降空间可转化为附加坐席、乐池或是舞台的延伸部分而使用。观众席两侧、靠墙的水平向导轨幕帘可随需要关闭或打开,以调整整个空间的声学效果。

The theater is designed as a first-class, flexible hall with seating on two levels and optimal sight lines and adjustable acoustics. A flexible proscenium type stage with side stages and fly-tower accommodates movable acoustical towers used to close down the stage volume for concerts and operatic theater, but can be easily moved for theater, musicals and other staged events. The stage includes a fore-stage lift that can provide additional seating, an orchestra pit or stage extension as preferred. Horizontally tracking curtains along the walls of the audience chamber can be hidden or deployed to adjust the acoustics of the space.

▽ 大剧院舞台视角,900 seat Multifunctional Theater view from stage to auditorium (with piano)

016-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

▽ 400座影厅,Interior of the 400 seat large cinema

017-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

雕塑般的巨型室外屋顶之下的“城市谷地”中,一侧是平整的多功能活动场地,另一侧则是附着于“BIFF丘陵”外侧,可容纳4000人同时使用的阶梯式户外电影院。这个拥有投影屏、舞台空间、音响设备和灯轨的户外表演场地将与室内剧院共享后台的空间和设备。

The Urban Valley is sheltered by a large sculpted outdoor roof and combines a flexible flat ground surface and large stepped tribunes of the BIFF Hill as seating for a 4,000 seat Outdoor Cinema. Accommodation for purpose built projection screens, stages, loudspeaker and lighting arrays are provided allowing for exterior performances to share the interior theater’s backstage facilities.

▽ 露天电影院,后侧是“双锥”和“记忆广场”,View from the tribune during a film screening in the Outdoor Cinema with the Double Cone and Memorial Plaza in the background

010-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

除了露天影院和广场外,“BIFF丘陵”还囊括了展厅会场、电影节中心、电影节办公室以及视觉媒体中心。一层灵活的空间布局让其可以适应电影节期间或是日常使用的不同需求。

The BIFF Hill creates the tribune seating space of the outdoor cinema and the concourse, the convention hall, the BIFF-center, the BIFF-offices and the visual media center. Given the flexible organization of the ground plan, it can be easily adapted to the different requirements during festival and day-to-day usage.

▽ “BIFF丘陵”入口及坡道,Biff Hill entrance and overview ramp connection detail

014-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

在釜山电影节或是其他大型活动时期,红毯区将成为一个媒体聚集的入口空间。红毯从“双锥”活动空间向南延伸,穿过媒体照相区、越过公园沿着码头继续向前。而在平日,红毯区则是釜山电影中心风格独特的入口空间。

“记忆广场”则是专属于“电影山”的入口空间。无柱的屋顶结构解放了广场空间,让其可为各式各样的釜山电影节或釜山城市活动所用。

During the BIFF festival, or for other special events, the Red Carpet Zone is created by a special drop-off and media-event processional entrance. A red carpet can be extended from the Double Cone event space and photo position to the south through the park and along a pier. During non-event periods the Red Carpet Zone acts as the symbolic entryway into the Busan Cinema Center complex.

The Memorial Court is a grand entryway to the Cinema Mountain. Due to the column-free sheltered roof above, this public plaza is a multi-functional event space that can be utilized for BIFF- or Busan City- events.

▽ 夜景,屋顶之下是“记忆广场”和红毯区空间,Evening street level view of the Memorial Plaza and Cinema Mountain entry sheltered by the Big Roof showing the overview ramps that wrap the Double Cone

005-Busan Cinema Center, Busan, South Koreaq

▽ 一层平面,ground floor

P_0508_P01_level +01

▽ 剖面,section

P_0508_P07_section B-B_column

P_0508_P01_section B-B

▽ 草图,sketch

021-Busan Cinema Center, Busan, South Korea

Client: Municipality of Busan
User: Busan International Film Festival

Planning: COOP HIMMELB(L)AU – Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Design Principal: Wolf D. Prix
Project Partner: Michael Volk
Design Architects: Martin Oberascher, Jörg Hugo
Project Architect: Günther Weber
Project Team: Markus Baumann, Jan Brosch, Jasmin Dieterle, Sergio Gonzalez, Hallstein Guthu, Rob Henderson, Veronica Janovska, , Ivana Jug, Matt Kirkham, Jana Kucerova, Dieter Segerer, Anja Sorger
3D Design: Renate Weissenböck, Jan-Ruben Fischer
Model: Paul Hoszowski, Ernst Stockinger, Vincenzo Del Monaco, Johannes Spiesberger, Markus Erhardt, Hyoung Sub, Marc Werner
Photography: Markus Pillhofer
Competition Team: Victoria Coaloa, Rob Henderson, Paul Hoszowski, Jörg Hugo, Irakli Itoni, Alex Jackson, Matt Kirkham, Shannon Loew, Mona Marbach, Jens Mehlan, Tom Wiscombe, Burcu Bicer, Etienne Chanpenios, Monika Heliosch, Akvile Rimantaite
Renderings: Armin Hess/Isochrom
Local Partner: Heerim Architects & Planners, Seoul / Korea
Structural Engineering: B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH Frankfurt / Vienna, Germany/ Austria; Jeon and Partner, Seoul / Korea
Mechanical, Electrical Engineering: Arup, Berlin, Germany
Lighting Design: Har Hollands, Eindhoven, Netherlands
Wind Studies: Wacker Ingenieure, Birkenfeld / Germany
Façade Consulting to CHBL: Face of Building, Oberpullendorf / Austria:
Theater Consulting to CHBL: Artec, New York / USA

CHRONOLOGY
Competition (1st Prize): 11/2005
Start of Planning: 01/2007
Start of Construction: 10/2008
Opening: 29/09/2011

PROJECT DATA
Site Area: 32,100 m²
Net Floor Area (interior spaces): 51,067 m²
Gross Floor Area (interior spaces): 57,981 m²
Built-up Area: 10,005 m² (without roofs)

Drawings: COOP HIMMELB(L)AU
English Text: COOP HIMMELB(L)AU
Chinese Text: gooood

MORE: 蓝天组  COOP HIMMELB(L)AU ,更多关于他们:COOP HIMMELB(L)AU on gooood

Post a Comment