BNV15花园住宅群,挪威 / Reiulf Ramstad Arkitekter

建于英式公园内的现代居住空间

项目标签

位置:

非常感谢 Reiulf Ramstad Arkitekter 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Reiulf Ramstad Arkitekter on gooood Appreciation towards Reiulf Ramstad Arkitekter for providing the following description:

 

选址背景 | Background

BNV15的设计团队以一种夺人眼球的、有创造力的方式将新建筑融入到历史设施之中,并逐渐将其发展成为一个综合建筑群。该项目通过有意识地打造一系列具有地标性的、高品质的建筑来综合和强调了所在地的固有特征。新建筑群提供了多套现代化的公寓,全新的居住环境和20世纪早期具有历史价值的建筑、公园和庭院结合到一起,彰显了客户独特的追求。

Bygdøynesveien 15 (BNV15) has been developed to become a comprehensive facility that combines new buildings within a historic facility in an attractive and innovative way. Through a conscious use of a site-specific and high-quality architecture, the project gathers, reinforces and develops the place’s inherent identity. ⁠The new facility offers forward-looking apartments. The meeting between a new residential environment and the worthy buildings from the early 1900s, as well as park and garden highlights the many qualities of our client’s ambition without compromising the site’s exclusive character.⁠

▼项目概览,overview

基于对该地区历史条件的深入了解、将花园改造成一体化房屋的可行性以及复杂的住宅设计,BNV15注定是一个高质量的项目。作为一个富有意义的环境友好型住宅社区,BNV15不仅拥有很高的建筑品质,还在整个设计和建造方案中都充分体现了本地特征。

The new buildings on the property have become a quality project based on in-depth knowledge of the area’s historical conditions, the transformation of the garden into an integrated housing structure, and a complex housing design. BNV 15 is an important environmentally friendly residential environment with high architectural qualities. Bygdøy is a very attractive area with a distinctive character in Oslo. The project builds under the local character of the solution proposal.

▼全新的居住环境和20世纪早期具有历史价值的建筑、公园和庭院结合到一起,彰显了客户独特的追求,a new residential environment with the worthy buildings from the early 1900s, as well as park and garden highlights the many qualities of our client’s ambition without compromising the site’s exclusive character

 

区位环境 | Situation

该项目位于奥斯陆郊外Bygdøy半岛的Bygdøynesveien路上。该地区的标志性特征是配有大型花园和绿色空间的住宅,以及邻近的几个著名博物馆和地标。项目所在地是一座占地16英亩、隶属于一座新巴洛克式风格的大厦的英式公园。这栋大厦在2012年之前一直被用作加拿大大使官邸。1916年建成的主屋和中央公园区域被划为文化保护区,新的独立别墅被允许在公园两边成排建造。

▼全景手绘图,sketch

The project is located along Bygdøynesveien road, on the Bygdøy peninsula just outside Oslo. The area is characterized by residential buildings with large gardens and green spaces, as well as proximity to several well-known museums and landmarks. The plot, a 16-acre English-style park, belonged to a New Baroque mansion that until 2012 was used as the Canadian ambassador’s residence. The main house from 1916 and the central park area are regulated for the preservation of the cultural environment, while new buildings are allowed in rows of separate villas on each side of the park.

▼住宅周边有大型花园和绿色空间,there are large gardens and green Spaces around the house

 

目标客户 | Users

BNV15住房项目的目标客户是具有坚实经济基础、对住房环境和品质都有所追求的群体。多种公寓组合可适应不同类型家庭的需求。

The target group of the BNV15 housing project is defined by a layer of solid economy that wants quality housing and proximity to Bygdøy and its qualities. The apartment mix provides the opportunity to adapt different types of households within this segment.

▼园区内的住宅符合客户对高品质生活的追求,the residence in the park is in line with the client’s pursuit of high-quality life

 

园区规划 | Approach

基于场地规划的主要方案包括在公园设施的每一侧各打造三栋别墅。由于它们具有不同的特征和方向,因此设计团队将它们分为两种类型:东向公园房,位于Bygdøynesveien和公园之间。西向花园房,位于公园和相邻设施之间的绿色区域。

The architecture main approach is based on the site regulation’s proposal with six freestanding buildings, three on each side of the property’s park facilities. Since these have different character and orientation, we have divided them into two typologies: The park houses, to the east, which lies between Bygdøynesveien and the property’s park. The garden houses, to the west, located in the green area between the property’s park and adjacent property to the west.

▼住宅间的石砌通道,stone passages between the houses

两组住宅都在规模和设计上都参考了Bygdøy当地的建筑。设计团队需要采用一种细致入微的方法,在完整保留历史建筑的同时,为新公寓的居民提供良好的室内外居住环境。因此,项目的关键就是如何定义和建立新建住宅与周围环境、邻近设施之间的联系。

Both groups refer in scale and design to the residential construction of the local context of Bygdøy. It is important to have a nuanced approach to the place with the distinctive and valuable historical buildings on the site, while at the same time the new apartments should offer attractive housing with good indoor and outdoor space for the residents. Therefore, it is crucial to define connections to the surrounding park, the garden, the building environments and the neighboring properties.

▼住宅立面,facade

▼入口区域,the entrance area

公园房井井有条的排布着,它们面向西部的公园,从东侧可通往Bygdøynesveien。每套住宅的体积都经过统一规划,入口也统一位于两房中央以展示其简单的垂直结构。从本质上讲,室内房间的设计是根据光线和房屋朝向来规划的,因此客厅朝向西南和公园,而卧室则主要朝向西北。花园房是西南朝向的,东侧面对公园,并且有进入公园的入口。位于一层的公寓拥有可以连通花园的私人地块。建筑平面图是根据光线和朝向来规划的,因此日光充足的区域总是三面迎光,而从西南方向则能看见夕阳。

▼住宅分布平面图,plan

The park houses are organized so that they face the park in the west with access from the east side towards Bygdøynesveien. The volume of each house is organized so the main entrance is clearly displayed and centrally located. This helps to articulate a simple vertical order. Essentially, the floor plan is organized according to light and orientation so that the day rooms are organized to the southwest and the park while the bedrooms mainly towards the northwest. The garden houses are oriented to the southwest and in the east facing the park with access from it. The building group has a character that addresses the surroundings in a different way in relation to the type of apartment. The apartments on level 1 have their own private ground floor parcels facing two directions and direct access to the park. The floor plan is organized according to light and orientation so that the daytime zone always has daylight from three sides with contact both towards the park and towards the evening sun in the southwest.

▼通向花园的大门,the door to the garden

▼像画框一般的窗户,framed windows

▼位于二楼的起居室和户外露台区域,living room and outdoor terrace area

▼卧室,bedroom

 

选材与景观 | Materiality& Landscape

建筑使用了十分坚固的建造材料,以彰显一种高品质的居住环境。立面覆盖着透光砖的明亮设计将建筑与主屋连接起来。砖块的特殊长条形状和不平整触感让立面变得更加经典和充满现代设计感。除了砖墙立面外,其他区域的建造材料和色彩都十分有限:如窗户开口处的玻璃、入口门的橡木以及黑色喷漆窗框和其他一些技术装置。砖格墙被用在特定的窗户前面以满足特殊的视觉需求。

The architecture uses solid materials that refer to distinctive qualitative living environments. The buildings have cladding of light-soaked bricks in a bright design that link the buildings to the main house. The brick’s special long format and unique, uneven surface give the facades a timeless look that is complemented by modern details and design language. The aim is to use a very limited material palette in addition to the brick facade, including glass in window openings, oak for entrance doors and black-lacquered window frames and technical installations. Brick lattice walls have been also used in front of selected windows with a special need for visibility.

▼立面细部,details of the facade

▼屋顶露台的凹陷设计则确保了邻居之间的隐私,deep bursts on the roof terraces ensure privacy between the neighbors

景天属植物屋顶与周边自然环境相适应。室外区域均采用了坚固的材料:人行道上的鹅卵石、坡道和挡土墙上的灰泥混凝土,以及用于植物容器、黑漆扶手、大门和照明设施的耐候钢。建筑之间种植着山毛榉树篱,现有的石灰树篱已归还给公园。因此,私人花园被赋予了一个隐藏公寓入口的特性。而屋顶露台的凹陷设计则确保了邻居之间的隐私。

The buildings are constructed with sedum roofs which help to fit in the surroundings. The outdoor areas are characterized by robust materials such as cobblestones on footpaths, plastered concrete in ramps and retaining walls, corten steel for plant boxes and black-lacquered handrails, gates and lighting elements. Beech hedges are planted between the buildings and the existing lime hedge has been returned to the park. Thus, the private gardens are given a shielded character with limited access to the apartments. Furthermore, deep bursts on the roof terraces ensure privacy between the neighbors. The outdoor rooms thus create an atmosphere of landscape proximity and architectural quality.

▼傍晚时分的园区景色,in the evening

▼在室内灯光的映衬下,住宅显得高级而温馨,against the background of indoor lights, the house looks advanced and warm

Type: Residential

Location: Oslo, Norway

Program: New apartments in a historic environment

Client: Bygdøy Boligutvikling
Size: 6 820 m2

Commission type: Parallel Assignment, (2015), Completed (2019)
Photo Credits: MarielaApollonio – fotografadearquitectura

More: Reiulf Ramstad Arkitekter,更多关于他们:Reiulf Ramstad Arkitekter on gooood 

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »