BIT Sports Center, China / Atelier Alter

Dialogue on the interdisciplinary discourse between science, architecture and art

Project Specs

Location:

非常感谢时境建筑予gooood分享以下内容 。更多关于他们:Atelier Alter on gooood
Appreciation towards Atelier Alter for providing the following description:

新北京理工大学体育中心位于北京卫星城良乡,连同新的体育馆,二者一起构筑了新校区的入口。体育中心为学校增添了约15700㎡的运动空间,包括3000个座位的篮球场、10条泳道的游泳馆、健身房、武术空间以及拳击室、跆拳道、乒乓球活动空间等。

▼项目概览,overview  ©时境建筑  ©金伟琦

Located in Liangxiang, the satellite city of Beijing, the BIT Sports Center, along with the BIT Stadium, frame an entrance to the new BIT campus. The sports center adds about 15,692 square meters athletic space to the school, includes a 3000 seats basketball stadium, a 10 lanes swimming pool, a gymnasium, a martial art space, and rooms for boxing, taekwondo, table tennis, etc.

▼建筑外观,external view  ©Highlite Images (亮点影像)

▼建筑远景,view from distance  ©Highlite Images (亮点影像)

▼建筑外观,external view  ©时境建筑

▼南侧沿街立面,streetside view  ©Highlite Images (亮点影像)

▼东立面图,east facade  ©Highlite Images (亮点影像)

北京理工大学是一所长期专注于军事科学的大学,在这个项目中,我们从莱奥纳多·达·芬奇的飞行器以及军事科学中广泛应用的抛物线中汲取灵感,延续了达·芬奇关于科学、建筑和艺术之间的跨学科对话:在研究了相关学科的艺术和科学史之后,创造了三个漂浮在空中的相关联的表面作为建筑物的屋顶,空间网架结构支撑起这些曲面构成的拓扑关联体的屋面,直立锁边的金属屋面系统和幕墙体系覆盖整个屋面和立面。金属大量使用于屋顶、天花板和立面上使建筑具有统一的金属色调,呼应了军事领域中的工业美学。

▼设计概念分析图,concept diagram  ©时境建筑

BIT is a university focused on military science. The project continues Leonardo Da Vinci’s dialogue on the interdisciplinary discourse between science, architecture and art. After researching on related art and history of material science, the project draws inspiration from Da Vinci’s flying machine, as well as the geometry of trajectory parabola widely used in military science. Accordingly, two sets of parametric surfaces are created to suspend in the air as the roof for the building. The topological volume framed by the two curve layers are constructed through space frame structurally and covered by standing seam roofing from above and aluminum curtain wall system from below. Aluminum are used over roof, cantilever and facade to give a uniform tone to the building and to response to the industrial aesthetic in military science.

▼北立面图,north facade  ©时境建筑

▼西立面图,west elevation  ©时境建筑

▼北立面细部,zoomed in view of the north facade  ©时境建筑

▼建筑主入口,main entrance  ©Highlite Images (亮点影像)

▼直立锁边的金属屋面系统和幕墙体系覆盖整个屋面和立面,covered by standing seam roofing from above and aluminum curtain wall system from below  ©时境建筑

▼从莱奥纳多·达·芬奇的飞行器以及军事科学中广泛应用的抛物线中汲取灵感,the project draws inspiration from Da Vinci’s flying machine, as well as the geometry of trajectory parabola widely used in military science  ©时境建筑

▼金属铝大量使用于屋顶、天花板和立面上使建筑具有统一的金属色调,呼应了军事领域中的工业美学,aluminum are used over roof, cantilever and facade to give a uniform tone to the building and to response to the industrial aesthetic in military science  ©时境建筑

▼屋顶及立面细部,roof and facade  ©Highlite Images (亮点影像)

▼屋顶及天窗,roof and skylight  ©时境建筑

▼屋顶细部,roof details  ©金伟琦

正如达·芬奇所倡导的“文艺复兴人”一样,个体应该在身体和心智方面都表现出强大的优势。北京理工大学体育中心旨在建立一个多维的开放的校园,同时培养学生的心智与身体,鼓励学生的在校际之间开展对话。我们在城市、建筑两个维度上希望能够传达出对话空间可能,主要是通过平面和剖面两个层面上创造出空间的渗透性。

▼建筑剖面透视图,section in perspective  ©时境建筑

As the Renaissance man in Da Vinci’s time understood intellects as polymaths excelled both in body and mind, the BIT sports center aims for a “multidimensional open campus” that builds students’ body and mind simultaneously and meanwhile, encourages intercollegiate dialogues among students. By doing that, the architecture creates spatial permeability in both urban and architecture scales, through plan and section.

▼大厅,lobby  ©金伟琦

▼大厅一侧可望向游泳馆,view from the lobby to the swimming pool  ©金伟琦

▼在平面和剖面两个层面上创造出空间的渗透性,creates spatial permeability in both urban and architecture scales, through plan and section  ©Highlite Images (亮点影像)  ©时境建筑

在城市维度上:篮球馆位于建筑的东南角,将体育馆与校园主要交通流线和街道生活融为一体;而西部的游泳池则与校园中心广场相连。在建筑尺度上:由于篮球馆的座位被抬高了一层,下方的空间在首层都是相通的,因而室内与室外也形成了很好的联系——从街道到校园,在首层建立了一个新的地平线和视觉渗透;一条内置的入口长廊置于游泳池和篮球馆之间,其南北两个出口正好连接了此前分割的南北校区;在三楼的篮球座位顶部,有一个大窗户,可以俯瞰入口长廊、大厅对面的游泳池以及游泳池一侧的校园;在二楼、三楼和四楼,游泳池后面的运动室——跆拳道、乒乓球和测试中心——都有不同的路径进入游泳池,并且共享来自游泳上方的天窗。由于拥有透明的空间界面,垂直的空间穿透是通过剖面上相互嵌套的功能得以实现。

▼室内流线分析图,interior circulation  ©时境建筑

▼空间功能分析图,fuction analysis

The basketball hall, located at the south east corner of the building, merges the play field with major artery and street life, while the swimming pool at the west is linked to campus central square. Besides urban scale connections, as the seating for basketball hall is elevated for one floor, the programs beneath it are all interconnected and also well connected to the exterior. A horizontal physical and visual permeability, from street to campus, is established at the ground floor. An enclosed entrance promenade, cut between swimming pool and basketball hall, connected north and south campuses together. In the section, the top of basketball seating at the third floor has a large window overlooking the entrance hall and the swimming pool across the hall, as well as the campus beyond the swimming pool. At second, third and fourth floors, the programs behind the swimming pool—taekwondo, table tennis and testing center—all have different apertures into the swimming pool and also share the skylight from the swimming. With transparent interface, vertical permeability is achieved by nesting programs within one and another in section.

▼篮球馆,main court  ©时境建筑

▼活动场地及看台,the court and the upper level seating  ©金伟琦

▼游泳馆,swimming pool  ©金伟琦

▼舞蹈教室,ball room  ©金伟琦

▼细部,details  ©金伟琦

▼走廊,corridor  ©金伟琦

▼屋顶弧线分析图,parabola curve diagram  ©时境建筑

▼屋顶结构分析图,roof layer composition  ©时境建筑

▼水晶几何体的表面反射分析图,crystal surface reflectivity concept  ©时境建筑

▼一层平面图,1F plan  ©时境建筑

▼二层平面图,2F plan  ©时境建筑

▼剖面图,sections  ©时境建筑

业主:北京理工大学
位置:北京, 中国
类别:体育馆
建筑方案主创与室内设计:Atelier Alter Architects时境建筑
设计总包:中国中元国际工程有限公司
设计咨询:北京汉华建筑设计有限公司
主创设计师:张继元,卜骁骏
建筑设计团队:李振伟,覃凯,蒋萍,黄玮,刘同伟,杜德虎,张家赫,颜然,郑来荣,梅家铭,宋利东,赵潇潇,张晶石,韦必达,熊伟,陈威狄,郭晓晴,达雪芸,黄博,马磊磊,曹辉
结构:中国中元国际工程有限公司
机电:中国中元国际工程有限公司
室内设计:Atelier Alter Architects时境建筑
景观设计:中国中元国际工程有限公司
幕墙顾问:深圳朋格幕墙设计咨询有限公司
灯光顾问:京运佑锦照明设计,ZDP中辰远瞻 韩文晶工作室
声学顾问:中国中元国际工程有限公司
建设方:北京建工集团有限责任公司
幕墙施工:山东天幕集团总公司
造价:1.52亿人民币
面积:15692平方米
工程竣工: 2019
摄影师:金伟琦,Highlite Images (亮点影像),Atelier Alter Architects时境建筑
图片版权: Atelier Alter Architects时境建筑

Client: Beijing Institute of Technology
Location: Beijing, China
Category: Sports Center
Architecture and Interior Design: Atelier Alter Architects
Architect of Record: China IPPR International Engineering Co., Ltd.
Design Consultant: Beijing Hanhua Architectural Design Co.Ltd
Design Principal: Yingfan Zhang, Xiaojun Bu
Architecture Design Team: Zhenwei Li, Kai Qin, Ping Jiang, Wei Huang, Tongwei Liu, Dehu Du, Jiahe Zhang, Ran Yan, Lairong Zheng, Jiaming Mei, Lidong Song, Xiaoxiao Zhao, Jingshi Zhang, Bida Wei, Wei Xiong, Weidi Chen, Xiaoqing Guo, Xueyun Da, Bo Huang, Leilei Ma, Hui Cao
Structure: China IPPR International Engineering Co., Ltd.
MEP: China IPPR International Engineering Co., Ltd.
Interior Design: Atelier Alter Architects
Landscape Architect: China IPPR International Engineering Co., Ltd.
Curtain Wall Consultant: PAG Façade Systems Co., Limited
Acoustic Consultant: China IPPR International Engineering Co., Ltd.
General Contractor: Beijing Construction Engineering Group CO. Ltd (BCEG)
Curtain Wall Contractor: Shandong Sky Screen Group Corporation
Cost: $23,449,011
Area: 168,907.3 SF
Project Completion: 2019
Photography: Weiqi Jin, Highlite Images, Atelier Alter Architects
Images: Courtesy of Atelier Alter Architects

More:Atelier Alter,更多关于他们:Atelier Alter on gooood

Post a Comment