BE friendly space, Vietnam by H&P Architects

making contributions to shaping actions of community in the process of creating sustainable spaces

Project Specs

Location:

非常感谢 H&P Architects 对gooood的分享。更多关于他们:H&P Architects on gooood
Appreciation towards H&P Architects for providing the following description:

2013 年,H&P Architects发起了以竹与土为主要原料的系列项目,旨在创造 “高密度城市街区中的友好空间”。自 2013年的BES社区空间以来,这些BE(竹与土)空间为社区提供了开放活动场地,使人们更加关注交流、展览、美食等文化艺术活动。BE友好空间肩负着改善当代人与自然关系的使命。

Initiated by H&P Architects in a combined use of the two major materials Bamboo & Earth since 2013 (BES pavilion in Ha Tinh, 2013) in a series of projects to create “a friendly space in suffocating urban areas”, BE (Bamboo & Earth) friendly space presents an open space for the community, with importance being attached to aspects of culture and art (exchanges, exhibitions, cuisines, ..). BE friendly space is, thereby,expected to undertake the mission to improve the stormy relationship between man and nature in modern times.

▼项目概览,overview © Doan Thanh Ha

BE友好空间位于毛溪镇中心,以本土生态材料打造而成。建造过程简易,由当地建筑工人合作完成。整栋建筑由厚 40 厘米的土夯墙围合而成,相邻体块呈锯齿状,为人们提供了宝贵的绿地。开放空间通过随机布置的110cm × 220cm窗户形成了互动。室内上方采用双层交替的竹制屋顶,可调节光线和通风,模糊了内部与外部、建筑与景观之间的界限。

▼体块生成,generation of the volume © H&P Architects

Located in the centre of Mao Khe town, BE friendly space is made of locally available friendly materials, in simple building operations and with the participation of local builders. The entire project is made of earth-rammed walls (thickness 40cm) adjacent to each other in a zigzag pattern that spares valuable green spaces for common use. These open spaces are also connected to each other through randomly placed windows (110cm X 220cm). Above the used space is a double alternate layer of bamboo- made roof to regulate light and air as well as to blur the boundary between the interior and exterior, architecture and landscape.

▼不同角度看建筑立面,views of facades © Doan Thanh Ha

▼模糊内外空间的界限,blur the boundary between the interior and exterior © Doan Thanh Ha

▼通过门洞形成视线互动,interaction through the doors © Doan Thanh Ha

▼环绕建筑的林间小路,paths around the building © Doan Thanh Ha

▼从门洞看室内,view of the interior space through the door © Doan Thanh Ha

▼随机布置的窗洞,randomly placed windows © Doan Thanh Ha

▼夯土墙围合的活动空间,spaces enclosed by earth-rammed walls © Doan Thanh Ha

▼举办不同文化活动的多功能场地,space for different cultural events © Doan Thanh Ha

▼运用多种生态材料,the use of ecological materials © Nguyen Tien Thanh

▼收放自如的藤制门帘,rattan door curtains to be folded © Doan Thanh Ha

▼竹屋顶可调节通风采光,bamboo-made roof to regulate light and air © Doan Thanh Ha

▼屋顶细部,details © Doan Thanh Ha

毛溪是越南人口最多的城镇之一,城市化和集中化的发展已使这里逐渐失去活力。在这样的大背景下,BE友好空间旨在唤醒社会对友好空间的认识,为未来更多可持续空间的营造注入动力

The objective of BE friendly space is to help raise social awareness of the need for friendly spaces for community in the context of urbanization and concretization which is gradually suffocating Mao Khe – one of the most populous towns in Vietnam, thereby making contributions to shaping actions of community in the process of creating sustainable spaces for the future immediately from today’s friendliness.

▼夜景,night view © Nguyen Tien Thanh

▼穿插的开放空间,open spaces in a zigzag pattern © Nguyen Tien Thanh

▼屋顶,the roof © Nguyen Tien Thanh

▼轴测图,axonometric © H&P Architects

▼节能分析,section perspective © H&P Architects

▼夯土墙建造过程,construction process of the earth wall © H&P Architects

▼竹屋顶建造过程,construction process of the bamboo roof © Tran Tuan Trung

▼平面图,plan © H&P Architects

Location: Mao Khe town, Dong Trieu district, Quang Ninh province, Vietnam
Architect: H&P Architects
Website: www.hpa.vn
Principal Architects: Doan Thanh Ha & Tran Ngoc Phuong
Team: Nguyen Manh Hung, Chu Kim Thinh, Nguyen Hai Hue, Nguyen Van Manh, Nguyen Van Thinh
Bamboo & Earth construction: Nguyen Manh Hung, H&P Architects
Land section area:400m2 (20m X 20m)
Construction area:220 m2
Materials: Bamboo, earth
Date of completion: Nov. 2016
Photographs: Nguyen TienThanh, Doan Thanh Ha

More:H&P Architects。更多关于他们:H&P Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment