ASH Mallorca by Francesc Rifé Studio

The softness and the hardness

Project Specs

Location:

感谢 Francesc Rifé Studio 对gooood的分享 。更多关于他们:Francesc Rifé Studio on gooood
Appreciation towards Francesc Rifé Studio for providing the following description:

“轻盈源于简洁,反之亦然。”
“Lightness comes out of simplicity and vice versa.” – Francesc Rifé

▼鞋店首层室内,interior view of ground floor of the store ©David Zarzoso

设计团队试图通过一种简单、基本的设计美学语言,来形成ASH鞋店的设计概念。在本项目中,对材料的精挑细选决定了空间的造型和布局。柔软的织物缓解了混凝土所带来的冷硬感,而优美的曲线则进一步突出了个性鲜明而大胆的鞋品。

The studio sought to evolve the design concept created for the ASH footwear company through an essential and reductionist aesthetic language. This time, a conscious and austere selection of materials defines the shape and configuration of space. The hardness of the concrete gives way to the softness of the fabric and the virtues of the curved lines compete with bold footwear proposals with a great personality.

▼地下室空间概览,柔软的织物缓解了混凝土所带来的冷硬感,overview of the basement, the hardness of the concrete gives way to the softness of the fabric ©David Zarzoso

商店的墙体表面覆盖着一个浅粉色的织物层,在空间情绪上连接了首层和地下室。轻盈的织物产生了一种恒定且自发的动感,使得整个空间呈现出一种浪漫且活泼的氛围。同时,这也是一个创造空间纹理、颜色和亮度、并利用曲线打造空间边界的机会。

A light pink textile layer unfolds over the body of the shop and emotionally connects the ground floor with the basement. The lightness of this main element generates constant and spontaneous movements throughout the project, feeling it romantic and lively. It is also an opportunity to provide texture, color, brightness and to trace the new curves of the whole space as limits.

▼地下室空间,墙体表面覆盖着一个浅粉色的织物层,the basement, a light pink textile layer unfolds over the body of the shop ©David Zarzoso

其余的混凝土饰面试图通过最小的干预来达到最大的效果。混凝土台面沿着弧线形的墙面布置,创造出一个中性的商品展示台。悬挂在天花板上的展架由蓝色的金属板制成,配合着从墙壁上挑出的置物板,不仅让下层空间更具生命力,更产生了多层次的展示效果。照明设施被隐藏在展架面板的下表面中,以便让人们将所有的注意力都放在商品之上。

The moderation of the concrete, which covers the rest of the surfaces, seeks to achieve, once again, the maximum with the minimum. Platforms that follow the fabric lines and shelves designed in this same material provide neutral stages for product display. Some interferences in the form of suspended elements, made in a blue sheet metal, give life to the sinuous path of the bases, creating different levels of display. In them, the light source is always hidden to focus all attention on whatever it is lighting.

▼混凝土台面沿着弧线形的墙面布置,the concrete platforms follow the fabric lines ©David Zarzoso

▼悬挂的展架和从墙壁上挑出的置物板产生了多层次的展示效果,the suspended elements and shelves on the wall create different levels of display ©David Zarzoso

▼悬挂在天花板上的展架由蓝色的金属板制成,the suspended elements are made in a blue sheet metal ©David Zarzoso

▼从墙壁上挑出的置物板,shelves on the wall ©David Zarzoso

首层和地下室空间在造型上并不对应。因此为了满足结构逻辑,设计团队在空间中置入了一个螺旋楼梯。螺旋楼梯独特的造型使其在无意中成为了鞋店的一个空间特色。深色框架的玻璃立面不仅最大限度地突出了室内空间的存在感,还在将光线引入内部空间的同时勾起了过路行人想入内一探究竟的好奇心。

The drawing of the lower floor does not correspond to the upper floor, so the design of a spiral staircase is the result of the structural logic of the building rather than the aesthetics. Its shape makes of it –without intending to– an outstanding and significant element that can be intuited from the outside. This is possible thanks to a glazed façade framed in a dark color that seeks to highlight the interior to the maximum, bringing light and generating curiosity.

▼为了满足结构逻辑,在空间中置入了一个螺旋楼梯,the design of a spiral staircase is the result of the structural logic of the building ©David Zarzoso

▼混凝土打造而成的螺旋楼梯,是鞋店的一个空间特色,the concrete spiral staircase that is an outstanding and significant element in the store ©David Zarzoso

▼楼梯扶手和墙面细节,details of the handrail and wall surface ©David Zarzoso

▼鞋店外立面,采用深色框架的玻璃立面,
exterior view of the store with a glazed façade framed in a dark color ©David Zarzoso

▼平面布置图,layout plans ©Francesc Rifé Studio

Photos: David Zarzoso
Dimensions: 95 square meters
Technical Lighting: Arkoslight
Construction Company: Montaggio

More: Francesc Rifé Studio
更多关于他们:Francesc Rifé Studio on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment