Artron Art Center, Shenzhen by URBANUS

URBANUS designs a one-stop multi-service printing facility and cultural center.

Project Specs

Design:
Location:

来自都市实践 对gooood的分享。更多关于他们: URBANUS on gooood
Appreciation towards URBANUS for providing the following description:

雅昌不仅拥有世界顶级的印刷技术,还拥有国内顶尖的雅昌艺术网—一个为艺术家建立资料档案的信息平台。基于这样的企业文化背景,加之远离城市中心的基地位置,拟建的深圳雅昌艺术馆被设想为一站式服务的印刷、文化综合服务中心。

Artron is the foremost printing enterprise in China. As the core project of Artron’s printing culture industry, the Artron art website is actively setting up to create archives for artists. Moreover, since the site is at the periphery of the city, the art center will need to be conceived with a one-stop multi-service printing facility and cultural center.

▼ 鸟瞰,birdview

03_bird eye close_DJI_0011_wdy

基地位于被三条高速公路包围的城市边缘,周边的建设环境依然处于规划过程当中,具有相当的不定性。为了不被这样嘈杂、混乱的环境淹没,建筑注定需要率先成为定义这个区域的标志物。毗邻的三条高速公路,决定了建筑形体应以一种完整和连续的姿态,与大尺度的城市基础设施之间形成对话。

The site of Shenzhen’s Artron Art Center is located on the city edge, surrounded by three highways.  In order to keep away from the noisy and chaotic environment, the building is idealized to be a landmark to define this area. Since the main view of this building will come from the three adjacent highways, the building shape should be continuous and integrated with the large-scale urban infrastructure to form a dialogue between the two.

▼ 建筑被三条高速公路包围,the Artron Art Center is surrounded by three highways

02_bird eye 1_DJI_0017_wdy

▼ 草图,sketch

Artron-02 sketch by Meng Yan

将建筑体量做整的同时,又必须考虑如何消解巨大的体量。一方面,在保证完整和连续表面的前提下,裂解出实体面之间精致的开阖关系,为地面行人创造近人尺度的视觉感受;另一方面,在基地一端退让出一块三角形区域,改善周边的城市公共环境,从这个视角,建筑在每个侧面的表情各不相同。

Taking into account the volume as a whole, the architects must think about how to digest this huge volume. On the one hand, on the premise of integrity and continuity, the gaps between the different parts of the volumes were created to bring people the comfortable visual impression when walking in this territory. On the other hand, a triangular plot was reserved as a public park on the corner of the site to improve the urban environment. Observing from this small park, each side of this building is different. For the inner space of this building, the wreathed volume encloses an inner sky garden connecting art center, printing factory, office, the ground public space and is shared by the different departments. This inner sky garden blocks the noise from the outside.

▼ 建筑在每个侧面的表情各不相同,each side of this building is different

04_ele_WPRO 20160205 sz_0068_wdy

04_ele_DJI_0053_wdy     04_ele_2033-add_ac

在建筑内部,盘旋环绕的建筑形体围合出一个由美术馆、印刷工厂、办公空间、底层公共空间等多个部门共享的空中花园。作为独立于外部不利因素的企业内部环境,在空间组织方面,将美术馆从公共属性的功能部分分离,与企业总部并列,独立地悬浮在景观资源最好的顶部,形成空间效果独特的独立艺术空间。这样的处理与流线的安排紧密相关,最终形成了能组织不同人群、不同参观方式的具有多选择可能性的内部丰富流线。

For the internal organization of space, the art gallery was isolated from the public functions on the ground floor and placed in parallel with the corporate headquarters. Elevating those two parts to the top floor, the art museum has the chance to create the effect of an independent art space. The big move created opportunities to provide multiple choices for traveling in different routes to create a rich internal experience.

▼ 盘旋环绕的建筑形体围合出共享的空中花园,the wreathed volume encloses an inner sky garden

05_courtyard_DJI_0004_wdy

05_courtyard-3_6478_ac

05_courtyard-3_0906_zy

▼ 室外平台空间,terraces

05_courtyard-1_9272_ac

05_courtyard-2_0906_151117_zyl     05_courtyard-1_9195_ac

▼ 轴测图,axonometric drawing

Artron-03_exploded_01

▼ 装订车间,bookbinding

06_interiorr-4_printing room_6739_ac

▼ 制版车间,plate making

06_interiorr-4_office_6714_ac

▼ 美术馆,gallery exhibition

06_interiorr-1_9250_ac

▼ 办公空间,office

06_interiorr-6_9919_ac

▼ 书墙,bookwall

06_interiorr-3_atrium_6515bw_ac

06_interiorr-3_atrium_6513bw_ac

▼ 模型,model

Artron-01 Model

▼ 总平面图,site plan

Artron-01 sitemap

▼ 一层,first floor

Artron-03 drawings_1f

▼ 三层,third floor

Artron-03 drawings_3f

▼ 四层,forth floor

Artron-03 drawings_4f

▼ 五层,fifth floor

Artron-03 drawings_5f

▼ 书墙设计,the bookwall

Artron-03_exploded_atrium archive

Artron-04 Atrium Archive-drawing by Wendell

主持建筑师:孟岩
项目经理:周娅琳
项目建筑师:饶恩辰 | 魏志姣(景观)
项目组:熊嘉伟 梁广发 吴春英 艾芸 孙艳花 黄志毅(建筑)| 林挺 于晓兰 刘洁 陈丹平 黄陈航(景观)| 姚殿斌(技术总监)

项目地点:深圳南山区深云路19号
项目时间:2008-2015
项目状态:在建
用地面积:12,535㎡
建筑面积:41,504㎡ (地上约36,876㎡,地下约4,628㎡)

业主:深圳雅昌彩色印刷有限公司
室内合作:Wendell Burnette Architects | 极尚建筑装饰设计
结构合作:广州容柏生建筑结构设计事务所
机电合作:天宇机电工程设计
幕墙顾问:易科建筑幕墙技术有限公司
摄影师:陈冠宏 吴其伟 王大勇

Artron Art Center

Principle Architect: Meng Yan
Project Manager: Zhou Yalin
Project Architect: Rao Enchen (Architecture) | Wei Zhijiao (Landscape)
Team: Xiong Jiawei, Liang Guangfa, Wu Chunying, Ai Yun, Sun Yanhua, Huang Zhiyi (Architecture) | Lin Ting, Yu Xiaolan, Liu Jie, Chen Danping, Huang Chenhang (Landscape) | Yao Dianbin (Technical Director)

Project Location: Shenyun Rd. 19, Nanshan District, Shenzhen
Project Period: 2008-2015
Project Status: Under Construction
Site Area: 12,535㎡
Floor Area: 41,504㎡

Client: Shenzhen Artron Colour Printing Co.,Ltd.
Interior Design Collaborators: Wendell Burnette Architects | Artmost Design and Construction Co.,Ltd.
Structural Collaborators: Guangzhou RBS Architecture Engineer Design Associates
Mechanical Collaborators: Shenzhen Tianyu Dynamo-electric Engineering Design Firm
Facade Consultant: ECO Building Facade Technologies Ltd.
Photographers: Alex Chan, Wu Qiwei, Wang Dayong

MORE: 都市实践  URBANUS ,更多关于他们: URBANUS on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment