Areia 别墅五式,科威特 / AAP Associated Architects Partnership

细微而协调的差异下的复杂性和多样性

项目标签

设计公司 :
AAP
位置 :
材料 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢来自AAP对gooood的分享。更多关于 AAP on gooood.
Appreciation towards AAP for providing the following description:

该项目位于科威特南部的沙巴·阿尔哈迈德·阿沙巴海洋城。为了扩大可用海岸线的长度,该项目把海洋带进沙漠,创造了一系列的运河,有几个码头和游艇停泊,整个区域被许多其他娱乐活动激活。五个住宅的五个地块位于一个可以俯瞰大海的内河边上。

The project is located in Sabah Alahmed Alsabah Maritime City in the southern part of Kuwait. Developed to expand the length of available shoreline, the development brings the sea into the desert to create a series of canals that are anchored by several docks and marinas and activated by many other recreational activities. The five plots of the five residences sit on one of the inner canals overlooking the sea.

▼项目概览,the overview

   

从早期开始就希望整体设计保持统一。五个住宅将使用相同的建筑语言:用简单的几何平面和基础的设计概念,功能组织方式去构造一个具有当代设计风格连贯性和比例的图像。细微而协调的差异保证了这一组住宅群的复杂性和多样性。

From an early stage, the idea was to develop a sense of unity, using the same architectural language of simple plane geometry, as well as the same basic concept and programmatic organization, resulting in a contemporary image of continuity and proportion, where slight harmonious variations guarantee complexity and diversity to this set of houses.

▼正立面相似却又不同,the facades look very similar but differ in details

   

   

该项目涉及对科威特生活方式及其需求的理解和再现,设计将主要的日常生活区域与海滩、户外庭院、花园和泳池区联系起来。这些区域都被放在了首层,有着观赏运河的绝佳视野。这样住户们可依照他们各自的需求,结合使用这些空间,增强整个公共区域使用的灵活性,同时也使得室内室外被舒适地连接在一起。在入口旁有一个用来聚集访客的社交空间,称为“diwanyia”。

The program involves an interpretation of the Kuwaiti way of life and its needs, relating the main daily living areas with the beach, exterior patios, gardens and pool areas. Positioned in the ground floor and with a privileged view over the canal, they share the ability to combine their use by its dwellers, in order to maximize the overall flexibility, as well as associate the interior space with the exterior areas in a comfortable way, literally extending to the plot limits. On the opposite edge of the plot, next to the entrance, stands a formal social gathering space for guests, the diwanyia.

▼1号别墅沿墙直向户外花园的最瘦长的泳池;the slimmest swimming pool of vila No.1 extending to the exterior garden along the wall

   

▼1号别墅后立面一览,the back facade of vila No. 1

▼2号别墅泳池上方越过一个观景廊道,a sightseeing bridge going over the swimming pool of vila No.2

▼2号别墅的观景廊道在拐角处打开,the sightseeing bridge opens at its corner

   

▼3号别墅泳池横向打开,the swimming pool of villa No.3 lays horizontally

   

▼3号别墅有个与众不同的旋转楼梯,villa No.3 has a distinguished spiral staircase

   

▼3号别墅后立面最为丰富,villa No.3 has the most complex back facade

▼4号别墅泳池同样横向打开,更长,楼顶花园依稀可见;the swimming pool of villa No.4 lays horizontally as well, but longer, and the roof garden is vaguely seen

   

▼4号别墅后立面较为简洁,the back facade of villa No.4 is relatively simple

   

▼4号别墅的屋顶花园,the roof garden of villa No.4

   

▼5号别墅的泳池藏在内部,the swimming pool is hidden inside of villa No.5

   

▼5号别墅后立面,the back facade of villa No.5

上层空间被墙包裹住,有些地方打开,有效地保证了私密性。每个住宅有一些功能上的不同,但并不形象它们作为一个整体存在。在更深处的地方是家庭成员的房间,同时有着一个被保护地能够概览城市的开口。屋顶可以360度俯瞰Khiran全景,使得其成为理想的休闲空间。放上长沙发,以及特别的座位区,适合在阳光不太强烈时观赏日落。员工宿舍在不同的楼层都有,直接连接他们的活动圈子。

Upper floors are bounded by enveloping walls, partially perforated, that effectively guarantee the privacy requested by the program. It withstands certain programmatic variations without compromising the unity as an ensemble. More contained in it self, is reserved for the family bedrooms, with a wider, albeit protected, view over the city. Rooftops with its 360º panoramic view over Khiran make desirable leisure spaces, combining lounge and seating areas for socializing, making it an ideal venue for experiencing the sunset time when the absence of shade is tolerable. Staff quarters, stand in different floors, connecting directly their circle of activities.

▼楼顶设计保证了私密性;the design of rooftop guarantees privacy in neighbors

   

▼立面细部,facade details

   

这五个别墅的基本组织概念是类似的。尽管很设计手法很相似,空间上的构成还是有些许不同,使得每个别墅都有其特别之处。当从路上看时,它们的立面似乎只是单纯地重复了五次。从运河那边看过去就能看到不同的立面设计了。

The five villas, multiply the same organization concept in its basic. Despite the fact that the schematics are very similar, the volumetric composition present gentle variations that make each house unique its own way. When seen from the road, they look like a simple repetition of the same house, a more heterogeneous facade is experienced from the canal.

▼正立面对比,从左往右依次编号5到1;comparison of the facade, No.5 from the left to No.1 on the right

▼后立面对比,从左往右依次编号1到5;comparison of the facade, No.1 from the left to No.5 on the right

这种简单而中立的设计方法,试图通过利用基本的院落式设计来恢复住宅的使用性、功能性和宜居性。这自然与当下这个城市中的住宅发展相矛盾。现在住宅设计纷繁多样,缺少颜色、尺寸、形式、材质和建造方式上的标准。这种复杂的异质性让这个地方还不能被简单地定义。

The simple and neutral approach, tries to restore use, functions and habitability on a basic, shade and courtyards design options in a natural contradiction with what at this point is the development of this city, where the architectural anarchy of the different residential designs, the lack of criteria in color, dimensions, form, textures and construction options create a complex, heterogeneous image of a place that is yet to be defined.

▼室内的设计风格也不尽相同,each villa has its own interior design style

   

▼室内交通空间,interior circulation space

   

▼庭院,courtyard

▼首层平面,ground floor plan

▼二层平面,first floor plan

▼楼顶平面,rooftop plan

▼前后立面,elevations

项目名称:Areia
建筑师:AAP联合建筑师合作伙伴
主要设计师:Abdulatif Al Mishari,Osvaldo de Sousa,Rui Vargas。
合作者:特尔莫罗德里格斯,卡拉巴罗佐,佩德罗米兰达,阿尔巴杜阿尔特,莱昂内尔埃斯特里加,卡罗帕尔马,穆罕默德卡鲁特,伊曼纽尔格拉夫,安东尼奥布里加斯,埃尔维诺多明戈斯,若奥科斯塔,哈桑贾维德,杜阿尔特科雷亚,马里亚纳内维斯,路易斯埃斯特维斯。
景观设计合作者:苏珊娜皮涅罗。
室内设计合作者:Leonor Feyo。
MEP合作者:RúbenRodrigues,Vando Beldade,Mohammed Hassan。
平面设计合作者:Aquilino Sotero。
项目地点:科威特,Al Khiran
完成年份:2017
建成面积:2063平方米
项目管理:Asbuilt
合作者:Vando Beldade。
照片提供:JoãoMorgado

Project name: Areia
Architects: AAP Associated Architects Partnership
Principals: Abdulatif Al Mishari, Osvaldo de Sousa, Rui Vargas.
Collaborators:Telmo Rodrigues, Carla Barroso, Pedro Miranda, Alba Duarte, Lionel Estriga, Carlo Palma, Mohammed Karout, Emanuel Grave, António Brigas, Elvino Domingos, João Costa, Hassan Javed, Duarte Correia, Mariana Neves, Luís Esteves.
Landscape Design Collaborators: Susana Pinheiro.
Interior Design Collaborators: Leonor Feyo.
MEP Collaborators: Rúben Rodrigues, Vando Beldade, Mohammed Hassan.
Graphic Design Collaborators: Aquilino Sotero.
Project location: Al Khiran, Kuwait
Completion Year: 2017
Built up Area: 2063 sqm
Project Management: Asbuilt
Collaborators: Vando Beldade.
Photo credits: João Morgado  

More: AAP



发表评论

4 评论

  1. 有意思! 挺纯净的感觉

  2. Profile Photo

    弱弱的问一下,科威特的房子贵吗?

  3. Profile photo of Escape at dawn

    室内植物和挂画配饰给人耳目一新的感觉,很喜欢建筑入口感觉有点单调

  4. 单栋感觉一般,但是组和看起来感觉很棒

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×