Aptus Factory Showroom by Hooba Design

Develop a win-win pattern between industrial buildings and greenery

Project Specs

Location:

感谢 Hooba Design 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Hooba Design on gooood
Appreciations towards Hooba Design for providing the following description:

项目需要为Karaj郊区的Aptus混凝土砌块制造厂设计一座室内外展厅,以及配套的管理用房。

The project brief consisted of an indoor-outdoor showroom, as well as administrative department of Aptus Concrete Block Manufacturing Factory in the suburbs of Karaj.

▼项目顶视图,top view of the project ©M.Hassan Ettefagh

▼沿街外观,street view ©M.Hassan Ettefagh

工业、农业和简陋的住宅是郊区的主要建造类型,它们之间一直存在着斗争,其结果往往是低层住宅开发获胜,景观和农田被破坏,密集的低品质楼房取而代之。设计的目标是在自然景观和建成环境中创造一种双赢的模式。乡村开发的另一项议题是提供低成本建造方案,并且满足当下的建筑标准。

The design process was initiated by considering the everlasting battle between different construction typologies in the suburbs; mainly industrial, agricultural, and inferior residential fabrics. The winner of such combat is usually the low-grade residential development and the losers are landscapes and agricultural fields which are demolished to be replaced by dense and low quality buildings. The design criteria was to create a win-win pattern between greenery and the built environment. Another issue regarding outskirt developments is to provide cost efficient construction solutions which are also aligned with the latest standards.

▼郊区建造类型分析和设计理念,suburb construction typologies analysis and design idea

考虑到成本控制的要求,设计决定取消所有室内外空间的完成层,以公司生产的混凝土砌块作为唯一材料,组成建筑中所有围护结构。基于最初的设计理念,项目中的建筑体块同时形成了室内外的景观空间。建筑师没有创造一个巨大的“盒子”并在四周种上植物,而是将一个体块打碎成相互独立的小盒子,每个盒子根据功能展现出不同的特征。盒子之间的空地成为绿色的景观,深入到建筑内部。

▼设计分析图,design analysis

Considering the urge for cost efficiency, it was decided to eliminate finishing layers on the entire interior and exterior of the building and to use company’s concrete blocks as the single material forming the entirety of the building envelope. Based on the initial design criteria, the created building volume forms the exterior and the interior landscape at the same time. Instead of creating a huge “box” surrounded by greenery, it was decided to break the volume into smaller boxes which are independent and characterized based on their function. The created voids between the boxes form greenspaces penetrating into the building.

▼打散的体块之间形成道路和庭院,break the volume to create paths and courtyards ©Parham Taghioff

盒子之间的透明隔断在室内外环境之间想成了一种富有层次的关系。砌块作为唯一的建筑材料,加强了人们对室外氛围的感受,自然光随着时间的变化留下丰富的光影。

A layered relationship between interior and exterior was formed through transparencies between the boxes. Limiting building materials to a single block enhances the perception of the exterior atmosphere and creates a varying quality of natural light during the day.

▼展厅内部,可以看到不同的绿色庭院,interior of the showroom with view to different courtyards ©Parham Taghioff

▼透明立面带来丰富的层次,layered relationship formed through transparencies between the boxes ©M.Hassan Ettefagh

Aptus工厂附近也有一些其他混凝土砌块制造厂。项目为城市肌理定义了一种简单的模式,不仅可以节约成本,还可以改进建成环境和自然尽管之间的关系。

There are a number of other concrete block manufacturers in the neighborhood of Aptus factory. This project could define a simple pattern for this urban fabric which is not only cost efficient, but also enhances the relationship between the built environment and the greenspace.

▼夜景,night view ©up/lower right: M.Hassan Ettefagh, lower left: Parham Taghioff

▼分解轴测图,exploded exnometric

▼剖轴测图,axonometric section

Architect: Hooman Balazadeh
Project Manager: Saeed Farshbaf
Construction Manager: Rasool Azhdari
Presentation: Ehsan Lessani
3D Render: Saeed Farshbaf
Client: Aptus Iran Industrial Complex
Design Date: 2019
Completion Date: 2020
Site Area: 1,150 m²
Building Area: 320 m²
Location: Karaj, Alborz Province, Iran
Status: Built
Photo Credit: Parham Taghioff – Mohammad Hassan Ettefagh

More:  Hooba DesignHooba Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment