Aperture by Arno Matis Architecture

The apertures are opening and closing in response to the unique solar exposure of each façade.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 Arno Matis Architecture 予gooood分享以下内容。更多请至:Arno Matis Architecture on gooood 
Appreciation towards Arno Matis Architecture for providing the following description:

坐落于60年代建成的居住社区与高速交通站之间,这栋多户型住宅项目以全新的公共交通导向方式,为对比强烈的两侧环境建立了良好的过渡。作为一个完整的街区项目,Aperture由六层高的公寓开始逐渐下降到二层高的别墅,充分适应了从独栋住宅到城市社区的过渡性氛围。

Located between a single-family neighbourhood developed in the sixties and a rapid-transit station site, this multi-residential project demanded a new form of transit-oriented density that is sensitive to these two contrasting urban conditions. A full city-block site, Aperture responds to this “single-family-transitioning-to-urban” context by stepping-down in scale from a 6-storey midrise block on the arterial, down to two-storey villas, sensitive to the single-family neighborhood to the north.

▼建筑外貌,exterior view

项目街区于流水花园与竹林小院处一分为二,让光影在建筑间折射留存,为居住生活营造明亮的空间环境。由一室公寓到带有车库的三层独栋别墅,该混合居住项目的内部多样性呼应了周边社区环境。层次分明的建筑外形呼应了中世纪的都市建筑风格。巨大的悬臂平台和水平线条强调了建筑的轻盈之感,弱化了庞大的建筑体量。

The building blocks are bisected with water gardens and bamboo courtyards that animate volumes with reflective light. The shallow massing results in bright, light-filled residences. Unit mix is much like its diverse neighbourhood, varying from one-bedroom apartments to standalone three-storey villas with direct parking access. Stratigraphic architectural themes echo the area’s mid-century modern architectural vocabulary. Cantilever decks and strong horizontal lines and create a sense of lightness and lower the massing profile.

▼街区于流水花园与竹林小院处一分为二,the building blocks are bisected with water gardens and bamboo courtyard

▼水平线条强调了建筑的轻盈之感,strong horizontal lines create a sense of lightness

建筑中每一个孔洞结构皆由天然木材外嵌玻璃立面构成,这是设计师在该建筑类型中的全新尝试。历时两年的研究与开发工作,使得该建筑拥有桃木嵌入玻璃层面之间的独特构造。未加着色处理的木材得以保留其原有的天然纹理,在阳光的折射下这些自然的脉络显现得愈加清晰。

Each aperture is framed with natural wood-in-glass; a building skin that is the first of its kind. Two years of R&D resulted in a mahogany veneer encapsulated between two glass layers, the system allows the wood to be preserved in its natural form without staining or color treatment; the richness of the natural wood grain is enhanced through refracted light.

▼独特的天然木材外嵌玻璃立面结构, natural wood-in-glass structure

封闭的UV镜面保护内侧的木结构不受气候的侵袭,降低了对木材的修色和维护成本。此外,绝缘嵌板帮助建筑降低太阳能增益,提高了外墙的热阻效益。

Encapsulated UV glass protects wood from weather exposure, eliminating the need for wood maintenance and staining. The insulated panel also reduces solar gain and increases the thermal resistance of the façade.

▼UV镜面保护内侧的木结构不受气候的侵袭,encapsulated UV glass protects wood from weather exposure

外立面悬挑为建筑提供了被动式遮阳,外悬的独特结构如同光圈一般,随着南北立面的光照条件,该光圈结构由深邃逐渐变浅,以对不同立面的光照效果做出回应。该建筑以 LEED金级为建造标准,采用高性能暖通空调系统,低流量装置及高性能建筑外围结构。雨水收集与排放系统设置于屋顶之上。

Façade openings are programmed to provide passive shading, and act like an Aperture: opening and closing in response to the unique solar exposure of each façade. Apertures are deeper on the south elevation to provide increased sun shading, and more shallow and open to the North, to allow for additional light. Building is built to LEED Gold standard, with high-performance HVAC system, low-flow fixtures, high-performance building envelope. Storm water strategy employed in Villa green roofs and rooftop planters.

▼屋顶绿化,green roof

身居于传统的内向居住社区之中,该建筑的光圈结构为居住者提供了开放的社交场所。如园区般的居住社区,为居住者在生活的间隙里觅得丰富的社交环境,如景观花园,街区喷泉,户外坐席,以及包含种植园,儿童游乐场及户外烧烤区的屋顶露台。居住者在此闲庭信步,享受美好生活。

Aperture provides generous shared open spaces for social interaction, within a traditionally introverted, single-family neighbourhood. The building’s ‘campus-like’ massing creates interstitial social spaces: landscaped courtyards, mid-block water fountain and seating, and a fully-communal rooftop terrace that includes urban agriculture, a children’s play place and BBQ areas where all can share striking rooftop views.

▼怡人的居住环境,the pleasant environment

该项目回应了环公共交通站地区的公共通行网络延伸,及营造步行交通网络的愿景。在与当地社区居民的交谈和对定向群体的调研结果均显示,该混合社区的理想居住人群为寻觅第一套住房的年轻人,和探寻亲密社区的空巢老人。对年轻的购买者来说,小户型更受欢迎,且每栋建筑的屋顶露台增加了居住者的社区融入,同时为居住社区营造了城市农业和儿童游乐场所。对空巢老人来说,他们更关注社区的无障碍设施。在该居住公寓中,宽敞的门房和浴室为轮椅提供了无障碍通行环境。而联排别墅的内置电力井道空间及可拆卸面板,让居住空间具备容纳小型升降梯的可能性。

The project responds to a larger vision of expanding the public transit system and creating walkable synergistic density around station sites. As a result of focus group research by the design team and meetings with community stakeholders, the residential unit mix was designed to fill the specific needs of two distinct demographics, young first-time buyers and down-sizing empty nesters that wished to age-in place in their community. For the young buyers, smaller units were introduced to improve affordability. A generous, fully-public roof space on each building increases the community feel and includes urban agriculture and children’s play places. For the empty nesters, the focus is on mobility and aging in place. These units are slightly larger with fully accessible bathrooms and door widths that facilitate wheel chair access. The lane villa units include power, shaft spaces with floor knock out panels, to accommodate small elevators.

▼公寓厨房内景,interior view of the kitchen

▼洗手间,bathroom

▼建筑形态推演,responsive massing

▼被动式遮阳,passive shading

▼底层平面图,the ground floor plan

▼二层平面图,the second floor plan

▼屋顶平面,roof plan

▼立面,elevation

TYPE Multi-Residential
SIZE 98,000 sq ft (9,108 SM)
ARCHITECT Arno Matis Architecture
DEVELOPER Buffalo Investment Canada

Collaborators
Acoustic Consultant: Brown Strachan
Building Envelope: Spratt Emanual
Construction: Urban One Builders
Concrete: Butler Brothers
Costing Consultant: BTY Group
Code Consultant: LMDG Building Code Consultant
Electrical/Mechanical Engineer: Integral Engineering
Geotechnical Engineer: GeoPacific Consultants
Interior Design: I3 Design
Landscape Architect: Phillips Fervaag Smallenberg
Structural Engineer: Fast & Epp
Sustainability Consultant: Integral Engineering
Traffic Consultant: Bunt & Associates Engineering
Photography: Michael Elkan Photography

More: Arno Matis Architecture,更多请至:Arno Matis Architecture on gooood

Post a Comment