Albanian Carpet by Casanova + Hernandez Architects

Rebuild the public space with domestic character

Project Specs

Location:

来自 Casanova + Hernandez Architects 对gooood的分享。更多关于他们:Casanova + Hernandez Architects on gooood
Appreciation towards Casanova + Hernandez Architects for providing the following description:

Shiroka是一座位于Shkodra湖畔的渔村,靠近黑山国境。这里的居民几百年来都靠湖生活,男人乘小船打渔,女人种植果树、编织手工地毯。曾经的共产主义国家剥夺了城市居民传统的“私人”生活,其覆灭给公众带来了广泛的信任危机,导致一时之间各种对公共空间不受管控的占用和私有化四起。最后,Shkodra湖畔的公共空间被大量违法建造的私人住宅、餐厅、停车场和凉亭占据。“Albanian Carpet”项目拆除了湖畔的违规建筑,将滨水空间还给当地居民,打开看向湖面的景观视野,创造富有地域特征的活力公共空间。

Shiroka is a fishing village located on the shores of Shkodra Lake, near the border with Montenegro. Its inhabitants lived for centuries from the lake, men fishing with small rowboats and women tending orchards and weaving carpets by hand. The reaction to the end of a communist regime that had deprived citizens of living from traditional “private” activities was widespread mistrust in the public sphere, which led to a period characterized by uncontrolled occupation and privatization of public space. As result, the public space of the waterfront of Shkodra lake was occupied with illegal constructions such as private houses, restaurants, private parking areas, and kiosks. “Albanian Carpet” returns the waterfront to the citizens demolishing the illegal constructions, opening the views over the lake, and creating an alive public space with a domestic character.

▼项目整体鸟瞰,overall aerial view of the project ©Ergys Zhabjaku

“Albanian Carpet”项目不仅希望在物理和功能上恢复Shiroka村的滨水环境,还旨在重建一种归属感,让人们重新和公共空间产生关联。项目从传统的Albanian住宅汲取灵感,如同一栋由多个不同的开放房间组成的巨大房屋。长长的U型座椅上,家庭成员可以或坐或躺,甚至小睡一会。从这些房间可以看到湖面的开阔景观,激发居民使用空间进行不同活动,如游戏室、野餐室、休息室、露天剧场、渔夫小屋等。

The “Albanian Carpet” project not only aims to physically and functionally restore Shiroka waterfront but also to rebuild the feeling of belonging and attachment to the public space, which is conceived as a large house made of different open rooms inspired by the traditional Albanian room (ODA), characterized by a long, low U-shaped bench where family members seat, lay and even sleep. These rooms open the views over the lake and stimulate citizen’s interaction with different uses such as playground room, picnic room, lounge room, amphitheater, and the fisherman’s room.

▼不同的开放房间,different open rooms ©Ergys Zhabjaku

▼可以享受湖景的公共空间,public space open to the lake view ©Ergys Zhabjaku

U型房间外部使用石材制成,设有可以坐人的阶梯,与中央广场一起形成了一座临时剧场;内部空间则更为内向,以木材为主要材料。地面、座椅和台阶表面覆盖黑色和白色的花岗岩,依照传统Albanian地毯的图案排布,为公共空间带来了一种地域化的独特特征。

The interior side of the U-shaped rooms is introverted and made of wood while the exterior is made of stone and forms steps for seating that transform the central square into an improvised theater. Pavement, seats, and steps are covered with black and white granite stones following the traditional pattern of the Albanian carpets, which provides a unique and domestic identity to the public space.

▼面向湖面的石阶,享受开阔的湖景,stone steps facing the lake, providing open view of the water body ©Jesus Hernandez Mayor

▼石阶形成看台,stone steps forming a spectators stand ©Orestia Kapidani

▼中央广场,central square ©Jesus Hernandez Mayor

▼黑白花岗岩铺地形成传统Albania地毯图案,black and white granite paving following the traditional patterns of Albania carpets ©Ergys Zhabjaku

原有的巨大树木被保留并融入到了广场设计之中。此外,设计师还在开放的房间中种入了新的小树,为休息和娱乐区域提供阴凉。广场中央没有种树,也未设置任何城市元素,可以满足各种公共演出活动的需求。

The large existing trees are preserved and integrated into the design of the square. New small trees are planted in the open rooms to bring shadows to the seating and playing areas. The center of the square has been kept free of trees and urban elements to allow public events.

▼游乐场,playground ©Jesus Hernandez Mayor

▼滨湖座椅,树木提供阴凉,waterfront seatings, trees providing shadows ©Jesus Hernandez Mayor

▼开阔而丰富的公共活动空间,open public space for various activities ©Orestia Kapidani

▼景观细部,减少机动车入内,landscape details, minimizing the circulation of cars ©Jesus Hernandez Mayor

设计将Shiroka村的滨水空间转变成了一座面向行人的广场,尽量减少机动车的出现。借此,整个村庄的中央轴线共同化作了一片铺地统一的区域,吸引游客驻足。

The waterfront of Shiroka is transformed into a pedestrian-oriented square, minimizing the circulation and presence of cars. The whole central axis of the entire village is transformed into a share-pavement area. A new parking for visitors.

▼鸟瞰,铺地统一,aerial view of the share-pavement area ©Ergys Zhabjaku

▼设计尽量减少车辆的出现,design minimizing the presence of cars ©Ergys Zhabjaku

▼夜景,night view ©Jesus Hernandez Mayor

▼总平面图,site plan ©Casanova + Hernandez Architects

▼中央广场平面图,plan of the central square ©Casanova + Hernandez Architects

▼细部,details ©Casanova + Hernandez Architects

Architects: Casanova + Hernandez Architects
Area: 30000 m²
Year: 2020
Photographs: Ergys Zhabjaku, Jesus Hernandez Mayor, Orestia Kapidani

MORE:  Casanova + Hernandez Architects ,更多关于他们:Casanova + Hernandez Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment