18 Septemberplein Renovation in Eindhoven by UNStudio

The illuminated glass floating on the facade

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 UNStudio 对gooood的分享。更多关于他们:UNStudio on gooood
Appreciation towards UNStudio for providing the following description:

本项目是由泛欧洲零售房地产商Redevco所发起的C&A大楼改造计划的一部分。该大楼建筑面积9,000平方米,高四层,是一个重要的战后保护建筑。UNStudio致力于通过设计将这座历史建筑与其周边的城市环境联系起来。

As part of Pan-European retail real estate investment manager Redevco’s redevelopment of the 9,000 m2, four storey 18 Septemberplein C&A building (a significant piece of protected post-war architecture), UNStudio was invited to restore and connect this historical building to its existing urban context.

▼项目外观,exterior view of the project ©Evabloem

这座C&A大楼曾经备受关注。它由建筑师Jan van der Laan设计,于1952年正式对外营业。然而,在经过了无数次改造之后,该大楼已经不再是这个城市片区内的重点建筑了。地下自行车存放处的大型现代化入口过于引人注目,阻挡了人们看向C&A大楼的视线,以致于不仅掩盖了该大楼自身的特点,更降低了其在街道上的存在感。

参考上述现状,UNStudio提出了一个设计概念:即对该建筑进行品牌重塑和现代化改造。他们对C&A大楼的文化历史进行了深入的分析,并根据建筑的历史价值和最初的设计概念制定出建筑干预的措施。设计团队希望通过减少材料的使用来创造一种轻质的结构,由此催生了使用玻璃结构来进行改造的设计出发点。UNStudio的干预措施有:改变现有一层空间的层高,以便达到更加舒适宜人的效果;并在现有建筑中置入由该大楼最初的设计者Van der Laan所构想的玻璃柱脚结构。另外,考虑到此前人们对大楼的屋顶进行了扩建,UNStudio决定将屋顶恢复为其最初的形式,从而展现出一种强烈的现代主义美学。同时在立面上安装大型的玻璃结构,一方面强调了埃因霍温传统的城市设计,另一方面也作为技术革新的核心突出了C&A大楼的现代属性。

▼设计概念,design concept ©UNStudio

Designed by Jan van der Laan and opened to the public with great fanfare in 1952, the C&A building was long held in high regard. However numerous alterations were made during its lifespan and the building is no longer considered dominant today. The modern addition of large, eye-catching entrances to underground bicycle parking facilities have also obstructed views to the building, with the result that it can no longer adequately express its identity, nor display a clear and recognisable storefront.

For this central refurbishment project, UNStudio therefore imagined a rebranding and a modernisation of the precinct. A cultural historical analysis of the building was carried out and design interventions were proposed based on the building’s historic values and the rhythm and ideas of the original architect. The philosophy of reducing material use to create lightweight structures formed the starting point for investigating the use of structural glass in the refurbishment. UNStudio’s interventions include the repositioning of an entire floor in order to create better floor to ceiling heights and the return to a transparent glass plinth, as originally designed by Van der Laan. During the building’s lifetime, an extension was added to the roof. In UNStudio’s refurbishment, the roof is returned to the strong modernist aesthetic of the original design, while large illuminating glass motifs are installed on the facade, to celebrate Eindhoven’s design heritage, alongside its contemporary reputation as a centre of tech innovation.

▼外观局部,在立面上安装大型的玻璃结构,
partial exterior view of the project, large illuminating glass motifs are installed on the facade ©Evabloem

Ben van Berkel这样说道:“作为一座‘光之城市’, 埃因霍温可谓是创新的理想之地。在C&A大楼中使用玻璃结构不仅可以赋予这座历史建筑一种轻盈感,还可以增加建筑外墙的纵深感。白天里,这些玻璃盒子充当着公共广场的‘眼睛’,让建筑与行人保持联系;夜间,室内的人工照明透过玻璃漫射出来,既照亮了广场,又营造出一种极具呼吸感和生命力的建筑氛围。”这些附加的大型玻璃盒子结构如同照明装置一般,既将大量的自然光线引入了室内空间,又将人造光线漫射到周围环境中。从形式上看,它们不仅以凸窗的形式丰富了大楼的北立面,更吸引了来往行人的目光。

Ben van Berkel: “As ‘the City of Light’, Eindhoven is the perfect place for innovation. The use of glass in the C&A building not only creates a light construction, but it adds variation of depth to the otherwise flush plane of this historic facade. During daytime, the glass boxes act as ‘eyes’ to the public square, allowing the building to interact and communicate with the public, while at night the animated light installations suggest that the building is breathing as it illuminates the square.” These large glass additions take the form of a series of light-filled installations, which celebrate and complement the existing extruding windows on the north facade, whilst also serving to draw the gaze of passers-by towards the building.

▼傍晚时分的项目外观,玻璃结构以凸窗的形式丰富了大楼的北立面,
exterior view of the project at dusk, the glass structures celebrate and complement the existing extruding windows on the north facade ©Evabloem

 

光之体验 | An experience of light

这四个大型的玻璃结构为建筑立面平添了些许反射性和光泽。这些玻璃盒子宽5.5米,高7米,皆重3000公斤。它们充当着建筑的窗户,在视觉上营造出一种漂浮感。而为了实现这种视觉效果,UNStudio与ABT和Si-X密切合作,通过嵌合和胶合的方式,为这些玻璃盒子创造出了一个“隐形”的面板组装系统和墙面附着系统。在荷兰境内,这种类型和规模的玻璃立面还从未实现过。因此为了能够使如此大尺度的玻璃结构附着在原有的建筑立面上,设计团队进行了为期半年的广泛研究。经过反复的试验,最终找到了工艺和精细度都达标的解决方案。

▼玻璃结构尺寸说明,the dimension of the glass structure ©UNStudio

▼玻璃结构分解图,通过嵌合和胶合的方式创造出“隐形”的面板组装系统,
exploded view of the glass structure with interlocking and glued connections to that form an ‘invisible’ support system ©UNStudio

▼玻璃结构的墙面附着方式及其受力分析,
the mounting system and its force analysis of the glass structure ©UNStudio

Reflectivity and sheen are added to the facade through the ambitious construction of four large glass structures. At 5.5 meters wide, 7 meters high and weighing 3000kg each, these illuminated windows appear to float on the surface of the monumental facade. This effect was achieved through a close collaboration between ABT, Si-X and UNStudio, which resulted in the creation of interlocking and glued connections that form an ‘invisible’ support and mounting system. This type and scale of glass facade construction has never before been realised in the Netherlands. In order to make the glued construction possible at such a large scale, the team undertook one a half years of extensive research – and of trial and error – before finally finding a solution that could provide the level of craftsmanship and engineering precision required.

▼玻璃结构细节,details of the glass structure ©Evabloem

这些玻璃结构相对于垂直方向呈10°的夹角,最大程度地实现了原建筑与周边环境的联系。玻璃结构内部采用由荷兰艺术家Arnout Meijer 所设计的LED照明,通过一层附着在玻璃内表面的薄膜来反射和漫射光线。这种薄膜结构能够让光线产生纹理,从而赋予了玻璃盒子一种 “移步换景”般的视觉效果。总体而言,设计团队通过应用最初的凸窗概念,不仅强调了C&A大楼的历史,更加深了建筑与埃因霍温这座光之城市之间的联系。

▼剖面图,玻璃结构相对于垂直方向呈10°的夹角,最大程度地实现了原建筑与周边环境的联系,
section, the glass structures are angled at 10 degrees to maximize visual connections at street level ©UNStudio

Angled at 10 degrees to maximise visual connections at street level, the glass structures are illuminated by LED lighting – designed by the Dutch artist Arnout Meijer – which is reflected and diffused by a thin film on the inside of the glass. Optical effects created by this film form patterns of light, which appear to alter as people move across the square. As such, the original design motif of protruding glass windows is used to emphasise the heritage of the C&A Store, whilst strongly identifying it with The City of Light.

▼项目夜景,玻璃结构内部采用LED照明,通过一层附着在玻璃内表面的薄膜来反射和漫射光线,
night view of the project, the glass structures are illuminated by LED lighting, which is reflected and diffused by a thin film on the inside of the glass ©Evabloem

▼玻璃结构内表面的薄膜结构能够让光线产生纹理,
the thin film on the inside of the glass can create optical effects ©Evabloem

▼项目夜景,night view of the project ©Evabloem

Client: Redevco Nederland B.V
Location: 18 Septemberplein, Eindhoven
Building surface: 10744m2
Building volume: 51227m3
Programme: Renovation / remodel Department Store C&A
Status: under construction
UNStudio: Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with Filippo Lodi, Jacques van Wijk and Alexander Kalachev Hans Kooij, Atira Ariffin, Emma Whitehead, Erwin Horstmanshof, Gys le Roux, Nanang Santoso, Pietro Scarpa, Harlen Miller

Advisors:
Project management: bbn adviseurs, Houten
Structure: SWINN, Gouda
Installations: W4Y adviseurs, Harderwijk
Architecture: Van Manen, Noordwijk
Glass structures: ABT, Delft
Light design glassboxes: Arnout Meijer Studio, Amsterdam

Contractors, suppliers:
General contractor: Stam + De Koning Bouw, Eindhoven
Glassbox contractor: Si-X, Benthuizen (Wout Hoogendoorn, Andre Molenaar, Martijn Leeyen)
Glassbox glass supplier: Thiele Glas, Wermsdorf (D)
Glass crown and aluminium panels: Sorba Projects bv, Winterswijk

More: UNStudio
更多关于他们:UNStudio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment