云阳环湖绿道木鱼包驿站,重庆 / 北林风景建筑研究中心

看与被看的关系

项目标签

位置:

感谢 北林风景建筑研究中心(联系邮箱:315266073@qq.com)予gooood分享以下内容。更多关于:Folie Architecture on gooood.
Appreciation towards Folie Architecture (contact: 315266073@qq.com) for providing the following description:

云阳地处重庆东北部的长江两岸,三峡库区腹地,是一座因水库建设而迁址新建的移民新城。云阳新城山水相融、城林辉映,具有“山在城中,城在水中,人在园中”的独特个性。2015年,云阳县政府委托多义景观等设计单位开展库岸环境综合整治工程,在长江南北两岸及澎溪河东西两岸设计了连贯的滨水景观带,并形成了专供步行和自行车行的慢行系统。我们受多义景观邀请,在环湖绿道木鱼包段设计一座自行车驿站,供游玩至此的市民停车休憩、观景品茗。木鱼包山体探入澎溪河中,因形态像寺中木鱼而得名。驿站选址于山脊西侧,自行车道的转弯处,正对两江大桥,是极佳的观景点,同时从对面看过来,也是重要的对景点。如何处理看与被看的关系,使我们考虑的重点。

▼项目概况,Project Overview

▼位于环湖绿道木鱼包段的一座自行车驿站,a slow traffic system for walking and cycling

Yunyang,in the hinterland of the Three Gorges reservoir area, is located on both sides of the Yangtze River in northeast Chongqing. It is a new immigrant city that has been relocated for the construction of the reservoir. The City and the forest correspond to each other, and the mountains and the river merge together. “The mountains lay in the city, the city stands in the river, and the people live in the parks”. In 2015, the Yunyang County government commissioned Atlier DYJG and some other design firms to carry out the comprehensive environmental remediation project, to design a coherent waterfront belt on the north and south sides of the Yangtze River, the east and west sides of the Pengxi River as well. A slow traffic system for walking and cycling was built up. We were invited by Atlier DYJG to design a bicycle station in the Wooden Fish Section of the greenway along the river. The local people can stop and have a look here when they ride by. The station also serves tea and food. The Wooden Fish Hill extends into the Pengxi River, whose shape looks like a wood fish in the temples. The site is located on the west side of the ridge, the turn point of the bike path, right towards the bridge between the two rivers. It is an excellent viewing spot, and also an important attraction while seeing from the opposite side. We focus on how to deal with the relationship between seeing and being seen.

▼驿站选址于山脊西侧,自行车道的转弯处,正对两江大桥,the site is located on the west side of the ridge, the turn point of the bike path, right towards the bridge between the two rivers

▼是极佳的观景点, an excellent viewing spot

▼从对面看过来,也是重要的对景点,an important attraction while seeing from the opposite side

场地地势东高西低,山体虽然不高,但颇为陡峭,驿站的位置位于半山腰的平台上,库区的消落带之上,背靠悬崖,面朝江水。建筑形体平行于等高线,以减少地形处理;建筑下方砌筑毛石基座,来调节高差。在基座之上,深栗色的折线体型沿着江面水平展开,与背后的悬崖和远处鳞次栉比的高层建筑形成鲜明的对比。提供了观看江景的观景台,屋顶的一角塌落,与地面相接,游人可借此拾级而上,登上屋顶平台,俯瞰宽阔的澎溪河,对望两江大桥,还有远处山脉层峦,伸入水中。

▼体量生成图,conceptual model gif

The Wooden Fish Hill is not pretty high, but quite steep. The east part of the site is higher than the west. The station stands on the platform of the half-hill, above the water-level fluctuation zone, backing the cliff and facing the river. The volume of the station is parallel to the contours to reduce the earthwork. There is a masonry base to regulate the height difference. On the top of the foundation, the deep chestnut-colored folding body spreads along the river, in sharp contrast to the cliff and the high-rise buildings behind. The site is a good place to look out. The visitors can step upstairs to the roof platform by depressing the south corner of the roof to the ground. They can overlook the wide Pengxi River,the bridge, and the mountains far away.

▼建筑形体平行于等高线,以减少地形处理,the volume of the station is parallel to the contours to reduce the earthwork

▼屋顶平台,Roof Terrace

▼建筑下方砌筑毛石基座,来调节高差,there is a masonry base to regulate the height difference

▼供游玩至此的市民停车休憩、观景品茗,the local people can stop and have a look here when they ride by

▼大台阶,Big Stair

▼俯瞰宽阔的澎溪河,对望两江大桥,还有远处山脉层峦,伸入水中,overlook the wide Pengxi River,the bridge, and the mountains far away

木鱼包驿站朝向江面一侧完全开敞,朝向山体一侧也大部开敞。游人即使不进入室内,在自行车道上,视线也能穿透建筑,远达对岸。建筑采用整体的门式钢架结构,从毛石基座上向外悬挑,外包深栗色防腐木板,以材料的质感与肌理来体现巴渝地区粗犷豪迈的地域文化。建筑室内无柱,保证了视线不受遮挡,以获取最好的景观视野。

The station is completely open to the river, and mostly to the hill. The bicycle riders can also penetrate the building on the path, even if they do not go inside. The monolithic door-frame structure, which is cladded the deep chestnut-colored anti-corrosion wood, suspends from the masonry base. The color and the texture embody the building with the regional culture. There are no columns in the building, ensuring the best view.

▼室内,Interior

▼建筑室内无柱,保证了视线不受遮挡,以获取最好的景观视野,there are no columns in the building, ensuring the best view

▼建筑旁的自行车道,Bicycle Path

▼轴测图, axonometric

▼平面图,floor plan

▼立剖面图,elevations and sections

项目名称:云阳环湖绿道木鱼包驿站
项目地址:重庆市云阳县
项目设计/完成年份:2015 / 2019
客户:云阳县城市开发投资(集团)有限公司
建筑设计:北林风景建筑研究中心
主创建筑师:郑小东,段威
设计团队:周超、张铭然
结构设计:常弘
规划与景观设计:北京多义景观规划设计事务所
建筑面积:361㎡
摄影:周超

More:北林风景建筑研究中心(联系邮箱:315266073@qq.com)。更多关于:Folie Architecture on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »