Yasha Headquarters Hangzhou, China by GOA

The magnetic field of business and the salute of craftsmanship

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 大象设计 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多关于他们: goa on gooood
Appreciation towards goa for providing the following description:

亚厦集团作为国内的知名装饰和建筑企业,将其全新总部选择在杭州市西湖区的之江国家旅游度假区内,并期望建筑气质与企业自身的形象设定发生呼应。

As a renowned decoration and construction enterprise in domestic, Yasha Group chose to build its new headquarters in Zhijiang National Tourist Holiday Resort in Xihu District of Hangzhou, and expects its building character to resonate with its enterprise image.

▼项目鸟瞰,aerial view © 是然建筑摄影

基地的长宽比近2:1,东西向较长,通过对周边环境、企业管理模式以及业主期望的综合分析,设计方案既能满足封闭式总部的管理要求,又能形成丰富、自由的院落办公空间。

▼项目区位图,location map © GOA

▼体量研究,volume analysis © GOA

The site has a length-width ratio of nearly 2:1 (east-west direction as the length). Based on a comprehensive analysis of surrounding environment, enterprise management model and client expectations, the architect wishes to not only meet the management requirements of enclosed headquarters but also create a rich and free courtyard office space.

▼项目概览,overview © 是然建筑摄影

东立面,east facade © 是然建筑摄影

出于对功能分区的要求,总部大楼被划分成四栋12层的办公主楼,底部两层设置为商业和展厅,局部断开的设计既丰富了沿街的界面,又贯通了园区内的公共空间,实现了视线上通透、管理上可控的多层级复合空间。

▼概念发展,concept development © GOA

▼概念剖面,concept section © GOA

To satisfy the demand for function-based partitioning, the headquarters building is divided into four 12-story main office buildings, with commerce and exhibition halls arranged in the two bottom layers. The partially partitioned design not only enhances street-front interfaces, but also connects the public spaces in the park, thus creating a multi-layer complex space with transparent sightline and controllable management.

▼四栋12层的办公主楼,there area four 12-story main office buildings © 是然建筑摄影

叠盒子:线、面、体,stacking boxes: line, surface, body © 是然建筑摄影

针对地块比例过于狭长的问题,建筑师将东、南、北三侧的门厅向庭院内推进,使地块长边合理切分,同时增加了一条连通南北办公的景观连廊。于是,一个由南北展示厅相向而形成的庭院将整个园区空间分成了东西两区,空间也变得趣味十足。加之景观连廊和下沉庭院的设定,内部院落也被划分为一系列具有尺度差异的空间。

▼最初的功能规划,initial functional plan © GOA

▼通过加强人在视线上的感知来达成一种 “联结感”,to achieve a sense of “connection” by enhancing people’s perception of sight © GOA

To address the problem of the long and narrow shape of the site, the architect chose to shift the lobbies in the east, south and north towards the courtyard, so that the long side of the site is reasonably segmented and a landscape corridor connecting north-south office functions is added. In this way, a courtyard created by opposite north and south exhibition halls divides the entire park space into east area and west area, making the space far more intriguing. Combined with the landscape corridor and sunken courtyard, the internal courtyard is also partitioned into a series of spaces of variable dimensions.

▼景观连廊,a landscape corridor © 是然建筑摄影

▼下沉庭院,sinking courtyard © 是然建筑摄影

▼大楼入口,entrance of the building © 是然建筑摄影

建筑细部的设计则彰显了亚厦作为建造企业对工艺和技术的追求,风格简约、比例优雅、材质细腻、节点精巧,使得建筑本身与业主的品牌形象融合为一。

▼幕墙立面开启扇及细部做法,opening fan and detail method of curtain wall facade © GOA

▼门厅玻璃肋使用极小勾边,the glass ribs in the hall use very small hooks © GOA

The design of architectural details also reflects Yasha’s pursuit of after craftsmanship and technologies as a construction enterprise. With its concise style, elegant proportion, quality material and ingenious component, the architecture itself is perfectly integrated with the client’s brand image.

▼办公门厅内部,inside the foyer © 是然建筑摄影

▼内部庭院与走廊,indoor courtyard and the corridor © 是然建筑摄影

▼立面图,elevations © GOA

▼剖面图,section © GOA

所在地址:浙江省杭州市
建筑面积:180,000㎡
设计周期:2011-2017
建筑摄影:是然建筑摄影

Location: Hangzhou, Zhejiang
GFA: 180,000 m2
Design Period: 2011-2017
Photography: Shiran Architecture Photography

More:大象设计。更多关于他们: goa on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment