Xizhimen Port Apartment, Beijing, China by SZA

Maximizing the potential of small-scale units

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 盛哲建筑设计(联系邮箱sza_zhe@126.com)予gooood分享以下内容。Appreciations towards SZA (contact: sza_zhe@126.com) for providing the following description:

在城市里,耀眼的建筑如舞台上的“主演”一样吸引大家的眼球,而那些不起眼却又会与我们每天不期而遇的“群众演员”建筑,往往更大程度上构成了我们的城市,影响了我们的生活。在北京,这些建筑多建于近几十年,其中有很大一部分已经不再符合城市发展的需要,并面临着功能和结构改造的需要。更大范围的城市更新逐渐成为建筑师新的课题。此次项目的业主万科作为城市生活的服务商,近年来也将城市更新作为在北京的一个重要关注点,其中自然包含大量与我们生活息息相关的老旧“群众演员”建筑的改造更新。泊寓作为万科专门面向城市青年的长租型公寓产品,也开始越来越多的出现在北京的新老城区。

On the urban stage, “Iconic” buildings play leading role which attract most attention, but those “unremarkable” buildings act invisible role in our daily life which to a greater extent form our city, affecting our lives. In Beijing, many of these old buildings have been built in recent decades, and a large proportion of them are no longer in line with the needs of urban development, and are faced with the need for functional and structural transformation. A wider range of urban renewal has gradually become a new subject for architects. Vanke, the owner of the project, as a service provider for urban life, has also made urban renewal an important concern in Beijing in recent years. The Xizhimen Port Apartment project is a renovation of “unremarkable” old building.

▼项目概览,overview

 

项目背景 | Project background

西直门泊寓项目临近西直门地铁站,位于北京西北二环以北,学院路以东的老街区内,是一栋建于80年代的十层老房子。前身是一座快捷酒店和洗浴中心,很久以前还曾是周边小有名气的“同一首歌”KTV。主体是由南侧主楼和西侧配楼组成的L型建筑和一栋三层东配楼。

Located near Xizhimen Metro station, north of the Second Ring Road. It is a 10-storey building that built in the 80’s, use to be a hotel, a SPA and a KTV. The main structure is an L-shaped building and a three-storey annex building on the east.

▼建筑原貌,original view

 

城市关系 | Site Strategy

项目南侧是一个两岔路口,自然形成三角形的开放场地比街道高1米, 原本作为停车使用。改造后将三角形场地作为面向街道的小广场,围绕广场设置咖啡及小商店外摆,并结合景观设计用台阶和绿化代替原本的矮墙和坡道,形成一处老街区里难得的城市开放空间。泊寓的主入口位于广场远离街角相对安静的一端;L型主楼背后是一个小的露天内院,包含花园,露天影院,小球场,是公寓租客平日活动交流的主要室外空间。

▼场地平面图,site plan

The south side of the project is a two-fork junction, naturally forming a triangular open space which is raised up 1m from the street, originally used as parking. After the transformation, the Triangle site has become a small square facing the street. Around the square set up coffee and small shops, and combined with stepping landscape, together form a rare nice open space in the old urban district. The main entrance of apartment is located in the quiet corner of the square; behind the L-shaped main building is a small courtyard that includes gardens, open-air cinemas and small playground. This courtyard is the main outdoor space for apartment tenants.

▼公寓楼外观,exterior view

▼西侧采光,view from the west

▼积极的城市界面,an active urban interface

▼建筑与周边环境融合,the building is integrated into the surroundings

▼门廊,porch

 

平面改造 | Planning Revision

此次改造,建筑师对每层平面进行了不同的调整。西直门泊寓包含300余间公寓,从最小的8.5平米的迷你公寓至26.8平米的小套房。在标准层通过增加东西侧山墙面的采光,呈现了更积极的城市界面,同时每层的有效采光面增加了50%,这使得全部户型不仅满足了年轻租户的基本的居住需求,也最大化地挖掘了小尺度户型的可能性,在有限面积内提供给年轻租户独立自由的空间。

▼标准层平面图前后对比,typical floor plan before and after renovation

▼东西侧立面增加的窗户带来更积极的城市界面,by adding windows on the east and west side gable, a more active urban interface is presented

The architect made different adjustments to each floor. Port Apartment contains more than 300 rooms, ranging from the smallest 8.5 m2 mini apartment to a 26.8 m2 small suite. By adding windows on the east and west side gable, a more active urban interface is presented, at the same time day lighting for each floor is increased by 50%.

▼设计最大化地挖掘了小尺度户型的可能性,the design maximizes the potential of small-scale units

在建筑的首层,租客回家会先经过街角小广场上的咖啡厅和商业,然后沿着色彩明亮的吊顶骑楼步入镜面雨棚下面的泊寓入口。泊寓客厅丰富的共享功能提供给不同的租户多样性的选择:公共厨房,共享客厅,小剧场放映室,可供聚会用的餐厅和共享后花园庭院等,提供给租户们社交驻足的场所。

The ground floor is totally remodeled with many amenities provided, includes a shared kitchen, community living room, small theater, dining hall, and a shared courtyard etc., for the tenants to enjoy time and socialize.

▼丰富的共享空间,the multi-functioanl shared space

▼休息空间,seating area

▼共享厨房,the shared kitchen

 

立面更新 | Façade renovation

住所和衣着一样代表一个人的气质,给标新立异的现代年轻人设计的公寓,自然需要一个充满活力的高“颜值”外立面。由于原建筑是一栋层高和跨度不均匀,且有大量加固梁柱外露的老楼,同时又需要满足每个房间室外空调机位的摆放,因此建筑师在立面上设计了凹凸丰富的铝板窗套,用节奏变化来满足建筑的客观需求。立面尺度的窗套在转角处跳跃到建筑尺度,仿佛整座大楼在街角广场扭转形成生动的城市雕塑。生动的色彩带给了立面表情和温度,窗套内侧从顶部橘红色到底部淡黄色的渐变仿佛月食呈现的色谱,又像是呼应着开业时北京的金秋。而窗套外侧不易察觉的用灰度反向的渐变,平衡了色彩变化的重心位移。

▼立面配色,facade palette

▼标准墙身,typical facade unit

▼窗套内侧从顶部橘红色到底部淡黄色的渐变仿佛月食呈现的色谱,the inside of the window sleeve changes from orange at the top to pale yellow at the bottom, like the color spectrum of the lunar eclipse

▼立面细部,facade detailed view

▼首层入口空间,entrance area

▼生动的色彩和图案带给了立面表情和温度,the vivid color of the exterior

城市更新的特点是几乎每个项目都是一个没有重复性的新课题。而随着城市发展到一定阶段,更新设计也必然逐渐成为主流。西直门泊寓是一次探索,希望在点式的小众实验型项目和面式的“大拆大建”之外,逐步实践出城市更新的另外一个方式。

The original building has large number of reinforced beams and columns exposed on the façade, with variant spacing; also the renovated facade needs to find space for the AC unit of each room. So the architect designed aluminum window frame projecting out from façade. The scale of the window frame increases at the building corner, as if the entire building were twisting on the square to form a vivid city sculpture. Bright colors bring façade rich expression, the inside of the window sleeve changes from orange at the top to pale yellow at the bottom, like the color spectrum of the lunar eclipse, and also celebrating Beijing’s golden autumn while the Port Apartment opens in October.

▼夜景,night view

▼南立面图,south facade

▼西立面图,west facade

▼设计示意,design concept

项目信息
面积: 11,500平方米
项目完成年份:2018年10月
项目业主:北京万科
建筑设计: 北京盛哲建筑设计咨询有限公司
主创建筑师: 王哲
设计团队: 时微,温泽伟,王梅琳,张艳,韩琪,洪伟
摄影师:金伟琦
施工图设计:北京维拓时代建筑设计股份有限公司
室内精装设计:寸设计
软装设计:北京九和空间设计
景观设计:立宸美加(北京)建筑设计咨询有限公司
标识顾问:北京视域四维城市导向系统规划设计有限公司

Project Credits
Total Area:11,500 m2
Completion:2018.10
Client:Vanke Beijing
Architect:Beijing SZA Architectural Design consultant
Chief Designer: Wang Zhe
Participating Designer: Shi Wei, Wen Zewei, Wang Meilin, Zhang Yan, Han Qi, Hong Wei
Photography: Jin Weiqi
Construction Drawing: Victory Star
Interior Design: CUN Design
Decoration: Beijing 9h Design
Landscape design: LAC landscape and architecture Design
Logo design: Beijing ShiYu Four-Dimensional City Signs system Co.,Ltd.

More:盛哲建筑设计(联系邮箱sza_zhe@126.com

 

Post a Comment