Water Tower Pavilion (Renovation) / META-Project

位于沈阳铁西区的水塔展廊(改造),来自中国的META-工作室

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢META-Project将以下授权gooood发行。
Appreciation towards META-Project for providing the following description:

位于北京的研究-设计机构“META-工作室”近期完成了一个水塔改造项目。这一改造力
图将新的现实以一种复杂精巧的方式植入到旧的工业遗址内。

META-Project, a Beijing based research-design studio has recently completed a
renovation for VANKE China that infused new life into the dilapidated water tower in an
exquisite way.

(PS:META-工作室正在招聘英才,详情请点击招聘信息)

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_Z94L3eU_y50RHzgHrT0NJUfB019xltg-xfBSEyZajaMLsfQltHN0rrErU43aJlAU1VP37HPK8TJn5d6YdcSSy4GahQIE5v3s.jpg

(up 上图)panorama with the context 水塔全景及周边环境

 

水塔位于沈阳铁西区的一个老厂区内,其基址前身为中国人民解放军第一一〇二工
厂,是一家成立于一九五九年大跃进时期的军工厂。作为中国曾经最主要的重工业基
地,沈阳铁西区充满了从那一时期保留下来的大大小小的工业遗迹,随处可见的水塔
似乎成了反映着这一区域工业历史的独特印记,标识着在持续不断变革的现实中依稀
可辨的锚固点。二〇一〇年,水塔的转变开始了,万科集团将其周边的几个工厂收
购,作为沈阳蓝山项目用地。伴随着周边城市的果断建设,这一水塔却被完好的保留
下来-作为原有工业历史的记忆片段,并期望能够在未来成为提供某种公共功能的场
所。

This water tower is located in the campus of a run down military factory, formerly known
as the People’s Liberation Army No.1102 Factory, founded in 1959 during the Great
Leap Forward. As used to be one of the most important heavy industrial production
bases of China, the Tiexi District in Shen Yang is now full of miscellaneous industrial
relics from that period of time. Water towers scattered around the city became the
unique symbols of the history of industrialization in this area, marking vaguely the anchor
points in the ever-shifting reality. Since 2010, the transformation around this water tower
began. VANKE China acquired the campus of the factory and initiated the Blue
Mountains residential complex project. Along with the decisive construction of the
surrounding cities, the water tower was well preserved – as the fragmented memory of
the history of industrialization, and was expected to provide certain public function in the
future.

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_KBLNlv9ROuBNd76Z_PW-GjlMm7ozBlEr3ed8sWH-j8eBwGiMvEm3-zXFiDV9bKAsI4cN-j8gUw8BG4-ZvWDr6DTSTZSa3g-R.jpg

(left左)panorama with the context 水塔全景及周边环境
(right右)exterior perspective 水塔远景

 

对于META-工作室来说,这一水塔提供了似乎是精心设计的线索:从空间上,它恰巧
位于铁西区遗留的工业肌理与即将兴起的复合型居住社区之间的边缘上; 而在时间
上,脱离过去的重工业历史,转型并加速发展的铁西区又将它推到这一新旧时间的交
汇点上。 我们藉此展开了如何将这一水塔置于连续时空中的改造思路,而并不是将其
视为一个孤立的事件:改造后的水塔,其外在形成城市景观中的一个艺术装置,而它
的内在将为周边落成后的社区提供一个新的公共活动空间-水塔展廊。甚至在日常的
使用功能之上,它还可能成为具有某种精神性的场所。

改造是在对待历史与现实的审慎态度下展开的,并探索如何将新的现实植入历史样本
中:一方面,我们尽量不去碰触完整保存的水塔本身,只进行必要的结构加固和局部
处理了塔身上原有的窗洞口;另一方面,新加入的部分-一个复杂精巧的装置-被植
入到水塔内部,中间的主体是两个头尾倒置的漏斗,较小的位于水塔顶部收集天光,
较大的在塔身内部形成了一个拉长的纵深空间,并连接着多个类似“相机镜头”的采光窗
-这些将环境光线经过间接反射导入水塔内部的采光窗从塔身上每一个可能的开口“生
长”出来。 水塔的底部,连接入口与抬高的观景平台之间用回收的红砖砌成可坐的台
阶,这里将成为一个“小剧场”,为周边的公众提供一个小型活动或集会放映的场所;从
这里向上看, 水塔成为一个间接的感受外部世界的感觉器官,光线从顶部的光漏斗及
每一个不同形状及颜色的窗洞口进入到水塔中心的隧道内,并在一天之中持续着微妙
的变化。而从悬挑出塔身的观景平台向周边望出去,这一装置则成为一个单纯的观察
外部世界的取景器。

代表新现实的装置以钢板和玻璃构成,明确的几何形体以及醒目的色彩使之与饱经历
史的斑驳的旧砖墙形成充满张力的对比,对现实与历史之间的差异构成一种特定的表
达。每到夜晚,厚重的水塔渐渐在黑暗中隐去,而明亮的发光体将成为漂浮在空中的
鲜明信号… 透过这个水塔的改造,我们提出询问,将如何看待这段历史?又如何理解
变革的现实?

For META-Project, the water tower, which is re-interpreted as a “Public Folly”, has
provided deliberate clues: spatially, it is situated on the edge in-between the inherited
industrial fabric of Tiexi District and an upcoming residential complex development;
temporally, it is sitting on the dividing line, where Tiexi has deviated from the industrial
past and accelerating towards a different future. Setting off from the precise positioning
with the context, both physical and historical, we started to unfold the concept of the
renovation along the continuation of space-time, instead of taking it as an isolated
event. The renovated water tower, or the “water tower pavilion”, on the outside forms an
artistic intervention in the urban landscape, and on the inside it offers a space for public
activities for the surrounding communities, and even above the mundane usage, it could
became a place for some sort of public spiritualization.

The cautions with which specific renovation measurements are made demonstrate
circumspection. They are being examined on how to embed a new reality in a historical
sample: it is not one that can be easily dismissed as conservative, and neither a jubilant
welcoming of the new globalizing reality. The tower is specifically adapted to a local
context, yet without turning into a pure replica of that context. On one hand, we want to
keep the original water tower intact, only allowing necessary structural reinforcement
and minor treatment on the existing window openings; on the other hand, the new
installation – quite an exquisite device – was inserted into the interior tunnel of the
tower. Two end-to-end funnels form the main part of the installation. While the smaller
funnel on the top gathering daylight, the bigger one shapes the space in the middle with
a seemingly endless depth, and is linked to many camera-lens-like window frames,
which grow out of the tower body from every possible opening. On the bottom of the
tower, theater steps are made to link the entrance and the view platform, which will
become a “mini-theater” providing space for activities or projection for the local public.
From there, the water tower becomes a simple sensory device of the external world, an
ear, or a viewfinder…

The installation represents the new reality with steel and glass. Clear geometries as well
as vibrant colors are implemented so as to make a strong tension with the old brick wall
of the tower. Every night, as the heavy water tower gradually faded in the darkness, the
bright light boxes will become distinct signals floating in the air. Symbolizing a quest to
seek out the hidden corner of the history and archetypes of architecture. Through
renovation of the water tower, META-Project posts the question again on how to look at
the history and how to understand the changing reality?

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_fMpo7FPhds22hLeQx-8QCYFefs0tfL3ZzmjzmKSfJ55llrJJjl0KZ24WGwKeMwOzs3RPdp3XwyOX6OYfM83sa1h9AElKA4Gt.jpg

exterior view 水塔外景

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_EDQ-8y19PxeunP7Aqv18LDAh7bdsL_E1-RB6gHnCqtJS_nJH9rBSGMTdhOxTs_py1uC8PrcqsFdzrdme99hSA4FQ7-d17MAS.jpg

(left左)exterior perspective 水塔远景
(mid中)night view 水塔夜景
(right右)2.5 night view partial 水塔夜景(局部)

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_DrE58uhNe32_7xzW9bj4OdZoCLDlxAkOQs_WYOO9QQL6-3CZyGfzSH4ft-nokMqXxtRftehdNSe3eBLOAzLhtEhSWMQMBwSU.jpg

exterior view partial 水塔外景(局部) &  close-up view 水塔近景

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_5RMx3aVrifPiJk9tv0t4OQPyvvLmc7ljOVjk6-29E-kf2Hic_hhNIkYqge8eBAUwfi99arCuxTV--QbOP9PBjnzQEyQxRXih.jpg

exterior view-up  外部仰视

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_2mH8FXQtWcBFBE9-qZ_iPBnJkCda2WCZ8bJl-bHgtgvStN5FuvqV8C3ZbEIRyney7IAGtL5Lzr_AEg7f7WBI5WtZktiIfSe-.jpg

exterior view-up  外部仰视  &  close-up view 水塔近景

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_Jv_x2Nz7heXBWocdo0eZCppl48UJgGxSaDbaGFjcHhDYvqUjmSOKeN2wzXZyru_4rmrL6n2Ok_pLDSs1oKMGUkwue_7VnX1Q.jpg

close-up view 水塔近景

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_tYK4Wcbica2U_btbs3kEGvNHWUmCDb2MufCTrcpAM_pj-EwIxoZ8CjZCb3oRytnfUTNxsnfthFlI0IjTKJfWbJuZ7Y2uMgIQ.jpg

close-up view 水塔近景

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_-uAn6F1ur7lbzKDzKIW5-uPAG_MZZPLgYbu5IwSGlQBAQMN0oenW3dysW7IaYtqzHZ2UWTMUJ9TDCKh5ouTSe8B958CQGUG3.jpg

(left 左)close-up view 水塔近景
(right up右上)original water tower in factory 原厂区中水塔
(right down右下)original interior view-up 原状内部仰视

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_6-STzirniEP_87WXXD5gJmMn1snu3UA5aPBmsBG5lUBe2js-Qcb_Rjq4qx_iyijK54r0_XUcIysz1e7M3CDgrIWOJO_dUb18.jpg

mini theater inside the water tower 水塔内部小剧场

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_A8AHMJFR9eigvP-5mGs7M4OQfemwf2oN9pMPyFcOOCT9FSMml9syDceVzI6fiVlsiKDXbIyL_chuNHjI_gjD0-xuEsp6W4zB.jpg

mini theater inside the water tower 水塔内部小剧场

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_E5X81i-S6OpvpLOHm01qV_W43Z1iTjSrI80SeV2AlVr9zWhWK9C_J6ijzSKXJwvCFZUvxLHUQr1ljN6COnlHYkMzW4NPwYhR.jpg

(left 左)mini theater inside the water tower 水塔内部小剧场
(right右)from mini theater to the viewing platform  从小剧场通向景观平台

 

项目名称: 水塔展廊(改造) Water Tower Pavilion (Renovation)
项目地点: 中国,沈阳-铁西区
项目功能:  极小展示空间,mini剧场,观景平台
基地面积: 20 m2
建筑面积: 30 m2
设计/建成: 2011/2012
业主:  万科企业股份有限公司
建筑师: META-工作室 (META-Project)
设计团队: 王硕、张婧、常倩倩、黄丽妙、林昌炎、汤恒
摄影:  陈溯

Project:    Water Tower Pavilion (Renovation)
Location:    Shenyang – Tiexi District, China
Program:   X-small exhibition space, Mini Theatre, Viewing deck
Site Area:  20 m2
Built Area:  30 m2
Design/Completion: 2011/2012
Client:  China VANKE Co., Ltd.
Architect:  META-Project (www.meta-project.org)
Design Team:  Wang Shuo, Zhang Jing, Chang Qianqian, Huang Limiao, Lin
Changyan, Tang Heng
Photo by:  Chen Su

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_fvNZ8W7UGP3k2w7c3IFwWtjf9XQSI1vrgNYrlz6q-lO9k7lkFIjCjf5255YxeYz2RgHAqdLf2ciX0sRKcPiMTSThM9LnzZ-w.jpg

concept diagram 概念图示

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_Fj83OvPPh81zBbL-cG49uoS_Wphyok_VBGNVblB4lDuKnwYpeKUJR_D9-mB7b4PwOYLixueJkplW0rKU8Fv-GO3tQ2AfuHTj.jpg

exploded axon drawing 轴测展开图

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_iSWbjS9AJwIBxZREd-owpuTnVgLZxxV_8oXI1TLci4s8g4_1jT-EvbdA2NZt9WKjSpg7_UX5J4LDf8zcqad_Idoczug0bmpy.jpg

overall axon drawing 整体轴测图 &  view up and down 向上看与向下看

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_UDcg4A9tYFmTIUBF11_n7PutB9Ny8LQ49c6_-tfVmSlcIUgavQbFi9yJNTDlIPVHMjebUC53Q3jGMsKy9iXL59HgSaHmbKTq.jpg

Plans 标高平面

 

/wp-content/uploads/2013/08/_c_9RCAhsPeZXUu-cO3ZSu_a5xjGpRYkNpMbJkOa7w6kLdPHbR5bIpB2D3zOtUHrj_YVqQO5FhpcbeepldbCAUKMKzwep4rjzEU.jpg

(left 左)Section N-S 南北方向剖面
(right右)Section E-W 东西方向剖面

 

王硕 
META-工作室 创立合伙人
建筑师,城市研究学者, 策展人
王硕毕业于清华大学并在美国莱斯大学取得建筑学硕士学位,曾在纽约、鹿特丹、北
京多家国际知名的设计事务所从事建筑设计及城市研究。负责的项目实施地包括纽
约、芝加哥、伦敦、阿联酋、以及东南亚主要城市、上海、北京。曾参与荷兰大都会
建筑设计事务所(OMA)的一系列城市规划及建筑项目,包括RAK Gateway City – 荣
获2009全球城市景观与商业地产大奖(Cityscape and International Business Award),
BBC伦敦总部战略规划,以及新加坡凯德The Interlace创新住宅项目, 并作为项目建筑
师设计曼谷最高楼Maha-Nakhon项目。王硕2009年离开OMA,与合伙人一同专注于
META-工作室的实践探索。
王硕的作品具有明确的基于研究的特性,并且试图通过跨学科的合作建立城市研究和
设计实践之间的桥梁。他近年来的研究兴趣集中在亚洲当代都市中日益增强的城市动
态和涌现出的新型城市空间。针对这些主题他发展了一系列城市研究计划,并积极地
将其拓展到多元的当代媒介中,包括文字、影像、网络、装置艺术以及展览。

Shuo Wang
Founding Partner of META-Project
An architect, researcher and curator based in Beijing
Wang Shuo received his B. Arch. from Tsinghua University in Beijing and M. Arch. from
Rice University. He has practiced extensively in New York, Rotterdam and Beijing in the
field of architecture and urbanism research. Projects located from New York, Chicago,
London, and UAE to major South East Asia cities, Shanghai and Beijing. He had
worked for OMA on various large scale projects including RAK Gateway City – which
won the 2009 Cityscape and International Business Award, BBC London headquarter
strategic planning, and Interlace – a residential project in Singapore. As project
architect for OMA’s Beijing office, he worked on the tallest tower complex in Bangkok –
MahaNakhon. Wang Shuo left OMA in 2009 to focus on the practice of META-Project
with partner Zhang Jing and Max Fu.
The work of Wang Shuo is characterized by a research driven approach, and is
intended to bridge design and research with interdisciplinary collaboration. One of his
main interests of research has been the intensifying urban dynamics in contemporary
metropolis in Asia and new forms of emergent urban spaces. He has developed a
series of urban research projects and is actively extending the idea into multiple
dimensions of contemporary medium, including writing, video, web¬site, art installation
and exhibition.

MORE:  META-Project

(PS:META-工作室正在招聘英才,详情请点击招聘信息)

Post a Comment