Villa Criss-Cross Envelope By OFIS Architects

Diagonal crosses act as a functional and graphic representation

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自OFIS Architects对gooood的分享。更多请至:OFIS Architects on gooood 
Appreciation towards OFIS Architects for providing the following description:

这座别墅位于斯洛文尼亚卢布尔雅那市中心的Mirje Suburbs。别墅所在的街道垂直于古罗马墙,并延伸至Plecnik设计的石头金字塔(作为他沿城墙进行的改建项目的一部分)下方的一条步行通道。别墅的新体量被嵌入街边既有的挡土墙内。通过将墙壁合并为新建筑的一部分,新的住宅保留了其在街道上与金字塔轴向对齐的原有位置。

The Villa is located in the Mirje Suburbs within the city center of Ljubljana, Slovenia. The street of the villa runs perpendicular to the ancient Roman Wall and continues into a pedestrian passageway under the stone pyramid designed by Plecnik (as part his reconstruction project along the wall). The Villa’s new structure embeds an existing retaining wall along the street front. By incorporating the wall as part of the new construction, the new house keeps original position on this street in an axial alignment to the pyramid.

▼别墅外观,an external view of the villa

别墅的外部结构由一个立方体量和穿孔的金属外壳组成。体量中的一些部分被挖空,以创造空间形如口袋的空间,带来沿着屋顶向下的锥形台阶、位于入口旁边的空地以及为住宅起居空间准备的带有露台的玻璃中庭。建筑两侧皆利用了带孔的材料,旨在对这一位于历史城区的传统别墅的材质进行抽象化的阐释。粗糙的古典主义立面与双层的穿孔板材相结合;建筑师的任务是通过建立深度上的错觉来实现这种纹理,使建筑在呈现出轻盈感的同时,增强浅米色色调的光影效果。这种立体的纹理创造出动态的抽象感,并将整个建筑体量包裹于内。交叉的十字是一种兼具功能性和图形性的存在。十字结构为板材的框架带来支撑,同时创造出与旧时城市别墅的立面装饰相似的特征。

The external structure is composed of a cube volume and perforated metal envelope. The volume extracts cut-outs to create pockets of space that provide a pyramidical stepping down along the roof, a void along the entrance and private glass patios with terraces for living areas of the house. Using a material with holes on both sides aims to make an abstract interpretation of the texture of classical villas in the historical suburb. The rough classical façade was represented with double perforated panels; the task was to achieve texture through the illusion of depth which allows a light presence and enhances the shadows and reflections off a palette of beige tints. The three-dimensional texture creates a dynamic abstraction while encapsulating its coherent volume. Diagonal crosses act as a functional and graphic representation. The crosses brace the frames of panels and create identity like façade ornaments on historical citizen villas.

▼入口处的口袋空间,the volume extracts cut-outs to create pockets of space

▼立体的纹理创造出动态的抽象感,the three-dimensional texture creates a dynamic abstraction while encapsulating its coherent volume

   

▼十字结构为板材的框架带来支撑,the crosses brace the frames of panels

   

内部体量包含了两种结构:裸露的承重混凝土墙与木制的核心筒。本案的目的是为一户有着三个孩子的家庭打造居所,设计要求在将居住空间最大化的同时使服务空间的占比达到最小。建筑师基于明确的功能需求,通过楼面高差而非墙壁对空间进行了划分:首层是起居和公用空间,二层是孩子们的空间,三层则是父母的房间。别墅中没有地下室,木制核心筒足以提供所有的存放空间。墙壁通过折叠能够容纳居住空间中的碗橱、置物架和抽屉;床、座位和柜台等则直接嵌于地面,以优化空间的使用率,同时便于维护。为多个分区赋予一种相同的功能,使住宅中的不同空间得以彼此相连。

The internal volume embodies two elements: exposed structural concrete walls and a wooden shell. The project required a residence for a single family with three children. The brief was to maximize living area with minimum of the service space. The concept divides space based on distinct program by separating function not by walls but floor levels: ground floor is living/communal space, first floor is children area and second floor parents area. With no cellar, the shell is integral to provide all of the space for storage. The flush walls fold out to house cupboards, shelves and drawers throughout the living areas and furniture such as beds, seating and counters are built into the floor in order to optimize space and provide easy maintenance. This connects different spaces in the house by giving a common function to partitions.

▼公共空间位于首层,ground floor is living and communal space

▼床等家具直接嵌于地面,furniture such as beds are built into the floor

▼木制核心筒足以提供所有的存放空间, the wooden shell is integral to provide all of the space for storage

▼楼梯间, the stair well

▼一至二层的楼梯,staircase between ground and first floor

   

▼木制核心筒中的楼梯,staircase covered by a wooden shell

▼设计概念图,design concept

▼模型,models

   

▼立面图,facades

▼外墙分析图,diagram of the envelope

▼总平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼屋顶平面图,roof plan

▼剖面图,sections

▼结构细部,construction details

 

project: Villa Criss-Cross Envelope
location: Ljubljana, Slovenia
program: residential
client: private
type:single family house
status:project 2012, construction start 2013, completion 2015
area: 340 m2
photo: Tomaz Gregoric
project team
Rok Oman, Spela Videcnik, Tomaz Gregoric
Janez Martincic, Andrej Gregoric, Jan Celeda, Tanja Veselic,
Carlos García-Almonacid, Dani Kaludjerovic, Will Gibson, Marija Barovic, Jamie Lee, Polina Isyanyulova, Daniel Muniz Domínguez, Nika Zufic, Marta Vela, Aubin Gastineau, Catarina Cristovinho, Maria Trnovska, Estefanía Lopez Tornay, Jolien Maes, Katarina Lampic, Sabrina Cep, Jade Manbodh, Elisa Ribilotta, Maria Della Mea, Lukasz Czech,
Istvan Jenei, Dora Kljenak, Marko Gusic
technical team
Structural engineering: IB TECHNO, Gravitas
Mechanical engineering: Vavtar engineering
Electrical engineering: Eurolux
Lighting design: Arcadia lightwear
Interior carpentry: Permiz
Facade and windows contractor: Domal
Main construction contractor: G&A

More: OFIS Architects,更多请至:OFIS Architects on gooood 

Post a Comment