UC Innovation Center / ELEMENTAL

Pure is eternal.

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

非常感谢 Elemental 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Elemental on gooood.
Appreciations towards Elemental for providing the following description:

Angelini集团于2011年在智利天主教大学投资了一座创新中心,旨在鼓励知识和技术的创新并找到他们的商业机会,提高资源效率和增强国家竞争力。

智利建筑事务所Elemental负责设计这座UC创新中心,他们认为在这个建筑中需要将四种方式的工作形式交叉融合:正式工作形式,非正式工作形式,个人工作形式以及集体工作形式。

/wp-content/uploads/2014/11/_c_zhc39sl7Ku1LrlNjFRYhEo6IZLZ5JVTmqxgOSmvFhjTfV-sz0Sy7Mvcn_pKArxITvfRZnmsuSg9-E-Zs09oZOk5p7fISDDqy.jpg

来自建筑师 form the architect:
In 2011, Angelini Group decided to donate the necessary funds to create a center where companies, businesses and more in general, demand, could converge with researchers and state of the art university knowledge creation. The aim was to contribute to the process of transferring know-how, identifying business opportunities, adding value to existing resources or registering patents in order to  improve the country’s competitiveness and consequently its development. The Universidad Católica de Chile would host such a center  and allocated a site in its San Joaquin Campus.

/wp-content/uploads/2014/11/_c_KkX1mYXp6bRm8tBRj1Ed-PL0XGFqIB2RVNi1qVZBywUJH-n-_RayQixrU4JIXqUWjMwcmwEPbh8qDBp7g6TrBWroI1S4Fdth.jpg  

Elemental的建筑师Alejandro Aravena告诉gooood,他们认为人们想创造知识时,面对面的交流方式乃是无以伦比,为此他们在建筑的公共空间里都设置了休息桌椅,增大人群的接触和信息分享机会。建筑中心开放的中庭直达最顶层。在中庭的处理上,他们使用了同通常办公建筑相反的处理手法。Alejandro Aravena继续对gooood说到:”通常的办公建筑四周幕墙相当开放,内部的交通核心则封闭。我们完全相反,内部十分开放,同时较封闭的外立面有助于节能。”

/wp-content/uploads/2014/11/_c_1euefrTvC7I7Lp2ul8yec7DpgoG4_xu2KO9TojXIBpS1SFaW3Mct6EfW7CCXJ2uPvpF9lvnpmdJYgQnSDLb1MlDjwa-cJsf3.jpg

Our proposal to accommodate such goals was to design a building in which at least 4 forms of work could be verified: a matrix of formal and informal work crossed by  individual and collective ways of encountering people. In addition to that, we thought that face to face contact is unbeatable when one wants to create knowledge, so we multiplied throughout the building the places where people could meet: from the elevator’s lobby with a bench where to sit if you happen to run into somebody that has interesting information to share, to a transparent atrium where you can sneak into what others are doing while circulating vertically, to elevated squares throughout the entire height of the building.

The reversal of the typical office space floor plan (replacing the opaque core with transparent curtain wall glass perimeter by an open core with the mass strategically opened in the perimeter) responded not only to functional reasons but to the environmental performance and character of the building as well.

/wp-content/uploads/2014/11/_c_uw2AIeN6sSRf4lU_WIE7A45YeuSox4fJTCWwgd_SdoVIXovSw5dfB2P1zyTEmDkAuOVjtXE-xe2Xr0NPT56PkpRWnF-6KPFB.jpg

客户要求建筑造型十分现代,绝不能和那些常见的玻璃盒子落入一个俗套,同时又要应对当地炎热的沙漠气候,减少对空调的依赖。建筑师采用厚重的混凝土外表皮保护建筑内部,立面开窗均向后退,避免阳光直射,同时开窗设计允许空气对流,通过这样做,建筑的能耗只有45千瓦每平方米,而在当地,这个数字的平均值是120千瓦每平米的能耗。不透明的外观不仅造型特别,也十分节能,同时还保护建筑免收过强光线的照射。

/wp-content/uploads/2014/11/_c_yG1XiZscVl4cp_xJU815M28DOEUAn6-QqRMtUtK_pYwx6MNrOXIZWPpwEJdX4MxNYqUvedMuKV8WLETap7qufAG2eI1cYyJ8.jpg

This building had to respond to the client’s expectation of having an innovation center with a “contemporary look”, but the uncritical search for contemporariness has populated Santiago with glass towers that due to the desert climatic local condition have serious greenhouse effect in interiors. Such towers spend a huge amount of energy in air conditioning. The way to avoid undesired heat gains is not rocket science; it is enough to place the mass of the building on the perimeter, have recessed glasses to prevent direct sun radiation and allow for cross ventilation. By doing so we went from 120 kW/m2/year (the consumption of a typical glass tower in Santiago) to 45kW/m2/year. Such an opaque facade was not only energetically efficient but also helped to dim the extremely strong light that normally forces to protect interior working spaces with curtains and blinds transforming in fact, the theoretical initial transparency into a mere rhetoric. In that sense the response to the context was nothing but the rigorous use of common sense.

/wp-content/uploads/2014/11/_c_te-XDSDncT7cuxPwDqma4Le3VDh-jt3ZU1WZMNeOR6nYgbMO7bXsT22igmge21uOyUe6crW_Xj0XBtdfZS26TKjGSd2rBu-H.jpg

Alejandro Araven还认为创新中心的形象一定要避免过时,不能是风格还是功能的过时,而他们的设计,极为纯粹,清晰,直接。”这种设计就是最灵活的,具有极强的适应力“,Alejandro Aravena对gooood如是说:”该建筑的严整几何造型与极为统一的整体性将抵御风格与风潮的变迁,成为永恒之作“

/wp-content/uploads/2014/11/_c_e_xl3xm78iGuU4F3tsI9IONENTVql_yxCGN7USeQz5Y-zd-2jrirAtzdcWZnD7lMKZ32YuzAwPtCaP-S7EWWE_1Bmixln7Fi.jpg

On the other hand, we thought that the biggest threat to an innovation center is obsolescence; functional and stylistic obsolescence. So the rejection of the glass facade was not only due to the professional responsibility of avoiding an extremely poor environmental performance, but also a search for a design that could stand the test of time. From a functional point of view, we thought the best way to fight obsolescence was to design the building as if it was an infrastructure more than architecture. A clear, direct and even tough form is in the end the most flexible way to allow for continuous change and renewal. From a stylistic point of view, we thought of using a rather strict geometry and strong monolithic materiality as a way to replace trendiness by timelessness.

/wp-content/uploads/2014/11/_c_uZ8A3_eC5GaHxXnHfiHRFJgVVCBTjjrs8ukd8caC2N8KlviQ9iJxn6I4-4AXGu1bdZ986XO8c6pUpQPmiNGGCV0ZqD1h2SR_.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_NKmgaZmN6nI241HBv-3SRE9AQgnSaKHdyNrWwoatbN0_2WXQtGgaosJfgKg8sv8DqXlCUsv7OdCTFt3bhvQUKS2AV66iIt6Z.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_RJ28yfhxQXZXENQh7PkxbxdwHhRNczQOK67KPRwwCXGeb7oSYTGv7tUIecDtp_dB9CyRiL3VHOWZPXlO-c2Hpr46DOoqvZlS.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_lUZxJQQHe2tJy6JLZorMjVI71g8i9KGf4y-pFUhV7WEqkWxalnDmP5cTCgW89WzT_lP5Ndf7JhbRE93VhHw90KcxbE1HNt9p.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_lsOo_vXK_HlEMyMrkVjly41yNz4eGrJ-hncrtTApdT66VOLvNgchlwTk-avrTdk_4w9JfAdvFri7BPjJvHqlPim2oMDF7_sx.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/11/_c_J6I41nPOfknlTFIihxRmoAZTUIz1rM8a-F_nqTg2cB71r8Y3BIFH0DBMNCG-5WLYKb3wQ-aCMMGY7GUE6Cigdjkuc1ZdflxL.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_6FZ8qqaAHEshCKyr_PBla0SDioj0N51CrTsTzZ8EOrggaLMBJ9ox4kCoZR3eaw5z33GsTOpZ8CLwwa5Z3OHxhh1Nd2e8pbhH.jpg

Name and site of the project: Innovation Center UC – Anacleto Angelini, Santiago, Chile.
Architects: Elemental(Alejandro Aravena, Juan Cerda, Gonzalo Arteaga, Víctor Oddó, Diego Torres)
Collaborators: Samuel Gonçalves, Cristián Irarrázaval, Álvaro Ascoz, Natalie Ramirez,
Christian Lavista, Suyin Chia, Pedro Hoffmann
Structural engineering: Mario Alvarez ‐ Sirve S.A.
Electrical engineering: Carlos Gana ‐ Ingenieria y Proyectos ICG y Cía. Ltda
Mechanical engineering: Sirve S.A.
Site supervision: Juan Cerda
Energy efficiency: Bustamante y Encina Asesorías en Sustentabilidad
Independent revision: Gerardo Sepúlveda – S&C Revisores de Edificación
Plumbing Engineering: Vivanco y Vega Ltda.
Air‐Conditioning Project: Gustavo Concha – A&P Ingeniería
Client: Grupo Angelini, Pontificia Universidad Católica de Chile
Site area: 455.351 m2 (San Joaquin Campus’ area)
Total floor area: 8176 m2 (building area) 12494 m2 (parking area)
Cost: 18 millions USD
Design phase: 2011‐2012
Construction phase: 2012 ‐2014
Materials: reinforced concrete, steel, wood, glass
Photo © ELEMENTAL | Nina Vidic; ELEMENTAL | Víctor Oddó; and Nico Saieh

MORE:  Elemental ,更多关于他们请至:Elemental on gooood.

Post a Comment