TresAmore家庭住宅,哥斯达黎加 / Studio Saxe

海边木屋俯瞰太平洋风景

项目标签

设计公司:
类型:
标签:

非常感谢 Studio Saxe 予gooood分享以下内容。更多关于:Studio Saxe on gooood
Appreciation towards Studio Saxe for providing the following description:

Studio Saxe受委托设计一座位于哥斯达黎加Nosara镇山顶的家庭住宅,业主希望住宅能融入自然环境,同时欣赏到壮观的海景与山景。

Studio Saxe was commissioned to design a family home perched on the hilltops of the town of Nosara Costa Rica, that would blend and hide within its natural surroundings whilst opening to the dramatic ocean and mountain views.

▼建筑远眺,住宅融入自然环境,view in distance, the house blending within its natural surroundings  ©Andres Garcia Lachner

 

概念 | Concept

建筑师设计了沿平面拓展的两层屋顶,以保证居住空间不受自然元素的侵扰, 同时,大露台也让建筑与外部景观产生互动。垂直方向上,高耸的交通核打断了水平延伸的屋顶,连接起住宅的不同区域。建筑采用与环境相协调的深色哑光材料,和郁郁葱葱的山区环境融为一体。

Two extended horizontal roof planes provide protection from the natural elements and create large terraces that bring the outside in. A tall vertical volume of circulation interrupts the rooflines and joins all parts of the dwelling. Dark and matte materials were taken as inspiration from the surrounding natural landscape to create a harmonious dialogue between the dwelling and the lush mountain it now belongs to.

▼建筑主立面,水平屋顶与垂直交通核的组合,main facade, horizontal roof planes interrupted by vertical volume of circulation ©Andres Garcia Lachner

▼建筑南侧,配有小水池,south side of the building, a small pool ©Andres Garcia Lachner

 

设计 | Design

由于自然环境对场地规模的限制,Studio Saxe的建筑师决定建造一栋两层高的房屋,并通过错层减轻整体体量。入口连接着引人注目的垂直交通核,可通往下方的公共空间与上方的私人卧室,开敞的空间如取景框一般展示着绝佳海景。建筑内部空间简洁舒适,与焦木框架、黑色窗框以及粗糙纹理的外墙形成鲜明的对比。

Due to the constrained nature of the size of the site, Studio Saxe decided to create a house composed of two floors that in turn are staggered to break the mass of the dwelling. Living public spaces below are linked to private bedrooms above by a dramatic vertical core that provides the entrance of the home and a moment of intense connection to the framed views of the ocean. Softer interior spaces are juxtaposed to harsher textured exterior cladding of charred teak wood and black framed windows.

▼建筑入口位于垂直交通核下方,the vertical core providing the entrance ©Andres Garcia Lachner

▼通过入口,进入通高的交通核空间,through the entrance into the vertical core ©Andres Garcia Lachner

▼楼梯通向二层的起居空间,stairs leading to the living space on the second floor ©Andres Garcia Lachner

▼开敞式厨房与餐厅,open kitchen and dining space ©Andres Garcia Lachner

▼餐厅一览无余的视野,the unobstructed view of the dining space ©Andres Garcia Lachner

 

建造 | Construction

住宅的建造主要考虑土壤的承受力与哥斯达黎加的地震条件。Studio Saxe与工程师共同合作,设计出一种可以预切割的轻型钢结构,便于在现场高效迅速地组装。建筑采用了当地传统的可持续柚木材质,建筑师和客户一起探索古老的碳化技术,用天然油脂保养木材,延长其使用寿命。古老的传统工艺和新技术相结合,创造出既富有热带风情又耐久耐用的建筑。

The construction method of this dwelling came directly from understanding the capability of the soil to hold weight and the seismic conditions that exist in Costa Rica. Together with engineers Studio Saxe decided to create a lightweight steel structure that would pre-cut off site and assembled quickly and efficiently on the site. Teak wood is a prevalent material in the area which is sustainably resourced, and thus the studio and the client wanted to explore the possibility of giving longevity to this natural material by exploring the ancient technique of charring it and finishing with special natural oils. This blend of ancient and new technologies creates an architecture that is both tropical and timeless.

▼宽敞的主卧,采用可持续木材材质,spacious bedroom with sustainably resourced teak wood ©Andres Garcia Lachner

▼主卧外的露台,terrace outside the bedroom ©Andres Garcia Lachner

▼与次卧相对的露台,terrace opposite to the private bedrooms ©Andres Garcia Lachner

▼连接主卧和次卧的走廊,corridor connecting the master bedroom and the second bedroom ©Andres Garcia Lachner

 

可持续性 | Sustainability

Studio Saxe的每个项目都始于细致的场地分析,探索如何把握自然环境,并实现客户的需求。生物气候设计是十分理想的技术过程,建筑师可以科学地理解风、日照、温度和许多其他元素,在不使用主动节能设施的条件下仔细推敲设计,适应环境条件。TresAmore家庭住宅安装太阳能热水系统,最大程度地减少了能源消耗,并采用先进的处理设施,通过过滤装置回收利用水资源。项目充分反映出科学设计与低技建造相结合的设计思路。

Studio Saxe begins every design process with a careful analysis of the phenomenological site conditions and then explores ways of integrating client dreams and comforts within the natural habitat. Bioclimatic Design creates the ideal technical design process to scientifically understand wind patterns, sun exposure, temperature, and many other aspects to then shape the design intelligently to adapt to these conditions without the use of active energy measures.  The Tres Amores House uses the power of the sun to heat water, minimize energy consumption, as well as recycles water through filters, and utilizes state of the art treatment plant systems. This design is a clear reflection of an approach to design that combines high tech preemptive design with low tech construction methods.

▼分析图,考虑自然元素,打通视野,节能减排,diagrams, design adapted to natural conditions, open the view © Studio Saxe

▼细节,卧室的木框架与水泥水池,details, wood frame and cement basin of bedroom © Andres Garcia Lachner

▼傍晚,精致灯光装点露台空间,in the evening, exquisite lighting decorating the terraces ©Andres Garcia Lachner

▼一层平面图,first plan © Studio Saxe

▼二层平面图,second plan © Studio Saxe

▼立面图,elevation © Studio Saxe

▼剖面图,section © Studio Saxe

Location: Nosara, Guanacaste, Costa Rica
Date of Completion: January 2020
Client: The Srebnick Family
Area: Approx. 515 m2
Design Director: Benjamin G. Saxe
Builder: JIMACO
Structural Engineer: Sotela Alfaro Ltda.
Electromechanical Engineer: CIEM Elecromecanica
Photographer: Andres Garcia Lachner

More: Studio Saxe        更多关于:Studio Saxe on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »