TRANE by APOLLO

A three-storey residence incorporated with jazz elements

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 APOLLO对gooood的分享,更多关于: APOLLO on gooood
Appreciation towards APOLLO for providing the following description:

这座住宅位于东京市中心,房主是一对夫妇,丈夫在金融行业工作,妻子就职于高端家具行业。这位丈夫曾经是以为爵士音乐家,他希望设计师能够在客厅中融入其偶像John Coltrane的音乐元素。

This small house in downtown Tokyo is owned by a husband who works in finance and his wife who works in the high-end furniture industry. The husband had previously been a jazz musician, and the starting point for the design was his request that the living space reflect the world-view of his role model John Coltrane’s music.

▼住宅外观,exterior view

▼入口立面,entrance facade

▼住宅的体量通过基柱而抬升于地面,入口位于体量下方的荫蔽处,与停车区域相连
The building is elevated by pilotis, with the entryway located next to a parking area sheltered by the overhanging volume

从楼梯上至二层,可以看到一个爵士酒吧风格的餐厅和厨房空间,为亲朋好友的相聚提供了理想的空间。

A staircase leads to the second floor, where a jazz-bar-like dining and kitchen area offers an ideal spot for sharing a meal or drinks with family and close friends.

▼二层空间概览,overview of the second floor

▼爵士酒吧风格的餐厨空间,a jazz-bar-like dining and kitchen area

客厅拥有倾斜的双层高屋顶,屋顶上的天窗带来大量的自然光线,T台般的钢桥营造出具有工业感的氛围,墙壁上还悬挂着一幅巨大的John Coltrane的照片。这里是房主欣赏爵士乐的好去处。小型阳台朝街道的方向打开,并通过钢制百叶窗来保证空间的隐私性。

The living room is defined by its slanted double-height ceiling and skylights that bring in plenty of natural light, while a catwalk bridge lends an industrial ambiance. The residents enjoy listening to jazz in this space, where a photograph of John Coltrane hangs on one wall. On a small balcony facing the road, steel louvers block visibility from below to ensure privacy.

▼客厅概览,living room

▼客厅中融入了John Coltrane的爵士音乐元素, the living space reflect the world-view of the client’s role model John Coltrane’s music

▼从客厅望向餐厨空间,view to the dining area from the living room

▼T台般的钢桥营造出工业氛围,a catwalk bridge lends an industrial ambiance

▼客厅鸟瞰,aerial view

▼阁楼细部,attic detailed view

▼悬浮的楼梯,the floating staircase

主卧室位于首层空间的最深处,其前方设有一间浴室,通过与之相邻的庭院获得充足的采光。

The master bedroom is at the back of the ground floor, with a bathroom in front filled with peaceful light that pours in from an adjacent courtyard.

▼首层过道,corridor on the ground floor

▼浴室通过与之相邻的庭院获得充足的采光,the bathroom is filled with peaceful light that pours in from an adjacent courtyard

▼浴缸细部,bathtub

儿童房和其他私人空间位于开放式布局的三层空间,从该层还可以通往屋顶酒吧,可供房主和熟客举办花园派对。

The children’s room and other private spaces are located in an open arrangement on the third floor, which also provides access to a rooftop bar where the residents enjoy garden parties with their frequent guests.

▼屋顶露台,roof terrace

通过减少隔墙,设计师在紧凑的建筑中成功地打造出纵向连接的一体化开放空间。最终的建筑犹如一个小型的剧院住宅,房屋的主人在里面演绎着他们自己的故事。

By avoiding partitions in the compact structure, the design succeeds in creating a single open room linked vertically from floor to floor. The result is a theatre-like small home whose residents live their own story.

▼纵向连接的一体化开放空间,a single open room linked vertically from floor to floor

▼住宅夜景,exterior night view

Architect Information
APOLLO Architects & Associates Co., Ltd
E-mail : info@kurosakisatoshi.com
URL : www.kurosakisatoshi.com
Credit Information
Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
Photography : Masao Nishikawa
Project Outline
Location : Meguro ward, Tokyo
Date of Completion : September 2018
Principal Use : Private housing
Structure : Timber
Site Area: 72.19m2
Total Floor Area : 116.57m2 (42.93m2/1F, 42.93m2/2F, 25.59m2/3F, 5.12m2/PHF)
Design Period : October 2015 – February 2018
Construction Period : February 2018 – September 2018
Structural Engineer : Masaki Structure Laboratory (Kenta Masaki)
Lighting design : SIRIUS LIGHTING OFFICE
Material Information
Exterior Finish : Galvalume
Floor : Walnut Flooring and tile Flooring
Wall : Emulsion Paint
Ceiling : Emulsion Paint

More:APOLLO; 更多关于: APOLLO on gooood

Post a Comment