Toy’s Factory by Schemata Architects

The intersection of art and city

Project Specs

Location:

来自 Schemata Architects 对gooood的分享。更多关于他们:Schemata Architects on gooood
Appreciation towards Schemata Architects for providing the following description:

该项目是为一个音乐厂牌打造的办公空间,占据了涩谷街头一幢建筑的整个楼层。这间办公室四面环窗,站在北侧窗户旁,感觉就像漂浮在246号公路上方。为了充分利用这些窗户带来的采光,设计团队计划打造一个中央核心区域,并在区域内设置了会议室、储藏室和咖啡厅。

▼从入口望向办公室,view to the office from the entrance

▼办公室中央核心区,core area of the office

This is an office we designed for a music label, occupying an entire floor of a building located at a five-road junction in Shibuya where Miyamasuzaka, a sloping street traversing Shibuya station, and Route 246 intersect. The office space has windows all around the four sides, and one feels as if floating above Route 246 when standing near windows on the north side. In order to make best use of these window spaces, we made a central core plan and located a meeting room, storage and cafe inside the core.

▼从休息大厅向接待室望去,view from lounge to the waiting room

▼位于核心区的咖啡厅,cafe located in the core area

拥有不同功能和特点的房间,如办公室、休息室和艺人休息厅都围绕着核心区域内功能与之相似的房间分布,并且都面对着采光条件最好的窗户。比如:储藏室和会议室前的空间成为了一个自由办公区;位于咖啡厅前采光充足的东南窗前空间成为了接待室;东北部的窗户和接待室之间连接了导演室、会议室、VIP室和艺人休息厅,在这里还能体验漂浮在城市上空的壮丽之感。

Rooms with different functions and characteristics, namely an office, lounge, and artists room are located around the core in such a way that each room is connected to a related function of a room in the core and also facing the most ideal window condition for its use. For example, the space in front of the storage and the meeting space becomes a free address office; the light-filled southeast window space in front of the cafe located in the core becomes a reception lounge; and the space between the northeast windows and the reception counter, where one experiences a spectacular feeling of floating above the city, accommodates a spatial sequence connecting the director’s room, boardroom and VIP room, and artists room.

▼会议室和艺人休息厅区域,the area of meeting room and artists room

▼会议室,meeting room

▼艺人休息室一角,view of artists room

▼北侧窗户外的夜色让人充满漂浮感,the night outside the north window gives a sense of floating

这些房间彼此松散地连接在一起,形成一个围绕中心区域连续的开放空间,在这儿你可以感受到无处不在的阳光和城市的活力。整个空间中地势最高的是商务间和艺人休息厅,并从它们开始逐渐下降到南侧入口处和办公室。

These spaces loosely connect with each other and form a continuous open space around the central core, where one feels the light and city vibrancy everywhere. The floor level of this continuous space is highest at the executive room and artists room, which gradually descends to the lowest point at the entrance space and office on the south side.

▼商务间,executive room

▼商务间一角,corner of the executive room

房间周围所有的窗户下方都安装了空调,对窗户上方空间的使用也因地板的高度而异。 例如空调的顶部几乎与商务间的地板齐平,营造出完全开放的感觉,让人感觉彷佛遨游于太空;在地板最低的入口处,空调顶部高出地面,被用作工作台;在中间区域,它则被用作休息区。

Air conditioners are installed in the space under all windows along the entire perimeter, and the above-window space is used in different ways according to the floor level of each space. For example, the top of the air conditioner is almost level with the floor at the executive room, creating an impression of complete openness where one feels like flying out to the sky; at the entrance space where the floor is lowest, the top of the air conditioner rises above the floor and is used as a countertop; and in the spaces at the intermediate floor level, it is used as seating area.

▼等候区的自由工作台,free countertop in waiting area

▼工作台细部,details of the countertops

▼休息厅一角,a glance of the lounge

▼空间细部,details of the space

▼自由办公区细部,details of the free office area

▼项目平面图,plan

▼剖面图,section

More: Schemata Architects。更多关于他们:Schemata Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment