The Photo Company by Lovekar Design Associates

Modern photography studio with a raw feeling transformed from an abandoned factory.

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 Lovekar Design Associates 予gooood分享以下内容。更多请至:Lovekar Design Associates on gooood 
Appreciations towards Lovekar Design Associates for providing the following description:

项目为一间摄影工作室,业主是一个年轻摄影师,专于拍摄汽车、产品和时尚等题材。

建筑位于印度普纳,前身为一座废弃多年的破旧工厂。它由一间巨大的厂房,工人房和警备员小屋组成,前部有大量开放空间。由于基地位于禁止开发区域,因此建筑师不能在现有结构之上进行任何加建,只能在保存原有结构的的前提下改造建筑,使其满足新的功能需求。

建筑师在尽量不改变建筑外形的基础上对已有结构实行了可持续性改造。印度气候炎热,不适于采用大面积开口和玻璃,因此结构上的开窗被控制在了最少,仅利用拥有彩色窗框的前窗和顶部开放的边庭进行采光和通风。

The project is a photography studio complex for a young photographer who specializes in automobile, product and fashion photography.

The premise, based in Pune, India, which was earlier a factory complex, was in an abandoned and dilapidated state as it was unused for many years. It comprised of a large factory shed, servants’ quarters and a watchman’s cabin with a good amount of open spaces in the front. This area was in a no-development zone, hence it was not allowed to build any additional covered structure outside the limits of the existing structures in the complex. The exercise therefore, was to provide all the requirements while maintaining the footprints of the existing structures.

Sustainability is achieved by using the existing structure with minimal changes to the architectural footprint. The climate in India being hot, doesn’t allow for large openings and use of glass. The structure, therefore, has minimal windows and obtains light and ventilation only through the front colored windows and the side court, which is open to sky.

▼ 建筑外观,external view of the building

1-entrance1_photo company_Lovekar

▼ 改造前后平面,建筑外形没有变化,plan before and after renovation, remainning the architectural footprind

5-original plan_photo company_Lovekar

5-renovated plan_photo company_Lovekar

高大宽敞的厂房被改造成了摄影工作室,警备员小屋和工人房则变为了显影室和办公室。新办公室厂房之间有一个宽7英尺宽的闲置空间,建筑师将其改造成了一个过度庭院,与办公室在视觉上相连。

The Factory shed was converted into the studio for the photography due to its expanse and the height available, while the watchman’s cabin and the servants’ quarters were converted into an image processing unit and an office respectively. An unused space of about 7’ between the new office (erstwhile servants’ quarters) and the factory shed was converted into a transition court, which the office looked into. 

▼ 展开轴测图示意改造内容,exploded axon showing the content of renovation

5-explode axon_photo company_Lovekar

庭院的上方覆盖藤架,为两侧由实墙构成的办公室提供自然通风和采光。庭院前侧以L型矮墙进行部分围合,上方设置L型藤架,标识出办公室入口。办公室面向景观庭院的巨大开窗中设置线性排布的彩色厚木板,可以一览室外景色。建筑师在庭院中原有植物的基础上又增加了一些绿化,并设置了几把绿色长椅,将这里变成了一个供人休息的舒适空间。

This court, which is secured with a M. S. Pergola above, provides light and ventilation to the office, which has blank walls on 2 sides. An L- shaped wall flanks the court on the front side, providing some enclosure and housing the L shaped pergola, which highlights the entrance to the office. Linear, multi-colored windows in wood planks, open out the office façade to the paved, landscaped entrance court with existing and added plants and a couple of green benches.

▼ 办公室前入口庭院,内设绿色长椅,entrance court with green benches in front of the office

1-entrance2_photo company_Lovekar

▼ 设有藤架的办公室入口和办公室与工作室之间的边庭,窗户上设置彩色木板,office entrance and side court between the office and the studio covered by pergola , window with colored wood planks

1-entrance3_photo company_Lovekar     3-side court2_photo company_Lovekar

▼ 办公室,面向边庭的立面完全开放,office open its facade to the side court

2-office1_photo company_Lovekar

2-office4_photo company_Lovekar

项目希望传达出一种自然粗犷的感觉,因此建筑师使用被称为“印度人造石”的素混凝土建造地面和部分重点墙壁,并将人工抹灰的墙壁涂成土黄色,形成粗犷的外观。门窗上涂有颜色明快的丙烯酸乳胶漆,与黑色的天花形成鲜明对比。

The project needed a raw and rustic feel to it. Hence plain cement concrete flooring, which is called “The Indian Patent Stone”, was used for flooring and highlighting a few walls. Other than this, paints in earthen shades were used on hand-plastered walls to give a raw look. The ceiling was painted black, while the doors and windows were painted in bright shades of acrylic emulsion paint.

▼ 素混凝土墙地面和黑色天花,呈现出粗犷的感觉,floor and walls in plain cement concrete and black ceiling, creating a raw feeling

2-office2_photo company_Lovekar

2-office3_photo company_Lovekar

基地的另一侧为厂房主入口,旁边设有警备员小屋和卫生间。在这片区域进行的设计工作只有重新设计卫生间,为其增设隐藏入口用的墙壁,并用砖砌框架围合出了一个室外休息空间,设有盆栽鸡蛋花和黄色的长椅,上方以竹竿制成的藤架覆盖,凉爽而安静。

On the other side of the plot was the main access to the factory shed with a watchman’s cabin and an outdoor toilet. This area was worked on by re-designing the toilet, adding a wall that hid the toilet door and creating a frame in brickwork that gave an identity to the space. This frame houses a bamboo pergola with a potted Frangipani and a yellow bench, creating an enclosure for outdoor seating.

▼ 显影室和卫生间前的休息空间,rest area in front of the image processing room and toilet

4-image processing2_photo company_Lovekar

4-image processing_photo company_Lovekar

设计几乎没有使用任何装饰,光和空气等自然元素与热带地区传统的建筑形式和颜色构成了全部的设计语言,以最少的成本在短时间内将废弃的工厂转变成了一间供年轻摄影师使用的现代工作室。

The design character too is minimal, with almost no decoration. Natural elements such as light and air along with architectural characters and colors that are local to the tropical climate of India forms the design language. An unused factory complex was thus converted into a contemporary studio for a young photographer with minimal expenditure and in a short time frame.

▼ 夜景,night view

1-entrance night_photo company_Lovekar

▼ 细部平面和剖面,detail plans and sections

5-detail plan1_photo company_Lovekar

5-detail plan2_photo company_Lovekar

Location: Talawade, Pune, India
Architect: Ashwin Lovekar, Anjali Lovekar
Client : Mr.Varun Sathe, The Photo Company
Project Area: 4800 sq.ft.
Civil contractors: Ajey Deodhar, Shivkumar Ranbhor
Carpentry contractors: Swarooparam Mistry
Electrical contractors: Singh Electricals
Project Estimate: 40 Lacs
Initiation of Project : 2015 November
Completion of project: 2016 May
Materials used: Indian Patent stone, Asahi Glass 8 mm thick, Asian Paints External and Internal acrylic emulsion paint

Drawings: Lovekar Design Associates
English text: Lovekar Design Associates
Chinese text: gooood

More: Lovekar Design Associates,更多请至:Lovekar Design Associates on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment