The Chemin des Carrières Quarries’ Track by Reiulf Ramstad Arkitekter

Providing a different view on everyday landscapes.(updated)

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 Reiulf Ramstad Arkitekter 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Reiulf Ramstad Arkitekter on gooood
Appreciation towards Reiulf Ramstad Arkitekter for providing the following description:

Chemin des Carrières矿场游览道如同开阔景观中一道飘扬的丝带,顺着法国东部城市阿尔萨斯原野中的Rosheim-St Nabor铁路廊道延伸,以柔和而明确的方式,表达了景观设计师将空间交还与民的尝试。

Chemin des Carrières, the Quarries’ Track, is a lace undulating in the landscape, an invitation to travel as our ambition behind the reconquest of the Rosheim-St Nabor railway in Alsace, France.

▼项目场地及周边环境,Project site and surrounding environment ©Florent Michel 11h45

通往矿场的铁路呼应着孚日山脉地区起伏的地形蜿蜒而上,尽管并不明显,但如今遗留的铁路系统仍然悄悄讲述着这片场地与在此生活的人们的过往。而如今,这道顺着铁路延伸的路径引领着人们重新找回城市已渐渐被人遗忘的一面,无论是到访的游客抑或城市居民都将从一个全然不同的角度去欣赏似乎已习以为常的景观。而正如曾经同时承担起工业与交通两个职责的铁路一般,路径的设计也必须在提供便捷交通的同时,考虑到穿行其上的人们的视觉感受。

Ominous, sometimes hidden, the vestiges of the railway still mark the reading of the site. The desire to create a route to serve the quarries had to adapt to the undulating landscapes of the sub-Vosges hills and the very form of the tracing tells the history of the landscape and the men. The journey to discover forgotten landscapes or to take a different view on everyday landscapes is addressed to both local users and tourists. Like the old track that offered a dual function (industrial and passenger transport), the route has a double vocation where the functional must rub shoulders with the imaginary of travel.

▼览道如同开阔景观中一道飘扬的丝带,The walkway is like a fluttering ribbon in the open landscape ©Florent Michel 11h45

▼瞭望台底部用钢柱支撑,The bottom of the observatory is supported by steel columns ©Florent Michel 11h45

蔓延11公里的道路仿佛是一个娓娓道来的故事,而位于标志性空间处的节点将这个“故事”分成了四个章节,塑造出截然不同的空间秩序,将多样化的景观氛围一一呈现。极具特色的景观元素点缀其中,刺激着过往游人的感官,而不时出现的水景则渲染出另一种活跃的氛围。

Along the 11km path goes a story, which the stops split into four chapters of different sequences of landscapes offering varied universes and highlighting remarkable sites. Unusual elements punctuate the way, aiming at awakening the visitor’s senses, and water is encountered repeatedly.

▼横跨河流的桥梁装置,A bridge across a river ©Florent Michel 11h45

▼细部,Details ©Florent Michel 11h45

Boersch讲诉着水的故事。奔腾的河流诚实地反映着所在区域的环境状态,也是宁静风景中一个极富活力的元素,一直流向大海,联系起城镇与世界。两个高耸的木质结构如同城市入口处的一扇大门,也为游人提供了一片遮挡风雨与日晒的场所。在滨河一侧,景观团队拓宽了河岸,建立起一个大型开放式露天剧场,创造出人与水岸更为亲密的关系。

▼宁静风景中一个极富活力的元素,A vibrant element in a tranquil landscape ©Florent Michel 11h45

▼圆弧形钢板底部打造出可供休憩的座位,The bottom of the circular steel plate creates seats for rest ©Florent Michel 11h45

▼迷宫一般的装置,A labyrinth of devices ©Florent Michel 11h45

Boersch tells the story of water. The river, which historically allowed connection to the world and tells about the true cleanliness of a place. It is a dynamic element in the landscape, running to the ocean. Two wooden structures create two doors to mark the city entrance and offer shelters for travelers. We enlarge the riverbed and build a large open space amphitheater to access the water.

▼细部,Details ©Florent Michel 11h45

▼细部,Details ©Florent Michel 11h45

Leonardsau讲诉着大地的故事。树木耸立在道路的两侧,用繁茂的枝叶搭建起一条绿色的“隧道”。道路尽头耸立着两块巨大而轻薄的锈蚀钢板,向着远处开阔的原野微微倾斜,成为了两种截然不同的景观空间中的转换。穿过这扇“大门”,远处St-Odile山脉起伏的天际线也随之映入眼帘,仿佛召唤着人们继续前行探索。

▼树木耸立在道路的两侧,用繁茂的枝叶搭建起一条绿色的“隧道”, A long green tunnel ©Florent Michel 11h45

▼穿过这扇“大门”,远处St-Odile山脉起伏的天际线也随之映入眼帘,Embodying a door and opening a perspective towards Mont St-Odile, which develops the idea of discovery ©Florent Michel 11h45

Leonardsau tells the story of the land. After a long green tunnel, two large corten steel blades amplify the opening effect at the end of the forest corridor to the open landscape, embodying a door and opening a perspective towards Mont St-Odile, which develops the idea of discovery.

▼道路尽头耸立着两块巨大而轻薄的锈蚀钢板,向着远处开阔的原野微微倾斜,Two large corten steel blades amplify the opening effect at the end of the forest corridor to the open landscape ©Florent Michel 11h45

Ottrott讲诉着旅行的故事。作为曾经的火车站点,这个节点空间将铁路的历史生动地呈现出来,桥梁、杆秤、起重机、抽水机,点缀在场地中的工业元素无一不在叙述这曾经的过往。在错落的建筑肌理中,活跃的水景与坚毅的混凝土交相辉映,将建筑、历史元素与景观相互连接。

Ottrott tells the story of travel. Former train station, the stop materializes the history of the railway and highlight the presence of the heritage (balance, bridge, crane, pump…). In a fabric of housing buildings, the reservoir, symbolizing water, and concrete crossings connect housing to historical elements and landscape.

▼坐落于丛林中的休闲装置,A recreational facility located in the jungle ©Florent Michel 11h45

▼从休息亭台中向瞭望台看去,View from the pavilion to the observatory ©Florent Michel 11h45

Saint-Nabor则讲述着一个关于运气的故事。经过了数年的关停与修复,自然正一点一点地重新占领这片曾经的工业用地。旧日开采矿石的机械在山体上留下了层叠的痕迹,而设计团队巧妙地利用这一地形,在台阶的最高处以修饰钢材搭建起一个俯瞰着Rosheim山谷与阿尔萨斯平原的观景台。

▼观景台拥有花朵般的造型,The observation deck has a flower-like shape ©Florent Michel 11h45

▼从观景台向远处望去,Look over the horizon from the observation deck ©Florent Michel 11h45

Saint-Nabor tells the story of luck. Closed for years and ongoing a “renaturalisation” process, the quarries symbolize the reconquest of the vegetation on a former industrial site. On one of the highest platform created by the machine, will the traveler discover the most spectacular work: a promontory in corten steel offering a wide view on the valley of Rosheim and the plain of Alsace. From this viewpoint inspired by a four-leaf clover, the visitor will feel lucky to enjoy the view of such a beautiful territory.

▼通向观景台的游览道是按沿着日开采矿石的机械在山体上留下的层叠痕迹来打造的,The walkway to the observation deck is built from the cascading trails left on the mountain by the day’s ore mining machinery ©Florent Michel 11h45

▼细部,Details ©Florent Michel 11h45

▼效果图,Rendering ©RRA

212res_01@RRA

▼设计意向,Sketch ©RRA

212res_11_Boersch@RRA 副本

▼设计意向,Sketch ©RRA

212res_12_Leonardsau@RRA 副本

▼设计意向,Sketch ©RRA

212res_14_St Nabor@RRA 副本

▼蔓延11公里的道路与四个节点, the 11km path with four chapters ©RRA

Chemin des Carrières_Plan Site@RRA

▼平面图,Plan ©RRA

Chemin des Carrières_Plan 3_Ottrott@RRA

▼平面图,Plan ©RRA

Chemin des Carrières_Plan 4_St Nabor@RRA

Type: Landscape
Location: Rosheim, France
Program: Reconversion of a train track with cultural pavilions and installations
Client: Communauté de Communes des Portes de Rosheim
Size: 11km / 4M€
Commission type: Invited competition (2016)
Status: Completed (2019)
Design Team: Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with Parenthèse Paysage

Photo Credits: Florent Michel 11h45

More: Reiulf Ramstad Arkitekter ,更多关于:Reiulf Ramstad Arkitekter on gooood 

Post a Comment