泪之礼拜堂,法国 / Atelier POEM

耐久、耐潮的木构小屋

项目标签

设计公司:
位置:
材料:

感谢 Atelier POEM 予gooood分享以下内容 。更多关于:Atelier POEM on gooood.
Appreciation towardsAtelier POEM for providing the following description:

Atelier Poem设计的泪之礼拜堂在法国国际自建结构大赛“Le festival des cabanes”中脱颖而出。项目坐落在幽静的自然景观中,以灵性敏锐的设计语言探索了木构造的基本原型。

The CHAPEL OF TEARS by Atelier Poem won the international architecture competition of self-construction “Le festival des cabanes” in France. The chapel stand in solitude within the natural landscape and explores the basic hut archetype in a spiritual and sensitive way.

▼项目概览,overview of the preojct © David Foessel

泪之礼拜堂是第五届Festival des cabanes的获奖作品,坐落在Saint- Ferréol的山岭中,不远处便是UNESCO认证的世界遗产Annecy湖。溪流从屋旁缓缓流过,一条林中小径指引着Cascade de Fontany的方向。

The Chapel of tears has been included in the 5th edition of the “Festival des cabanes” and it is situated in Saint- Ferréol, a place near lake Annecy, which is an UNESCO world heritage site. It is settled on the side of a stream, along the nature trail that leads to the Cascade de Fontany.

▼场地自然环境,the natural environment of the site © David Foessel

小木屋由设计团队在志愿者的帮助下自行建造完成。Atelier Poem遵守主办方只用木材一种材料的限制条件,最大限度节约了预算。方案从简单的构思出发,遵循场地语境,推敲建筑形式,建立起构造和有机自然间的紧密联系。这座用于冥想的小礼拜堂在与自然的对话中找到了自己的维度,提供了欣赏瀑布的新视角。参观者将收获全新的感官体验,在互动中熟悉空间,感受光影。

The wooden project has been constructed by the designers themselves along with the help of some volunteers. Atelier poem think the building with the aim of maximizing the use of economic resources, complying with sizing constraints imposed by the announcement and using only one material, wood. Adopting this simplicity and in this primary context as a starting point, the project site gives shape to the architecture, while forming a close bond between built and organic nature. The building, designed as a lay meditation chapel, finds its own dimension in this dialogue with nature, like a new point of view opening toward the waterfall. Upon approaching, visitors go through a sensory experience, trying to find their own way to familiarize themselves with the chapel, interacting with the space and the contrast of lights and shadows.

▼礼拜堂与环境,upon approaching the chapel © David Foessel

小礼拜堂呈高而狭窄的立方体,体块从中间纵向剖开,仿佛经受了溪流的腐蚀。宽20厘米的切口贯穿了整个顶面,连接着两侧窄面的开口。这些立面和顶面上的切口形成了面向瀑布的观景框。平行于溪水的长边密不透风,不同厚度的长木板排列成立面。内部空间向自然环境敞开,屋顶下安装的一系列木构件加深了光影效果。

The chapel looks like a high and narrow parallelepiped, which is cut lengthwise at the middle section, as if the stream had eroded the matter during its course. This is a 20 cm thick cut that runs through the entire covering and joins the two openings, which are placed on the short sides. These last are aligned, respectively serving as the front door and a window that frames the view of the waterfall. The long sides, which are parallel to the creek, are blind and punctuated by a scan of wood elements of different thickness. The interior space is left open, exposed to weather changes and some light effects amplified by a sequence of panels placed on the roof.

▼长边立面,facade of the long side © Atelier POEM

▼立面切口,the cut on the facade © David Foessel

建筑完全由云杉木制成,设计团队将当地锯木厂按商业尺寸生产的条形木板进行了自然风化。经燃烧处理的木板组成了深色的立面,与内部未经处理的材质形成了对比。项目采用了适应当地条件的木材烧制技术,以抵挡空气和自然元素的侵蚀,保证原结构的稳定性,满足耐久、耐潮的需要,使这座生态环保的礼拜堂能够长久伫立在此。

The construction has been made entirely of spruce wood – the planks and the strips are naturally cured and were supplied by a local sawmill, using commercial thicknesses and sizes. The outer shell consists of burnt wooden boards and contrasts chromatically with the interior space where the material is left natural. The specific wood burning technique that is used in this project, and practiced in the area, allows to preserve it over time from atmospheric and natural agents. In this way, it remains stable, durable and hydrophobic, in a totally natural and ecological form, without changing its own internal structure.

▼立面颜色的对比,the contrast of facade colors © David Foessel

▼自然的取景框,the frame of the landscape © Atelier POEM

▼结构轴测,axonometry © Atelier POEM

▼平面图,the plan © Atelier POEM

Architects and builders: Atelier POEM
Alice Cecchini – Roman Joliy
Instagram : @atelierpoem
Site web : http://www.atelier-poem.com/
Type : Chapel, pavillion, hut
Location : Saint- Ferréol, Région Auvergne Rhone Alpes, France
Date of construction : June 2020
Area : 10 m2
Client : Le festival des cabanes (https://www.lefestivaldescabanes.com/fr/)
Photographers : ©David Foessel (@davidfoessel), ©Atelierpoem.
Suppliers : Sawmill Cavagnon et Fils
Site web : https://www.lefestivaldescabanes.com/fr/
Builders volunteer : Mathieu Nouhen , Marion Weymuller, Mathilde Chumillas, Alexandre Varet, Fabrice Henry et Mathieu Butts.

More: Atelier POEM 更多关于:Atelier POEM on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »