Tencent Corporate Headquarters, China by NBBJ

Designed for connectivity, efficiency and flexibility

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

非常感谢 NBBJ​​ 予gooood分享以下内容。Appreciations towards NBBJ for providing the following description:

位于深圳的腾讯新总部按计划已于2017年落成,27万平方米的建筑面积将为1万名员工提供办公场所,同时为公司内部人员乃至公众带来大量的便利设施。

Following its scheduled completion in 2017, the new 270,000-square-meter Tencent Corporate Headquarters in Shenzhen, China, will contain workspaces for 10,000 employees and a number of amenities for employees and the public.

▼建筑外观,exterior view

▼鸟瞰,aerial view

新总部大楼的组织结构在水平和垂直方向上均最大化地实现了视觉和空间的连通。按照腾讯公司的需求,设计方案的第一步是将大楼分为两个体量,使两栋楼内的使用者彼此形成视觉交流,同时也收获良好的外部视野。这两座分离的体量通过数座“链接桥”( Link Bridges)被聚合在一起,清晰地展现出公司对行动力和凝聚力的强调和鼓励。这些链接桥的功能类似于城市或校园中的活动中心,它们与腾讯的文化及价值观紧密相连。此外,每座链接桥都具有特殊的设施和功能,分别对应知识、文化和健康等广泛的主题。

The Tencent headquarters is organized to maximize visual and physical communication both horizontally and vertically. For Tencent, the first step of the solution was to split the building into two, allowing people in these towers to look to one another and also to the outside world. Once the tower was split, it was then linked back together with bridges, called Link Bridges, with the explicit goal to encourage movement, congregation and celebration. Each of these bridges function similar to centers of civic engagement in a city or a campus – and are branded with Tencent’s spirit and values. In addition, each bridge has specific amenities and functions, devoted respectively to the broad themes of knowledge, culture and health.

▼两座分离的体量通过“链接桥”被聚合在一起,the tower was split and then linked back together with the Link Bridges

办公空间采用了一以贯之的设计策略:将员工连接至客户,将客户连接至品牌体验,同时使员工之间彼此相连。设计旨在通过宽敞开放的平面布局来实现办公空间的连接性、高效性和灵活性。委托方和设计团队希望打造一个能够迅速应对不同使用需求的空间,因而为之赋予了可观的宽度:南塔的宽度达到100米,远高于行业平均水平的37米。

A thorough workplace strategy process was instrumental in developing the guiding design principles: connecting the employee to the customer, connecting the employee to the brand experience, and connecting employees to one another. The workplace is designed for connectivity, efficiency and flexibility with a large, open floorplate. The client and project team envisioned a space that can quickly shift in response to changing needs. Floorplates are thus remarkably wide; the south tower is 100 meters wide, compared to the industry average of 37 meters.

▼最大化地实现视觉和空间的连通,visual and physical communication are maximized both horizontally and vertically

▼超透明玻璃立面,ultra-clear glass facade

两座塔楼采用了超透明玻璃立面,以最大程度地实现视觉上的连接,位于不同塔楼的讨论室和会议室还能够彼此张望。另外一个重要的设计策略是将建筑的核心筒设置在远离中心的位置,从而创造出更宽敞的会议空间和更多灵活的区域,为每个楼层带来更加丰富多样的体验。

The towers of the Tecent headquarters are designed with ultra-clear glass to maximize visual connectivity. In addition, meeting functions and conference functions in each of the buildings face toward each other. Another important strategy was to shift the cores off-center in each building. This creates wider zones of conferencing and flexible areas, which produces a variety of experiences on each floor.

▼立面细部,facade detail

   

为了实现预期的构想,设计团队还利用先进的计算机技术来优化员工的交通动线。基于一系列彻底的检查、测试和确认,桥梁和电梯系统的性能在安装前便得到了充分的提升。从初步设计到交付阶段,电梯系统经过了反复的迭代,最终与链接桥实现了协同运作,在垂直的园区中形成交错的空间,以期带来更多的偶遇和交流机会。

In order to achieve desired outcomes and experiences, the design team utilized advanced computation tools to optimize employee movement. These technologies allowed the team to enhance the bridge and elevator systems by thoroughly vetting, testing and validating the whole system before finalizing it. Through multiple iterations during schematic design and design delivery (DD) phases, the elevator system was designed to encourage chance encounters by working in concert with the Link Bridges to create quad spaces across the vertical campus.

▼大厅,lobby

▼室内跑道,indoor track

▼办公空间,working place

Size270,000 SM
Height250 M
ComponentsTwo towers, three horizontal connection bridges, rooftop gardens
ServicesArchitecture (core and shell). lighting design
Design CollaborationTJA

More: NBBJ

Post a Comment