TEA HOUSE Dizzasco at Lake Como by Lorenzo Guzzini

Integrated Historical and environment into one building

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 Lorenzo Guzzini 予gooood分享以下内容。更多请至:Lorenzo Guzzini on gooood 
Appreciation towards Lorenzo Guzzini for providing the following description:

“大自然一直致力于更简单的行事方式”

“Nature always strives for acting in the easier way”   — Jacques Bernoulli)

该项目的设计出发点是场地,在靠近北意大利的一个村庄里有一片隐藏于树木中的平台。这个场地和日本茶馆的场地环境十分相似,因此这个设计的挑战是将这种常规的转变成一种仪式。

The project starts by the site. There were a small plot nestled inside a wood surrounding, close to an historical village in the nord Italy. The situation was very similar to a landscape of Japanese Tea House.
That’s why the name and even because with this house the challenge was to transform the routine in a sort of ritual.

tea house-1

tea house-2

该建筑最主要的问题是去创造一个建筑结构既能融合于自然环境又能将历史感溶于其,而场地的主要问题是太阳辐射。

The main problem was to create a structure that would have to answer to the historical and natural environment and at the same time solve the problem of the site: the solar irradiance.

tea house-3

tea house-4

设计的第一条原则是建造一个环保的建筑,并能最大化的利用这里的自然景观。因此我们使用了形状传统的屋顶,并且能在冬天的时候扭转起来使得阳光能照耀进主要的建筑空间,利用光影效果塑造建筑。

The first rule to have an “environmentally friend” building is to take advantage of what the nature can offer. So we decided to use a traditional shape of roof, but twisting it enough to allow the winter sun to go inside the main spaces. We built the house with shadows and lights.

tea house-5

我们利用了场地斜坡的高差,使得建筑空间位于不同的等级。客厅朝向屋顶较高的南边,北面较低的屋顶下则分布着卧室和辅助空间。建筑使用的材料-排水混凝土-普遍用于建造街道,因为建筑坐落于斜坡之上,我们还将不锈钢网加墙固定在屋顶上面。屋顶的构造近乎于平屋顶,不同之处是我们使用了砾石保护防水膜和排水混凝土。

This slope gives a spatial hierarchy, drawing the living space towards the South where the roof is higher, and the services and bedrooms towards the Nord where the roof is lower. We decided to use a material that is commonly used for the streets, the draining concrete, but cause the slope, reinforced with a stainless steel net, anchored to the top of the roof. The system is similar to a flat-roof, and instead to have a gravel coat to protect the waterproof membrane, we used the draining concrete.

tea house-6

tea house-7

tea house-8

这样的方式能保证房子良好的保温效果,这种混凝土可以不连续的自然通风,所有太阳辐射并不会使它的温度升高。

This solution allowed to have a great thermical performance inside the house because, this concrete is naturally ventilated and being not continuous, the solar exposition doesn’t increase her temperature.

▽ 客厅,Living House

tea house-9

tea house-10     tea house-11

▽ 餐厅和卧室,Dining Room and Bedroom

tea house-12    tea house-14

▽ 辅助空间,Service Space

tea house-18

tea house-15

▽ 窗内的景观,window view from outside

tea house-16

tea house-17

▽ 窗内的景观,window view from inside

tea house-21

tea house-22

▽ 室内细节,interior details

tea house-19     tea house-20

tea house-23     tea house-25

tea house-24

tea house-27

tea house-28

tea house-29

▽总平面,Site Plan

02L

▽平面图,Floor Plan

08L

▽剖面图,Section

10L

▽立面图,Elevation

09L

Drawings:Lorenzo Guzzini
Chinese Texts:gooood
English Texts:Lorenzo Guzzini
Photo ©️ Valeria Bellora, Giorgio Marafioti, Lorenzo Guzzini

More:Lorenzo Guzzini,更多请至:Lorenzo Guzzini on gooood 

Post a Comment