St Mary’s Calne Library by Woods Bagot

A hub of inspiration and learning at the heart of the school campus

Project Specs

来自 Woods Bagot 对gooood的分享。更多关于:Woods Bagot on gooood
Appreciation towards Woods Bagot for providing the following description:

Woods Bagot事务所伦敦工作室为英国威尔特郡圣玛丽卡恩女子学校的新图书馆完成了室内设计。该图书馆将作为学校灵感与知识的中心,凭借其不同寻常的设计与校园内的苹果园以及周围具有百年历史的老建筑和谐地融为一体。

The Woods Bagot London Studio has put the finishing touches on a beautiful new library at the heart of the St Mary’s Calne School campus in Wiltshire, UK. The library will act as a hub of inspiration and learning, with a striking design that incorporates the adjacent apple orchard and surrounding century-old buildings.

▼图书馆外观,exterior view © Will Pryce

圣玛丽卡恩女子学校成立于1873年,是一间领先的私立女子学校,招收11-18岁的学生。Woods Bagot事务所在2017年接受设计委托,旨在为学校打造一座双层图书馆设施,使其在未来成为学校的学术和社交中心。在设计团队和校方人员的共同努力下,新的图书馆得以最终落成,在提供优质教学环境的同时,也为培养学生们在面临未来学术生活时的独立性营造了良好的条件。

St Mary’s Calne is a leading independent boarding and day school for girls (aged 11-18), founded in 1873. The school appointed Woods Bagot in 2017 to design a two-storey library facility that would reposition the library as a hub for the school’s academic and social life. Following a collaborative design process that included the headmistress, staff, librarians, and students, the practice has delivered an environment which doesn’t just reflect best practice teaching & learning, but prepares students for the independence of their future academic lives to come.

▼入口,entrance © Will Pryce

 

设计细节 | Design details

从贯穿校园的西侧主干道上看,这座占地660平方米的图书馆呈现为一个简单的方形结构,其外立面以砖材包覆,上方则是由木材和玻璃构成的铰接式屋顶。然而,在进入建筑时,来访者将置身于一个截然不同的动态环境中,其中首层空间气氛更加活跃,适合进行小组活动,并且可以直接通往相邻的果园;二层空间更加正式,适合更加专注的个人学习。

From the western side along the main road that runs through the school, the 660-square-meter structure appears as a simple, rectangular pavilion clad in brick and topped with an articulated roof of timber and glass. Upon entering, however, visitors are welcomed by dynamic interiors, with each storey having a distinct purpose and specified zones. While the ground floor is meant to be lively, aimed at group projects with direct access to the neighbouring orchard, the upper level is designed for more formal focused, individual studying.

▼砖砌立面,the brick facade © Will Pryce

▼细节,detailed view © Will Pryce

▼朝向果园的玻璃立面,the glazed facade facing the orchard © Will Pryce

图书馆的首层设有一个客厅般的非正式休息区域,周围环绕着带有新书展台的小说藏书架。图书馆中心的多功能楼梯兼顾了楼梯和座位的功能,并连接至二层空间和学校的参考文献区。座位区域构成了展示空间的一部分,可用于教员培训和学生讲演,需要时也可座位演讲嘉宾和作家的晚宴场地。位于二层的更加正式的空间能够满足高年级学生相对密集的自习需要,同时也为一些基于项目的小组讨论提供了独立的空间。

The lower level of the library boasts an informal lounge-like area, surrounded by the school’s fiction collection with areas for display of new acquisitions. A multi-purpose stair at the centre of the library – part stair and part seating – leads up to the first floor and the school’s reference collection. The seating area forms part of a presentation space designed for staff training, student presentations and it is hoped that once schooling can return to normal, guest speakers and authors can attend evening events. Designed as a more formal space the upper floor reflects the older pupils need for focused, intensive autonomous learning, while providing discrete spaces for collaborative project-based work.

▼首层休息区域,the lounge-like area on the lower level © Will Pryce

沿着空间北侧和南侧区域墙壁分布的砖砌“书挡板”和独立家具同时容纳了储物空间、楼梯通道、小型项目讨论室以及仓库控制系统。为了优化学习和阅读空间,设计摒弃了传统的书架,并替换以学习隔间、展示区和嵌入内墙的置物架。

Brick ‘bookends’ or separate ancillary forms along the northern and southern areas of the building’s perimeter, provide storage, stair access, small project rooms, and warehouse control systems. To optimise the spaces available for learning and reading, conventional book racks are dismissed instead there are study booths, display zones, and shelving within the interior walls.

▼二层阅读空间,reading area on the upper level © Will Pryce

▼学习隔间,study booths © Will Pryce

建筑的玻璃立面朝向东北,在限制阳光直射的同时为图书馆通向花园和果树林的新路径带来光亮。顶部的结构支撑梁从果树的形态汲取灵感,与屋顶起伏的内侧相连接,营造出树枝和树冠的感觉。位于空间上方的玻璃长窗使屋顶看上去犹如悬浮在空中,双层高的幕墙使阳光能够倾泻而下。金属细部贯穿了整个立面,延续了树木的垂直元素。

▼设计手绘,sketches © Woods Bagot

The glazed façade faces northeast to limit direct sunlight while illuminating the newly formed passage from the library to the gardens and orchard. Taking direct inspiration from the fruit trees, several structural support beams connect to the undulating interior-side of the roof to give the impression of a tree’s branches. Clerestory glazing enables the appearance of a floating roof and double height curtain walls fill the spaces with daylight from the top. A metal detail is integrated throughout the façade to continue the vertical elements of the trees.

▼二层概览,the upper floor © Will Pryce

▼窗边座位,study area along the glazed facade © Will Pryce

▼顶部的结构支撑梁与屋顶起伏的内侧相连接 © Will Pryce
the structural support beams connect to the undulating interior-side of the roof

图书馆建筑的尺度与细节与整个校园的建筑在外观上保持了一致,同时又在构成上有意地展现出现代特征。完工后的建筑不仅为学校中央绿地的西侧边缘提供了补充,更为学生们提供了一个实用又舒适的学术天堂。

The scale and detail of the building is in line with the architecture of the entire school in its elevations but is deliberately contemporary in its composition. The outcome is a completion of the western edge of the grounds’ central greenspace and an academic haven for its students.

▼图书馆夜景,night view © Will Pryce

▼平面示意,plan diagram © Woods Bagot

▼一层平面图,lower floor plan © Woods Bagot

▼二层平面图,upper floor plan © Woods Bagot

▼立面图,elevation © Woods Bagot

▼结构轴测拆解图,structure axon exploded © Woods Bagot

Location: Calne, Wiltshire, United Kingdom
Client: St Mary’s Calne School 
Size: 660 square meters
Status: Completed
Photographer: Will Pryce

More: Woods Bagot。更多关于:Woods Bagot on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment