Sports complex and school canteen by Heams et Michel

The height disparity creates a clever public space.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 Heams et Michel 予gooood分享以下内容。更多请至:Heams et Michel on gooood 
Appreciation towards Heams et Michel for providing the following description:

 

场地及建设计划
SITE AND PROGRAM

项目是一处包含学校食堂在内的体育综合设施,位于戛纳和格拉斯之间一个名叫 Châteauneuf-de-Grasse 村庄内部的高地上。拟建的位置是村庄入口处的停车场,靠近小学和当地的运动场,场地有较小的坡度。

Between Cannes and Grasse, the village of Châteauneuf-de-Grasse is perched on the heights of the hinterland. The proposed site is located on a parking at the entrance of the village, near the elementary school and sports fields. Its topography shows a slight slope.

▼建筑外观,appearance

该场地处于两条路的交叉口,建筑外侧地平较高的空间是城市交通,内部围和出的较低的空间用作网球场。市政府希望能在这里建立一套完整的运动设施,包含柔道道场、瑜伽室、俱乐部等。以及一个提供用餐的集体厨房,满足附近学校的需求。

It is bordered by the intersection of two roads in the upper part and tennis courts in the lower part. The municipality wanted to build a sports pole (dojo, yoga room, club house) near the tennis courts as well as a collective kitchen and a school canteen in relation to the school of the village.

▼建筑外侧的道路,the intersection of two roads in the upper part outside the building

 

混合功能的建筑
PROGRAMMATIC DEVICE AND MIXITY

建筑是沿着现有道路布置的“L”形空间,设计师利用场地内的自然坡度创造了混合型的功能。建筑上下层被两个平面的高程定义,体现了不同的体量。

The project is an “L” shape align with existing roads. We took advantage of the natural slope of the land to manage the programatic mix. The project takes place on the slope, is built on two levels and reveals two distinct volumes.

▼上下层不同的体量,the different volumes of the two levels

▼悬挑在外的上层建筑形成的门廊,the porch formed by the hanging-over upper level

   

公共厨房和学校食堂位于和运动俱乐部位于建筑的下层空间,并承担衔接项目高程变化的功能,将上部空间与城市道路平面连接在一起。建筑的外墙采用了石头的立面,延续了村庄的景观特点。下层空间的屋顶形成了上部空间的入口门廊,与上层道场和舞厅等体育活动设施相连。

The kitchen and school canteen as well as the clubhouse are located in the lower part of the volume and form the subbasement of the project. It forms a stone wall and hangs the project on the ground, in the continuity of stone retaining walls that characterize the landscape of the village. The roof of the clubhouse generates a front entrance for the program of the floor related to sports activities (dojo and dance hall).

▼上层的入口门廊,the entrance corridoe on the upper level

▼道场,the dojo

▼建筑内部的空间,the interior

这个白色的建筑具有很少的窗子。悬在下层的“石头”上,体现出强烈的对比感,同时强调了项目的现代感和在地化。在建筑设计中,团队使用了很克制的手法,使建筑很好的融入环境中。

This white volume has very few window. Cantilevered over the subbasement in stone, it operates a game of contrast while emphasizing the contemporary aspect of the project. Out of all demonstration, We have taken advantage of the constraints without pouring into the exceptional.

▼区位,site

▼底层平面,first floor plan

▼二层平米,second floor plan

▼剖面,section

Project Name: Sports complex and school canteen
Program: Dojo, Yoga room, collective kitchen and school canteen, club house
Location: Châteauneuf-de-Grasse, France

Architects: Heams et Michel, Architectes
Engineers: Daudin, Bertuli, Paillard, HmQE, ICBat.

Client: City of Châteauneuf-de-Grasse. Project area : 1 100 m2
Design Period: 2015 Completion Period : 2017
Photos: Milène SERVELLE

More: Heams et Michel,更多请至:Heams et Michel on gooood 

Post a Comment